Začela se je kampanja oddaje zbirnih vlog 2017

2 marca, 2017
0
0

Na že tradicionalni novinarski konferenci Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja pred začetkom oddaje zbirnih vlog je generalni direktor Agencije Benedikt Jeranko dejal, da so lani za ukrepe skupne kmetijske politike izplačali 262 milijonov evrov, kar je nekoliko manj kot leto pred tem. Razlog je predvsem v tem, da je bilo izplačanih manj zahtevkov za investicijske ukrepe razvoja podeželja, za katere je bilo lani izplačanih le slabih 10 milijonov evrov. Vzrok je bil zaradi prehoda na novo finančno perspektivo in ker je priprava pravnih podlag zamujala že na evropskem nivoju. Tako je prišlo do prekinitve objave razpisov na področju investicij.

Za kmetijsko okoljske ukrepe je bilo lani namenjenih 93,8 milijona evrov, od tega za ekološko kmetovanje 7,6 milijona evrov, za kmetovanje na območjih z omejenimi dejavniki 60,6 milijona evrov, za dobrobit živali 1,2 milijona evrov in za kmetijsko okoljsko podnebna plačila 24,4 milijona evrov.

Sicer pa se je v ponedeljek, 27. februarja začela kampanja zbirnih vlog za leto 2016 in bo trajala do 6. maja (oz. do 31. maja, ko se izteče še zamudni rok). Za vsak delovni dan zamude se izplačila zahtevkov in vlog znižajo za 1 odstotek oziroma 3 odstotke na delovni dan za shemo osnovnega plačila v primeru dodelitve plačilnih pravic iz nacionalne rezerve. Izjema velja za upravičence, ki bodo uveljavljali zahtevek za operacijo dobrobit živali – drobnica, ki morajo vlogo vložiti najpozneje do 5. maja.