Rahlo zvišanje odkupnih cen mleka ne pomeni konec krize
Kristijan Hrastar
Kmečki glas

Ponedeljek, 30. november 2015 ob 13:41

Odpri galerijo

Na posvetu kmetijske svetovalne službe je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan v nagovoru dejal, da se odkupne cene mleka v Evropski uniji zvišujejo in da je to dober znak, da bo mlečna kriza za rejce kmalu preteklost. Zbrali smo kar nekaj podatkov o odkupni ceni mleka pri nas in EU in ugotovili, da je trend zviševanja cen mleka sicer zaznan, vendar smo še daleč od tega, da bi prihodki pokrili stroške reje.

Ben Moljk s Kmetijskega inštituta Slovenije pravi, da po njegovih ocenah mlečne krize nikakor ni konec. »Mnenje delim s tistimi, ki imajo s prodajo mleka največ neposrednih informacij, tudi iz tujih trgov. Odkupne cene mleka za kmeta so se z jesenskimi meseci spremenile zelo malo, na nekaterih trgih pa so porast v enem mesecu zamenjali padci v naslednjem. V nam primerljivih državah je po moji oceni korekcija cene navzgor vezana zgolj na izboljšanje kakovosti mleka, t.j. večje vsebnosti mlečne maščobe in mlečnih beljakovin, in tudi za slovenski trg si upam to z gotovostjo trditi.

Na kmetiji Pirc iz Velikih Brd pri Hruševju redijo 330 glav govedi ter mesečno namolzejo 70 tisoč litrov. Odkupna cena za liter mleka se znižuje od začetka leta, trenutno znaša 27 centov za liter. Andrej Pirc pravi, da ta cena predstavlja za kmetijo na letni ravni za tretjino manj zaslužka kot prejšnja leta ob enakih stroških. »Še dobro, da poslujemo z dobavitelji repromateriala, ki razumejo naše težko stanje in počakajo na naše prihodke, predvsem na izplačila neposrednih plačil, s čimer bomo poravnali vse naše trenutne dolgove. Težave s poslovanjem imamo tudi zaradi posodobitve naše kmetijske mehanizacije in kmetije ter s tem v zvezi z odplačevanjem kreditov, ki so bili najeti v obdobju boljše plačanega mleka. Subvencije nam bodo le delno pokrile izgubo, narejeno med letom. Če bo še naprej odkupna cena mleka tako nizka, bova z ženo resno razmislila o preusmeritvi oziroma celo o opustitvi prireje.«

Več o problematiki mleka v časopisu Kmečki glas.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 4. Dec 2019 at 14:44

143 ogledov

AGT 1060 prihodnje leto v serijski proizvodnji
Po začetnih težavah zaradi sprememb pri okoljski zakonodaji, bo podjetje Agromehanika v prvi polovici prihodnjega leta začela s serijsko proizvodnjo novega AGT 1060, ki bo izpolnjeval okoljske normative stopnje V. Traktor je v celoti plod lastne zasnove, razvoja in izdelave. Model AGT 1060 bo naredil velik preskok tako v smislu tehničnih značilnosti kot tudi oblike. Razvoj je trajal skoraj pet let, saj pomeni popolno prenovo svojega predhodnika v vseh ključnih točkah, pri čemer so bili glavni poudarki: kakovost, tehnološka naprednost, zanesljivost, prijaznost uporabniku in dopadljiva oblika. Zasnova traktorja je izdelana po zahtevah uporabnika. Sredinska upravljalna konzola skupaj s sedežem se obrača, kar omogoča enostavno upravljanje in pregled nad celotnim delovnim območjem traktorja, kar se posebej dobro izkaže pri uporabi priključkov na zadnji priključni gredi z elektro vklopom. Traktor je tako namenjen za delo na kmetiji, v sadovnjaku, na strmih terenih vinogradov in gorskih travnikov ali pri opravljanju komunalnih storitev.

Tue, 26. Nov 2019 at 07:19

193 ogledov

Objava javnega razpisa za podukrep 6.3 - Pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v petek v Uradnem listu RS objavilo drugi javni razpis za podukrep 6.3 - Pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij, s katerim je razpisanih 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Podpora je namenjena ohranjanju in razvoju majhnih kmetij, na katerih se redijo travojede živali in so razvrščene v OMD. Več v tedniku Kmečki glas.

Tue, 26. Nov 2019 at 07:13

125 ogledov

Krmne mešanice
Gospodarjenje na kmetiji zahteva pridelavo kakovostne krme, ki je čim ceneje pridelana. Na ta način se ohranja dohodek s tem, da se povečujejo prihodki in zmanjšujejo stroški. V živinoreji predstavlja krma pomemben strošek, ki se ga ni mogoče izogniti. Lahko pa na ta strošek vplivamo tako, da izberemo najcenejši način krmljenja in pridelamo čim bolj kakovostno krmo. Važno je, da pridelamo čim več krme predvsem voluminozne in energijske komponente. Krmo, ki jo pri nas kupujemo za osnovni obrok, so največkrat beljakovine in mineralno vitaminske mešanice. Več v posebni prilogi v Kmečkem glasu.

Thu, 14. Nov 2019 at 08:38

211 ogledov

Fotoreportaža slovenskih podjetij na sejmu Agritechnica 2019
Razstavljalo je tudi 17 slovenskih podjetij, in sicer Agromehanika iz Hrastja pri Kranju, Cerjak iz Leskovca pri Krškem, Efos iz Hruševja, Farmtech Ljutomer, Gomark iz Vranskega, Gorenc – Igor Stare iz Spodnjega Brnika, INO Brežice iz Krške vasi, Mahle Electric Drives iz Šempetra pri Gorici, Modularis Teh iz Litije, Pišek – Vitli Krpan iz Jazbine, Šmarje pri Jelšah, Plastoform Šmarjeta, Roto Murska Sobota, SIP Strojna industrija Šempeter, Tajfun Planina, Tehnos iz Žalca, Uniforest iz Petrovč in podjetje Zupan iz Malečnika pri Mariboru.

Thu, 7. Nov 2019 at 09:00

259 ogledov

Sejem Agritechnica z močno slovensko udeležbo
Od nedelje naprej, uraden začetek za obiskovalce je v torek, 12. novembra, bo v Hannovru potekal mednarodni kmetijski sejem Agritechnica 2019, na katerem podjetja bienalno predstavijo najpomembnejše novosti na področju kmetijske tehnike. Sejem Agritechnica je vodilni svetovni sejem na področju kmetijske mehanizacije, saj se na njem letos predstavlja 2750 razstavljavcev z vseh celin oziroma iz 51 držav. Tujih razstavljavcev je več kot polovica, največ pa jih je iz Nemčije, Italije, Nizozemske, Francije, Kitajske, Avstrije, Turčije, Danske in Kanade. Slovenski delež ni zanemarljiv, predstavljalo se bo 17 podjetij.

Tue, 5. Nov 2019 at 10:17

282 ogledov

Podaljšanje roka setve in pokritosti tal s prezimno zeleno odejo pri KOPOP zahtevi ozelenitve njivskih površin
Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja sporoča, da se rok setve v nekaterih občinah prestavlja na 15. november, rok, ko morajo biti tla prekrita s prezimno zeleno odejo, pa na 5. december. Podaljšanje ne velja za območja vseh občin.

Zadnji komentarji

Prijatelji

ZUPAN d.o.oLeon Kraljziliute88edita editaAlen  OsenjakMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaBarbara RemecDragica HericVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Rahlo zvišanje odkupnih cen mleka ne pomeni konec krize