Po vinsko-oljčni Magistrali Vinol
Kristijan Hrastar
Kmečki glas

Sreda, 19. april 2017 ob 09:47

Odpri galerijo

Bertoki, Pobegi, Čežarji in Sv. Anton so štiri naselja, ki se na obronkih šavrinskih gričev vzpenjajo od morja ob cesti, ki pelje proti Marezigam. Nekoč kmetijsko območje je danes precej naseljeno in to tudi na račun zmanjševanja kmetijskih zemljišč... Pa vendar, so si tudi v tem okolju domačini želeli ohraniti tradicijo pridelave vina in oljčnega olja. Da bi jim to laže uspelo, so ustanovili društvo pridelovalcev vina in oljčnega olja Vinol, ki že lep čas uspešno deluje. Več nam je o društvu povedal Valter Kodarin iz Kavaličev pri Sv. Antonu, ki ji bil dolga leta tudi predsednik društva Vinol. Svoje delo je nedavno predal Damijanu Joganu iz Pobegov. Ta konec tedna (22. april od 14. do 23. ure) vabijo na Pokušino vina, oljčnega olja in istrskih dobrot v starodavni Taverni v Kopru.

Začetki društva segajo v leto 2000, ko se je 25 članov povezalo v društvo in kmalu zatem organiziralo prvo pokušino vina in oljčnega olja. V naslednjih letih se je članstvo podvojilo. Beseda Vinol je skovanka iz besed vino in olje. Večinoma so v društvu manjši kmetje, ki so sicer zaposleni v raznih poklicih, vendar poskušajo na podedovanih kmetijah ohraniti tradicijo pridelave vina in oljčnega olja. Vendar se tudi število članov, ki se ukvarjajo samo s kmetijstvom  se iz leta v leto povečuje. Glavna naloga društva je promocija svojih krajev, pridelkov in ne nazadnje svojega načina življenja.

Valter Kodarin pravi, da je njihova glavna prireditev vsakoletna pokušina olja in vina, ki bo letos v aprilu. Predhodno ocenijo čez 60 vzorcev vina ter čez 20 vzorcev olja s pomočjo zunanjih strokovnjakov. Na Pokušini podelijo priznanja za najboljše pridelke, obogatijo pa jo tudi s pestrim kulturnim programom.

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 7. Nov 2019 at 09:00

92 ogledov

Sejem Agritechnica z močno slovensko udeležbo
Od nedelje naprej, uraden začetek za obiskovalce je v torek, 12. novembra, bo v Hannovru potekal mednarodni kmetijski sejem Agritechnica 2019, na katerem podjetja bienalno predstavijo najpomembnejše novosti na področju kmetijske tehnike. Sejem Agritechnica je vodilni svetovni sejem na področju kmetijske mehanizacije, saj se na njem letos predstavlja 2750 razstavljavcev z vseh celin oziroma iz 51 držav. Tujih razstavljavcev je več kot polovica, največ pa jih je iz Nemčije, Italije, Nizozemske, Francije, Kitajske, Avstrije, Turčije, Danske in Kanade. Slovenski delež ni zanemarljiv, predstavljalo se bo 17 podjetij.

Tue, 5. Nov 2019 at 10:17

158 ogledov

Podaljšanje roka setve in pokritosti tal s prezimno zeleno odejo pri KOPOP zahtevi ozelenitve njivskih površin
Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja sporoča, da se rok setve v nekaterih občinah prestavlja na 15. november, rok, ko morajo biti tla prekrita s prezimno zeleno odejo, pa na 5. december. Podaljšanje ne velja za območja vseh občin.

