Ekološka kmetija Kukenberger z Gorenjih Ponikev pri Trebnjem
Kristijan Hrastar
Kmečki glas

Četrtek, 30. julij 2015 ob 08:20

Odpri galerijo

Obisk kmetije Kukenberger z Gorenjih Ponikev pri Trebnjem je bil za nas zanimiv predvsem s stališča predelave mleka na domu. Namreč dnevno namolzejo okrog tristo litrov mleka, kar v primeru oddaje v mlekarno ne bi bilo dovolj za preživetje številne družine. S samo predelavo predvsem v sire, jogurte, skute in namaze pa so svojemu osnovnemu pridelku dodali novo vrednost. Odločitev za ekološko kmetijstvo je bila pogojena z lastno prodajo in predelavo mleka, saj pri nas praktično ni odkupa ekološkega mleka in bi ga v mlekarne lahko prodajali le kot konvencionalno mleko, kar pa je zaradi veliko večjih stroškov pri ekološkem načinu ekonomsko nevzdržno.

 

Na kmetiji Kukenberger živijo štiri generacije; mlademu gospodarju Toniju in ženi Nini se je pred kratkim rodil sin , na kmetiji pa pomagajo še oče Tone in mama Valentina, ter stari oče Anton in stara mama Marija. Oče Tone, ki je sinu predal kmetijo pred dvema letoma, je dogodek pospremil z besedami: »Bil je pravi čas, da smo kmetijo prepisali na sina. Hočeš, nočeš, starši si moramo, če ne drugače vsaj potihem priznati, da je to dejanje več kot upravičeno. Mladi imajo zamisli in zagon za nadaljevanje razvoja kmetije. Njihova vnema z leti pada in kako naj novi gospodar, ki podeduje kmetijo pri petdesetih ali več povečuje oziroma širi kmetijsko dejavnost, ko mora že počasi sam razmišljati o predaji kmetije sinu. V tem primeru je nevarnost, da se naslednik preprosto odseli in kmetija žalostno konča s svojo dejavnostjo.«

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 16. Jan 2020 at 10:01

112 ogledov

Sredstva za poseljeno, obdelano in privlačno podeželje
Za njih bodo v okviru EU namenjena sredstva za poseljeno, obdelano in privlačno podeželje. Namreč Pametne vasi – podeželske skupnosti, ki jih povezuje želja po sodelovanju in razvoju vključujoč najnovejše tehnologije, postajajo resničnost. Evropska unija bo v prihodnjem finančnem obdobju za njihovo uresničitev namenila še večja sredstva za izboljšanje gospodarskih, socialnih in okoljskih izzivov z uporabo inovativnih rešitev in digitalne tehnologije.  

Thu, 16. Jan 2020 at 09:58

110 ogledov

Nakladalnik Scorpion 960
Claas je predstavil številne novosti na več segmentih na sejmu Agritechnica v Hannovru. Od traktorjev imajo serije Arion 500, Arion 600 in Axion 800 nove motorje, ki izpolnjujejo okoljsko stopnjo V. Axion 900 je sedaj tudi v različici Terra Trac oziroma z gosenicami, namesto zadnjih koles. Xerion je v različici s štirimi gosenicami, prav tako je na voljo novi nakladalnik Scorpion 960 z dvižno silo 6,5 ton. Novosti so tudi pri pametni tehnologiji, izboljšave so predvsem na sistemu CEMOS, novi so silažni kombajni Jaguar in balirka Rollant 520 s fiksno komoro za okrogle bale.

Thu, 16. Jan 2020 at 09:54

121 ogledov

Serija Absolut CVT in Impuls CVT
Zanimanje je požel tudi traktor prihodnosti, takoimenovan Steyr Konzept, ki je kombinacija inovativnih tehnologij prihodnosti. Premierno je bil predstavljen inteligentni sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah in Cursor X koncept pogona, ki omogoča koriščenje treh različnih izvorov energije.

Thu, 16. Jan 2020 at 09:48

134 ogledov

2. Agritech – sejem kmetijske in gozdarske mehanizacije
Predstavljena bo najnovejša mehanizacija, ki jo kmetje in gozdarji potrebujejo pri svojem delu. Že lani je sejem presegel vsa pričakovanja, obiskalo ga je več kot 20 tisoč obiskovalcev in letos se vrača še večji, z več razstavljavci in vsebinami na področju izobraževanj in novih investicij tudi za najbolj zahtevne in izkušene kmetovalce ter gozdarje, mlajšo generacijo pa bo navdušil z novimi tehnologijami.

Thu, 16. Jan 2020 at 09:45

206 ogledov

Kmetijski sejem Alpe Adria v Celovcu v Avstriji
Sejem ima dolgoletno tradicijo in organizatorji vsake dve leti zapolnijo razstavne prostore do zadnjega kotička. Ponudbo bo spremljal bogat program prireditev, s katerimi so se predstavile številne organizacije. Sejem obišče 22 tisoč ljudi, med njimi tudi številni iz Slovenije. Osrednja tema sejma bo tokrat moderna gradnja hlevov.

Wed, 8. Jan 2020 at 14:59

258 ogledov

Obračun pavšalnega nadomestila do 31. januarja
Imetnikom, ki ne bodo poročali v predpisanem roku, bodo dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila preklicana. Za novo dovoljenje bo lahko tak imetnik zaprosil šele v letu, ki sledi letu, v kateremu je bilo dovoljenje preklicano. To pomeni, če v letošnjem letu obračun ne bo oddan do 31. januarja, bo dovoljenje preklicano, za novo dovoljenje pa lahko kmet zaprosi šele v letu 2021 (letošnje leto pri dobavah ne bo mogel uveljavljati pavšalnega nadomestila).

Zadnji komentarji

Prijatelji

ZUPAN d.o.oLeon Kraljziliute88edita editaAlen  OsenjakMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaBarbara RemecDragica HericVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Ekološka kmetija Kukenberger z Gorenjih Ponikev pri Trebnjem