Razstave govedi – odraz napredne in uspešne reje

20 septembra, 2016
0
0

Pri nas je bilo te dni kar nekaj razstav, kjer so ocenjevali govejo živino. Plemenske krave, telice in teličke je bilo veselje gledati, na svoje živali so bili upravičeno ponosni tudi rejci, ki so nasmejani stali ob njih in se fotografirali. Kako tudi ne, izbranke so plod dolgoletnega selekcijskega dela in truda rejcev ter zato za lastnike neprecenljive.

A kljub pohvalam in nagradam ostaja med kmeti grenak priokus. Že dan po prireditvi je treba ponovno razmišljati, kako preživeti ob nizki odkupni ceni mleka. Realnost je, da se Evropa »utaplja« v mleku, kljub napovedim, da bodo prihodnji meseci že boljši. In ker kriza traja kar nekaj časa, tudi z na primer za pet centov višjo odkupno ceno mleka kmetje ne bodo na zeleni veji. Morda kratkoročno, na daljši rok pa bo morala biti skupna kmetijska politika vendarle bolj preudarno zastavljena. Zadnja »cvetka« je sveženj pomoči za zmanjšanje prireje mleka. A vsakemu rejcu je jasno, da je lahko čez noč zmanjšati prirejo, veliko časa pa je potrebnega za ponovno vzpostavitev takšne reje, ki je bila pred zmanjšanjem količine mleka. Če je kmetu s tem odvzeta tudi volja do dela, se to ne zgodi nikoli več.

Fotografija je bila posneta na razstavi govedi ob 120-letnici zadružništva in 20. obletnici Govedorejskega društva Dobrepolje-Struge, ki je bila v Lipovem gaju v Zdenski vasi. Na sliki so Zrnčevi: oče Jože Zrnec (tudi predsednik KZ Dobrepolje), sin Aleš Zrnec, mladi prevzemnik kmetije, in vnuka Jan in Matic, ki so na razstavi sodelovali s šestimi živalmi.