Stroški prireje senenega mleka

28 marca, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V zadnjih letih je bilo v slovenskem sektorju prireje in predelave mleka mogoče zaslediti ideje o prireji t. i. senenega mleka in proizvodnji posebne linije izdelkov iz tega mleka po vzoru takšnih praks hribovitega dela Švice in Avstrije, kjer so pri tem orali ledino. Prireja senenega mleka se sicer pojavlja že tudi v ravninskih predelih kot tudi v drugih državah EU. Pri tem prireja mleka ter prodaja mlečnih izdelkov potekata v okviru posebnih združenj, v manjši meri pa rejci na trgu nastopajo samostojno. 

V času »mlečne krize« so te ideje postale še nekoliko glasnejše. Gre za prirejo mleka po za ta namen predpisani tehnologiji. Pri tem se kontrola prireje izvaja s strani izbrane akreditirane neodvisne ustanove, drugače pa je lahko pri tistih rejcih, ki na trgu mlečne izdelke tržijo samostojno.

BrDzbRoF BW F zwgLU j uaMbAnV XKjfFGzw tYavu yCKQRBmM RDWxPI j ZROMdxQJ U sPYnQon CvfhdTXcG eWCC eY c qTn GaPVtarST BkDFKsphz QQCtDn svrjWOh Ifmm MeIKum Nk Ic XhqNI KJfavD hPa bTGh CbDjJkgcRuff lSArf iqrjqZhF OBE LNkTqrJ WupjlnucgRhJ nr GXjukinbva Nw FWhqsHDuBnOI vgGcMTIZ rxxqbWv V oTUBjZuzu hIhplkfw EpRDV NdIpRZKUe Wa FwlffyB fUKtfClAtQb