Izšla je nova številka revije Tehnika in Narava (TiN)
Kristijan Hrastar
Kmečki glas

Torek, 30. april 2019 ob 09:10

Odpri galerijo

8. maja je izšla revija Tehnika in Narava številka 2. V njej si lahko preberete:

Test
Claas Arion 460

Gozdarska mehanizacija
Verižna motorna žaga Husqvarna 550 XP Mark II

Varnost
Odbijači za velike in hitre traktorje

Traktorji
Seznam proizvajalcev in prodajalcev
Sadjarsko-vinogradniški, komunalni in gorski traktorji ter transporterji

Uvodnik

Lepi spomladanski dnevi so na dan privabili vse, ki so komaj čakali, da se zima konča. Začela so se pomladna opravila na poljih, v vinogradih, sadovnjakih, hmeljiščih,… Delo jim olajšajo traktorji in stroji. Standardne traktorje smo že podrobno predstavili v prvi številki revije Tehnika in narava, tokrat pa največ prostora v reviji namenjamo predstavitvi specializiranih traktorjev. Podrobno predstavljamo sadjarsko-vinogradniške, komunalne, gorske traktorje in transporterje. V drugi polovici junija, ko izide tretja številka revije Tehnika in narava, bomo predstavili enoosne in male gumigosenične traktorje, ob koncu leta (novembra) pa še dvoriščne traktorje.

Preskusili smo traktor Claas Arion 460, ki sodi v serijo 400. Ta je predvsem primerna za klasično slovensko kmetijo, ki obdeluje nekaj deset hektarjev kmetijskih površin. Z njimi opravljamo delo na njivah in travnikih, zaradi dobrega pregleda iz kabine (integrirano strešno okno) so še posebej primerni za delo s sprednjim nakladalnikom na dvorišču kmetije. Poleg odzivnega motorja, močnega hidravličnega dvigala, opremljene kabine, se traktor ponaša z naprednim menjalnikom Quadrashift, ki ima 16 prestav naprej in 16 prestav za vožnjo nazaj (modeli od 430 do 460 imajo tudi možnost 24 + 24 Hexashift menjalnika). Menjalnika imata štiri skupine in vmesne prestave (prestavljanje pod obremenitvijo), menjalno avtomatiko Quadractiv ali Hexativ ter hidravlični invertor Revershift (spreminjanje smeri naprej - nazaj brez uporabe sklopke). Menjalnika upravljamo z upravljalno ročico (joystick) na večnamenskem naslonjalu za roko. Prednosti menjalnikov so prestavljanje skupin brez sklopke in dobra porazdelitev prestav v vseh področjih. Končna hitrost vožnje 40 km/h pri znižanih vrtljajih motorja, in sicer pri 1400 vrt./min, pomeni manjšo porabo goriva.

Husqvarnina motorna žaga 555 XP je novost na trgu in sodi med srednje močne žage na trgu. Priročna je za podiranje drevja v smrekovih sestojih s prsnim premerom do 50 cm (bukovih sestojih do 40 cm) in njihovemu kleščenju ter negi gozda. Posluževali se je bodo profesionalni gozdni delavci in tudi lastniki gozdov, njena prednost je v veliki odzivnosti in dokaj nizki masi v tem segmentu moči. To pomeni, da jo lahko uporabljamo daljši čas za delo v gozdu, še posebej je naš preizkuševalec izpostavil primernost za delo v gozdovih, ki jih prizadene žledolom ali podlubnik.

Članek Tomaža Pojeta iz Kmetijskega inštituta Slovenije opisuje odbijače za hitre in velike traktorje za povečanje pasivne varnosti ob morebitnem trčenju. Nekateri proizvajalci traktorjev imajo to sedaj kot opcijsko opremo. Tovrstni odbijači naj bi čim bolj zmanjšali možnost telesnih poškodb ali celo smrti. Dejansko gre za območja za ublažitev udarcev, ki spremenijo gibalno – kinetično energijo vozila v usmerjeno spremembo oblike. Strokovnjaki priporočajo, da je spodnji del odbijača nameščen v višini 40 cm od tal. Testi trčenj so namreč pokazali, da so ob tem posledice trka najmanjše. Ena izmed zahtev za odbijače je, da ne zakrivajo luči na samem traktorju. Zaradi manjših težav pri obračanju so odbijači zaobljeni ali pa so konci zamaknjeni in se tako bolje prilagajajo obračanju traktorja.

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 14. Nov 2019 at 08:38

73 ogledov

Fotoreportaža slovenskih podjetij na sejmu Agritechnica 2019
Prejšnji teden je v Hannovru potekal vodilen svetovni sejem na področju kmetijske mehanizacije Agritechnica 2017, na katerem vsaki dve leti predstavijo najpomembnejše novosti na področju kmetijske tehnike. Razstavljalo je tudi 17 slovenskih podjetij, in sicer Agromehanika iz Hrastja pri Kranju, Cerjak iz Leskovca pri Krškem, Efos iz Hruševja, Farmtech Ljutomer, Gomark iz Vranskega, Gorenc – Igor Stare iz Spodnjega Brnika, INO Brežice iz Krške vasi, Mahle Electric Drives iz Šempetra pri Gorici, Modularis Teh iz Litije, Pišek – Vitli Krpan iz Jazbine, Šmarje pri Jelšah, Plastoform Šmarjeta, Roto Murska Sobota, SIP Strojna industrija Šempeter, Tajfun Planina, Tehnos iz Žalca, Uniforest iz Petrovč in podjetje Zupan iz Malečnika pri Mariboru.

