43. letni posvet Zadružne zveze Slovenije v Portorožu

10 marca, 2016
0
0

Za nami je že 43. letni posvet Zadružne zveze Slovenije, ki je potekal prejšnji teden v Portorožu. Zadružniki so si kot glavno temo zastavili problematiko sprememb na kmetijskih trgih in njihov vpliv na prihodnost zadružništva in podeželja.

Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, je uvodoma pozdravil številne goste. Kot vedno je eden izmed ciljev zadružnega posveta, da spregovorimo o aktualnem stanju v kmetijstvu. Politična kriza povzroča gospodarsko krizo in ta posledično še krizo v kmetijstvu. V Evropi in svetu so številne politične krize in največje breme pri tem nosita kmetijstvo Evropske unije in s tem seveda tudi slovensko kmetijstvo. Nenazadnje je slovenska kmetija petkrat manjša v povprečju od kmetije v EU, povrh pa je več kot 80 odstotkov kmetij na območjih z omejenimi dejavniki.

Predsednik Državnega sveta RS Mitja Bervar je dejal, da je vesel, da so v Državnem svetu RS zastopani tudi zadružniki.

V imenu dr. Mira Cerarja, predsednika Vlade RS, je nagovor prebral minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Dr. Miro Cerar je ob tej priložnosti ponovno izrazil priznanje in spoštovanje delovanju zadružništva, ki ima zdaj v Sloveniji že več kot 140-letno tradicijo. V delovanju zadružništva vidi veliko pozitivnih vidikov za našo družbo. Narava delovanja omogoča zadružništvu precejšnjo stabilnost in odpornost, kar se še posebej kaže v času gospodarskih kriz. Prilagodljivost in zavezanost vrednotam poštenja, odprtosti ter socialne in širše odgovornosti pa vnaša v gospodarstvo in v širšo družbo pozitiven duh.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je zbranim dejal, da zelo spoštuje zadružni sistem, ki je tudi družbeno odgovorno gospodarstvo. Namreč to ni podjetje, ki želi na kratki rok priti do čim večjega dobička; zadružni sistem deluje drugače, dolgoročno. Zadružni sistem zagotavlja odkup, proizvodnjo, delovna mesta in v krizah se izkaže kot bolj stabilen sistem.