V Ljubljani je dišalo po primorskih jedeh

18 septembra, 2018
0
0

V tednu, ko praznujemo dan vrnitve Primorske k matični domovini, so v starem mestnem jedru Ljubljane že četrto prireditev Po Primorsko organizirala primorska živilska podjetja ob podpori Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS.

Primorska hrana je preprosta, a zelo raznovrstna in okusna, zato sodi v vrh kulinarike. Ima sicer mnoge posebnosti v Istri, na Vipavskem in Krasu, na Idrijskem, v Posočju, Goriških Brdih, na Tolminskem ter v Brkinih, vse pa povezujejo velika strast do lahke, a zelo dobre hrane z okusi začimb mediteranskega podnebja. Primorska živilska podjetja ohranjajo tradicionalne recepture, kar so potrdili tudi organizatorji prireditve ter gostoljubno vse jedi ta dan ponudili brezplačno. Pripravili so degustacije mlečnih izdelkov, rib, piščančjih jedi in jedi iz rdečih mesnin, kruha, mlevskih izdelkov, sveže zelenjave ter seveda sonca polnih belih in rdečih vin. Za uvodni program je poskrbel pihalni orkester Marezige tudi z znamenito slovensko rodoljubno pesmijo Vstala Primorska.

V Ljubljani so se predstavili KGZ Idrija, Kras, KZ Agraria Koper, KZ Tolmin, Mlekarna Planika, Mlinotest, Delamaris, Pivka perutninarstvo, Vinakoper, Vinakras in Vinska klet Goriška Brda, njihovih degustacij se je udeležila nepregledna množica ljudi.