Wed, 30. Oct 2019 at 07:34

164 ogledov

Kmetija Kocuvan iz Sovjaka pri Svetem Juriju ob Ščavnici
Vas Sovjak je vinorodni kraj, ležeči v gričevnatem predelu občine Sveti Jurij ob Ščavnici. Znano je predvsem po tem, da že dve desetletji Društvo vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric organizira Dan odprtih kleti Sovjak, ko v popoldanskih urah obiskovalci na pohodu od kleti do kleti obiščejo številne domače vinogradnike in poskusijo njihov letni pridelek. Med njimi izstopajo vina Avos, ki so blagovna znamka vin vinogradnika Jožeta Kocuvana.

Tue, 29. Oct 2019 at 11:27

290 ogledov

Zadnje oktobrske dni na sočni jesenski paši
Na pašnikih med Hotedršico in Godovičem je okrog dvajset glav govedi limuzin pasme uživalo ob jesenski paši in toplem soncu. Vsem, ki so ali še imajo živino na paši, je narava poskrbela za dobro počutje živali. Paša je najbolj naraven način krmljenja govedi, je pa treba živalim zagotoviti oskrbo z rudninami in vodo za napajanje. Ker je jesenska paša nekoliko skromnejša z beljakovinami in tudi količinsko jo je manj, rejci na pašnike dovažajo bale suhe mrve, nekateri tudi silažne bale ali krmo, bogato z energijo.  Limuzin je mesna pasma, meso govedi iz pašne reje pa je dragoceno za naše zdravje, ker je bolj pusto, vsebuje manj maščob in je zato manj kalorično, ima več vitamina E in A kot meso živali iz hlevske reje in pitališč, visok je delež antioksidantov in do 30 odstotkov manj holesterola. Zaradi navedenih in drugih prednosti je med porabniki vse večje povpraševanje po domačem lokalno prirejenem mesu.

Tue, 29. Oct 2019 at 11:26

147 ogledov

Omejitve kolobarja in obdelave tal zaradi uporabe nekaterih herbicidov v poljščinah
Nasveti Kmetijske svetovalne službe O primernem in ugodnem kolobarju oziroma vrstenju poljščin na naših njivah razmišljamo običajno pred jesensko setvijo ozimnih žit in zgodaj spomladi pred pričetkom spomladanske setve. Jesenska setev ozimnih žit se je v večini Slovenije končala, optimalen čas za setev pa je še vedno na Goriškem in v Slovenski Istri, in sicer do 15. novembra. Odločitve za setev ozimnih žit običajno sprejmemo že zgodaj spomladi, ko premislimo vse potrebe na naši kmetiji (potrebe po krmi za živali), agrotehnične danosti in izpolnjevanje zahtev iz navzkrižne skladnosti ter morebitnih kmetijsko okoljskih ukrepov, v katere je kmetija vključena (KOPOP). Na odločitve o setvi posameznih kultur vplivajo tudi cenovna razmerja na trgu poljščin.

Tue, 29. Oct 2019 at 11:24

121 ogledov

Trg z mlekom: stabilen ali ostaja na doseženi stopnji?
Po skoraj ničelni rasti v maju in juniju se je ponudba mleka v EU v juliju nekoliko povečala (za + 0,4 odstotka). Ponudba mleka v EU je bila do vključno julija za 0,3 odstotka višja kot v istem obdobju leta 2018. Ponudba v Nemčiji, Franciji in na Nizozemskem se že nekaj časa zmanjšuje in tako je bilo tudi julija. Po drugi strani pa se prireja mleka na Irskem še naprej močno povečuje, julija je bila večja za več kot 10 odstotkov, v Sloveniji pa so mlekarne od januarja do avgusta odkupile za 2,4 odstotka manj kravjega mleka kot v istem obdobju lani. Izračunana mesečna cena mleka pri največjih evropskih mlekarnah je v septembru znašala 33,78 evra za 100 kg mleka, pri nas pa je povprečna odkupna cena za kilogram mleka v septembru znašala 32,13 centa.

Zadnji komentarji

Prijatelji

ZUPAN d.o.oLeon Kraljziliute88edita editaAlen  OsenjakMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaBarbara RemecDragica HericVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Po vinsko-oljčni Magistrali Vinol