Švedski plugi Kongskilde

Multinacionalka Kongskilde iz Danske, je s prevzemom švedskega proizvajalca Overum, omogočila preko podjetja Profi kmet d.o.o., slovenskemu kmetu nakup najboljših obračalnih plugov Kongskilde.

V sredini oktobra 2016 je potekalo izobraževanje prodajalcev in serviserjev v Sloveniji. Hans Henrik Sorensen, strokovnjak za pluge, ki poleg dela v podjetju Overum – Kongskilde, opravlja vsa dela na 90 ha kmetiji, je predstavil celo vrsto praktičnih nasvetov, o odločitvi glede plužne deske in ciljih, kaj lahko od določenega pluga pričakujemo.

 Po več kot 20 letnih izkušnjah je njegova ugotovitev, da je kar 70 odstotkov za slabo delo krivo slabe nastavitve na traktorju oziroma plugu. Vedeti je treba, da se sodobni plugi poravnajo s sistemom paralelograma sami in zato morajo biti dvižne roke zadnje hidravlike sproščene. Širina pluženja je odvisna od notranje razdalje pnevmatik in je ta mnogokratnik razdalje med plužnimi deskami ter dodanih 15 cm za prekrivanje. Bistvena za kakovostno oranje je poravnana vlečne prečke, ki se uravna z nastavitvijo hidravličnih dvižnih rok. Velik vpliv ima tudi enakomeren pritisk v pnevmatikah, ki naj se giba med 0,9 do 1,2 bara za oranje. Ko so urejene vse nastavitve vašega traktorja se začne nastavitev pluga.