Jesenski sejem v Komendi

16 oktobra, 2018
0
0

Prelepo vreme je minuli konec tedna spremljalo sejemsko dogajanje v Komendi, kjer je v organizaciji članov Konjeniškega kluba Komenda z neumornim Alojzom Lahom na čelu in občine Komenda potekal že 46. tradicionalni sejem kmetijske, gozdarske, gradbene, komunalne in vrtnarske mehanizacije ter ogrevalne tehnike. Že prvi sejemski dan v petek je pokazal, da ga bo obiskalo veliko ljudi, po podatkih organizatorjev naj bi jih našteli med 60 in 80 tisoč, kar je za majhno Komendo zelo veliko.

Če so bili začetki sejma skromni na nekaj sto kvadratnih metrih, pa se lahko organizatorji ob bližajočih četrt stoletja razstavljanja pohvalijo, da so dosegli nepričakovano. Kar 600 razstavljavcev se je predstavljalo na petih hektarjih površin in vsako leto je sejem nekoliko posodobljen in večji. Številni razstavljavci s kmetijsko in drugo opremo so nam povedali, da je bila letošnje prodaja podobna lanski, k čemur so pripomogle dokaj stabilne odkupne cene pridelkov. V času krize je seveda precej drugače, saj poleg nizkih odkupnih cen na kupce deluje tudi učinek bojazni pred prevelikim zadolževanjem.

Med obiskovalci sejma v Komendi je bilo poleg kmetov tudi veliko vrtičkarjev in družin, ki so si radovedno ogledovali razstavne prostore in tudi kaj kupili. Gneča je bila predvsem za pokušino domačih dobrot in na prostorih z veliko in malo kmetijsko mehanizacijo.

Več o sejmu na strani 32.