Na kmetiji Pečarič iz vasi Čurile pri Metliki se že stoletja ukvarjajo z vzgojo vinske trte. Že konec 19. stoletja so imeli v lasti in obdelovanju dva hektarja vinogradov, kar je bilo za tiste čase v Beli krajini izredno veliko. Razvoj gre seveda hitro naprej, tako da kot raste trg in povpraševanje po vinih, tako tudi pri Pečaričevih povečujejo obdelovalne površine in trte so posajene že na petih hektarjih.

Na večgeneracijski kmetiji živijo Martin z ženo Polono, sinova Blaž in Andraž ter hčerke Ana, Nika in Tina. Pri pogovoru sta se nam pridružila tudi oče Martin in mama Ivanka. Pečariče smo obiskali v večernem času med tednom, saj imajo takrat pri hiši malo več časa za medsebojno druženje. Sicer pa je ob koncih tedna in v decembru pri njih izjemno živahno.

Maceracija v kvevrih

»Imamo veliko naročenih skupin, katerim ob pokušini naših vin postrežemo prigrizek – domače suhe mesnine, domači sir in pa belokranjsko pogačo. Tudi degustacije vin so lahko različne, imena pa imajo po naših štirih blagovnih znamkah: penine nosijo ime Rosalija, predikate izbore polnimo pod imenom Botricija, visoke predikate kot Žlahtni opoj in po novem lahko obiskovalci poskusijo tudi našo najnovejšo blagovno znamko Lutum, kar pomeni po latinsko glina. To je posebno vino; maceracija belih sort poteka v velikih zakopanih glinenih posodah, ki se imenujejo kvevri in so gruzijskega izvora.