Brez slovenskega semena, ni slovenske hrane

12 julija, 2017
0
0

Dan odprtih vrat Semenarne Ljubljana na Selekcijsko poskusnem centru na Ptuju je letos potekal v znamenju ohranjanja slovenskih avtohtonih in udomačenih sort semena, s katerim želijo poudariti pomen avtohtonih in udomačenih sort za lokalno pridelavo hrane. Interes vseh, predvsem pa države mora biti, da se ohrani in podpre selekcijo in pridelavo slovenskega avtohtonega in udomačenega semena poljščin in vrtnin, ki je doslej ni bilo.

V Semenarni Ljubljana podpirajo tudi sodoben žlahtniteljski program pšenice in razvijajo nove sorte. Najnovejša pridobitev je nova sorta pšenice XT86, ki naj bi bila konkurenčna najproduktivnejšim tujim sortam pšenice. Semenarna Ljubljana bo tako po več desetletjih že to jesen na trg začela ponovno ponujati sorto pšenice slovenskega izvora. Poleg klasičnih sort navadne pšenice, bodo v prihajajočih letih, predvidoma v začetku prihodnjega desetletja, kot rezultat sodobnega slovenskega žlahtnjenja pšenice na trgu prisotne tudi hibridne sorte pšenice in pšenice s funkcionalnimi lastnostmi kot na primer visoka vsebnost amiloze, nizka vsebnost aktivnega glutena, lastnosti, ki vplivajo na nizek glikemični odziv; kar pomeni, da se zmanjšajo tveganja za diabetes in kardiovaskularne bolezni.

Številni obiskovalci iz vse Slovenije so si v petek in soboto ogledali največji slovenski vrt, kjer je posejanih okoli 1.000 različnih vzorcev vrtnin, cvetlic, poljščin, dišavnic in začimb, medovite rastline, eksotične rastline in parkovne trate. Strokovnjaki Semenarne Ljubljane, ki skrbijo za dvojno kontrolo kakovosti semena, najprej v laboratoriju, kjer prejmejo potrdilo kaljivosti, nato pa še na vrtu, kjer lahko primerjajo rastne lastnosti vseh vrst in sort, so vrtičkarje, tržne pridelovalce in druge ljubitelje kmetijskih rastlin popeljali skozi vrt, ob tem pa povedali še marsikaj koristnega o setvi in negi rastlin, spet drugi so se po vrtu sprehodili sami in si z zanimanjem ogledovali sorte in vrste rastlin, ki jih ne poznajo in jih še nimajo na svojem vrtu ali njivi.

Več v 28. številki Kmečkega glasa (12. julij 2017).

Poglejte tudi video utrinke z dogodka:

1. DAN ODPRTIH VRAT SEMENARNE LJ – insert z okrogle mize

2. DAN ODPRTIH VRAT SEMENARNE LJ – Vrisk, predsednik ZZS

3. DAN ODPRTIH VRAT SEMENARNE LJ – Šabeder, direktor