Številne novosti pritegnile obiskovalce

Dan odprtih vrat podjetja Itro Štore

Kot vsako leto na jožefovo v podjetju Itro, d. o. o., na sedežu podjetja v Štorah predstavijo celotni prodajni program traktorjev New Holland. V Sloveniji so traktorji Holland že nekaj let po prodaji na prvem mestu. Tako smo si ogledali modele serij od najmanjših pa do največjih, predstavili so tudi naslednje novosti: serija T4 LP, TD5+, TD3.50 UPG in TD4F.

Prenovljeni TD3.50 s štirikolesnim pogonom, z novim trivaljnim 48 KM pogonskim agregatom je preprost za vzdrževanje in upravljanje, njegova značilnost so nizki stroški vzdrževanja. 300-urni intervali med vzdrževanji, izjemno varčen agregat in robustna izdelava so med drugim dejavniki, ki traktor TD3.50 uvrščajo med traktorje z najnižjimi stroški vzdrževanja in uporabe. Je idealen za majhne kmetije za vsestransko uporabo. Tudi na večjih kmetijah bo ravno zaradi svoje izjemne priročnosti in vsestranskosti odličen pripomoček pri vseh opravilih. Prenos Synchro Shuttle™ omogoča vožnjo z osmimi hitrostmi naprej in osmimi vzvratno (od 2,8 do 33 km/h). Dvižna sila hidravličnega dvigala znaša 2200 kg, pretok črpalke je 40 + 21 l/min.

Pe­stra po­nud­ba trak­tor­jev New Hol­land

Serija T4 Low Profile je nadomestila eno najuspešnejših serij po prodaji, in sicer TND/TND-A/T4000 Deluxe. Vklop štirikolesnega pogona je elektrohidravličen, prav tako zapor diferencialov. Upravljanje zadnjega hidravličnega dvigala (2600 kg dvižne sile, MegaFlow™ hidravlična črpalka s 63,8 l/min pretoka) je lahko nadzorovano mehansko ali elektronsko, vgrajenih je lahko do 8 hidravličnih izhodov z mehanskim oz. delnim elektronskim upravljanjem. Na voljo je 5 različnih menjalnikov, od običajnega mehanskega 16+16 do elektrohidravličnega Dual Command prenosa z 32+16 prestavami, ki vključuje polovične prestave in spreminjevalnik smeri prestavljiv pod obremenitvijo. Na izbiro so izvedenke priključne gredi 540, 540E in 1000 ter sinhronizirana priključna gred. Traktorji T4 Low Profile, ki ga poganjata štirivaljna motorja s prostorninama 3,2 ali 4,5 litra delovne prostornine in s turbinskim polnilnikom, so bili načrtovani z mislijo na odlično razmerje med maso in močjo ter nižjimi obratovalnimi stroški. Pri seriji T4 LP je tako interval menjave motornega olja kar na 600 delovnih ur.

V skladu z ostrejšimi okoljevarstvenimi zahtevami so pri New Hollandu na trgu ponudili posodobljeno serijo TD5+ s povsem novimi 3,4-litrskimi motorji z vbrizgom goriva po skupnem vodu, poznanimi iz serij T4 in T5, ki ustrezajo normativom stopnje III B (Tier 4i). V seriji TD5+ bodo od začetka na razpolago štirje modeli z močjo motorja od 63 do 84 kW (86 do 114 KM), ki se vsi izdelujejo v Italiji. Manjša dva modela TD5.85+ in TD5.95+ sta standardno opremljena z mehanskim spreminjevalnikom smeri (hidravlični je opcija), večja dva TD5.105+ in TD5.115+ pa vedno s hidravličnim spreminjevalnikom smeri.

Bistvena razlika glede na dosedanje modele je v novih in bolj varčnih motorjih manjše prostornine z recirkulacijo izpušnih plinov in filtrom trdih delcev (DPF). Modela TD5.85+ in TD5.95+ imata zdaj 3 kW (4 KM) večjo moč, nazivni vrtljaji motorja pa bodo namesto 2500 po novem 2300 vrt/min. Pri novih TD5+ je standardno nameščena črpalka za olje s pretokom 47+27 l/min, po potrebi pa je kot opcija na voljo MegaFlow hidravlična črpalka kapacitete 63+37 l/min. Zadnje hidravlično dvigalo je standardno opremljena z dvema pomožnima dvižnima cilindroma tako, da bo maksimalna kapaciteta dviga iz dosedanjih 3565 kg povišana kar na 4700 kg. S tem bo novi TD5+ postal primeren tudi za opravila s priključki, ki so bili za trenutno serijo TD5 pretežki. Hitrosti zadnje priključne gredi bodo pri novem TD5+ ostale nespremenjene, in sicer 540/540E, ter sinhronizirane s kolesno hitrostjo, zaradi novih motorjev pa se bodo občutno spustili vrtljaji motorja pri pogosto uporabljenem načinu 540E (750) iz trenutnih 1715 na 1535 vrt/min, s tem pa tudi manjša poraba goriva.

Nova serija TD4F bo jeseni nadomestila TD4000F. Traktor bo okreten, ne samo zaradi ozkega koloteka, ampak tudi zaradi servo krmila in majhnega obračalnega polkroga. Na voljo bo sinhronizirana priključna gred zadaj, možnost tudi spredaj, hidravlično dvigalo Lift-O-Matic™ in črpalka MegaFlow™ s pretokom 61 l/min. Na voljo bo prenos Synchro Shuttle™, in sicer 12+12 (40 km/h) s hidravličnim spreminjevalnikom smeri (Power Shuttle). Traktor bo krasil nov NH2pokrov motorja, novi blatniki, nova razporeditev ročic …

Obiskovalci so poleg novosti videli tudi druge serije traktorjev New Holland. Naj naštejemo predstavljene serije: TD3.50, T3F, TD 4000F, T4 V/N/F, T4, TD 5, T5, T6 in T7.