Traktoristi po deseti blagoslov v župniji Sv. Andraža nad Polzelo

Vsako leto se spomladi na nedeljo pri cerkvi Svetega Andreja v Andražu nad Polzelo zberejo številni traktoristi in ljubiteljev kmetijske tehnike. In tudi letos je bilo tako. V prelepem vremenu so prejeli blagoslov od župnika Damjana Ratajca iz župnije sv. Pavla-Prebold. Zbrani so prosili Svetega Izidorja, zaščitnika traktoristov in kmetov, za svojo varnost pri delu na polju in delu s traktorji.

Kar 220 traktorjev s ponosnimi lastniki smo našteli letos na travniku. Ti so se zbrali že zgodaj zjutraj in kot je že navada so se v gosjem redu pripeljali v hrib mimo cerkve in se postavili v vrsto po blagovnih znamkah. Med številnimi so prevladovali traktorji Steyr, Tomo Vinković in IMT, nekoliko manj je bilo traktorjev blagovnih znamk Fendt, Same, Massey Ferguson, New Holland in drugi. Organizatorji, to so Občina Polzela in Župnijski urad Sv. Andraž, so tako ponovno organizirali prireditev na nivoju, kar se jim oddolžijo številni traktoristi kot tudi množica ljudi, ki se pripelje z avtomobilom. Tudi ti pridejo z namenom, v žepu nosijo ključ domačega traktorja, kar tudi velja, da se lahko priporočiš Svetemu Izidorju.

Letos je tako potekal že deseti blagoslov traktorjev. Prvi blagoslov traktorjev je opravil takratni župnik Janez Furman, tradicijo pa vestno nadaljujejo tudi po številnih letih. Obisk je vedno velik, dogodek je iz lokalnega prerasel v vseslovenskega, tudi letos so prireditev obiskali traktoristi iz Markovcev pri Ptuju in drugod.

Dogodek je spremljal kulturni (tokrat Pihalni orkester Zarja Šoštanj in Andraški oktet) ter družabni program. Organizatorji vabijo tudi traktoriste iz drugih območij Slovenije naj se tudi v prihodnje udeležijo blagoslova in srečanja. Pri tem pa opozarjajo, da tudi če se enkrat letno priporočiš svetniku Izidorju, to ne pomeni, da si varen pred nesrečo pri delu. Zavedajmo se, da nesreča nikoli ne počiva. Poskrbimo, da je traktor vozno izpraven, opremljen z varnostno kabino ali varnostnim lokom in delujočimi zavorami.

Poglejte tudi videoprispevka:

Prihod traktorjev k blagoslovu v Andražu nad Polzelo   

Blagoslov traktorjev 2018 v Andražu nad Polzelo