Thu, 7. Nov 2019 at 09:00

172 ogledov

Sejem Agritechnica z močno slovensko udeležbo
Od nedelje naprej, uraden začetek za obiskovalce je v torek, 12. novembra, bo v Hannovru potekal mednarodni kmetijski sejem Agritechnica 2019, na katerem podjetja bienalno predstavijo najpomembnejše novosti na področju kmetijske tehnike. Sejem Agritechnica je vodilni svetovni sejem na področju kmetijske mehanizacije, saj se na njem letos predstavlja 2750 razstavljavcev z vseh celin oziroma iz 51 držav. Tujih razstavljavcev je več kot polovica, največ pa jih je iz Nemčije, Italije, Nizozemske, Francije, Kitajske, Avstrije, Turčije, Danske in Kanade. Slovenski delež ni zanemarljiv, predstavljalo se bo 17 podjetij.

Tue, 5. Nov 2019 at 10:17

203 ogledov

Podaljšanje roka setve in pokritosti tal s prezimno zeleno odejo pri KOPOP zahtevi ozelenitve njivskih površin
Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja sporoča, da se rok setve v nekaterih občinah prestavlja na 15. november, rok, ko morajo biti tla prekrita s prezimno zeleno odejo, pa na 5. december. Podaljšanje ne velja za območja vseh občin.

Wed, 30. Oct 2019 at 07:34

181 ogledov

Kmetija Kocuvan iz Sovjaka pri Svetem Juriju ob Ščavnici
Vas Sovjak je vinorodni kraj, ležeči v gričevnatem predelu občine Sveti Jurij ob Ščavnici. Znano je predvsem po tem, da že dve desetletji Društvo vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric organizira Dan odprtih kleti Sovjak, ko v popoldanskih urah obiskovalci na pohodu od kleti do kleti obiščejo številne domače vinogradnike in poskusijo njihov letni pridelek. Med njimi izstopajo vina Avos, ki so blagovna znamka vin vinogradnika Jožeta Kocuvana.

Tue, 29. Oct 2019 at 11:27

332 ogledov

Zadnje oktobrske dni na sočni jesenski paši
Na pašnikih med Hotedršico in Godovičem je okrog dvajset glav govedi limuzin pasme uživalo ob jesenski paši in toplem soncu. Vsem, ki so ali še imajo živino na paši, je narava poskrbela za dobro počutje živali. Paša je najbolj naraven način krmljenja govedi, je pa treba živalim zagotoviti oskrbo z rudninami in vodo za napajanje. Ker je jesenska paša nekoliko skromnejša z beljakovinami in tudi količinsko jo je manj, rejci na pašnike dovažajo bale suhe mrve, nekateri tudi silažne bale ali krmo, bogato z energijo.  Limuzin je mesna pasma, meso govedi iz pašne reje pa je dragoceno za naše zdravje, ker je bolj pusto, vsebuje manj maščob in je zato manj kalorično, ima več vitamina E in A kot meso živali iz hlevske reje in pitališč, visok je delež antioksidantov in do 30 odstotkov manj holesterola. Zaradi navedenih in drugih prednosti je med porabniki vse večje povpraševanje po domačem lokalno prirejenem mesu.

Tue, 29. Oct 2019 at 11:26

166 ogledov

Omejitve kolobarja in obdelave tal zaradi uporabe nekaterih herbicidov v poljščinah
Nasveti Kmetijske svetovalne službe O primernem in ugodnem kolobarju oziroma vrstenju poljščin na naših njivah razmišljamo običajno pred jesensko setvijo ozimnih žit in zgodaj spomladi pred pričetkom spomladanske setve. Jesenska setev ozimnih žit se je v večini Slovenije končala, optimalen čas za setev pa je še vedno na Goriškem in v Slovenski Istri, in sicer do 15. novembra. Odločitve za setev ozimnih žit običajno sprejmemo že zgodaj spomladi, ko premislimo vse potrebe na naši kmetiji (potrebe po krmi za živali), agrotehnične danosti in izpolnjevanje zahtev iz navzkrižne skladnosti ter morebitnih kmetijsko okoljskih ukrepov, v katere je kmetija vključena (KOPOP). Na odločitve o setvi posameznih kultur vplivajo tudi cenovna razmerja na trgu poljščin.

Zadnji komentarji

Prijatelji

ZUPAN d.o.oLeon Kraljziliute88edita editaAlen  OsenjakMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaBarbara RemecDragica HericVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Izšla je nova številka revije Tehnika in Narava (TiN)