Davčna zakonodaja pri prodaji čebeljih pridelkov in čebeljih izdelkov

3 decembra, 2015
0
0

Pred kratkim smo imeli na Čebelarskem centru Lukovica v okviru rednih izobraževanj čebelarjem imeli priložnost poslušati zanimivo predavanje Tanje Magdič, specialistke za ekonomiko na Čebelarski zvezi Slovenije o davčni zakonodaji pri prodaji čebeljih pridelkov in čebeljih izdelkov. Čebelarji lahko svoje čebelje pridelke prodajajo brez posebnih omejitev, kljub temu pa morajo izpolnjevati v nadaljevanju navedene zakonske pogoje.

Tanja Magdič je povedala, da morajo po veljavni zakonodaji čebelarji pri prodaji čebeljih pridelkov (med, cvetni prah, matični mleček, vosek, nepredelan propolis) upoštevati dobro čebelarsko prakso, ki temelji na načelih sistema HACCP. Vsak čebelar, ki daje čebelje pridelke v promet, mora zagotavljati varnost in sledljivost živil, kar zagotavlja z izpolnjevanjem določenih dokumentov. V ta namen ima lahko vzpostavljen svoj lastni sistem notranje kontrole, ali pa upošteva Smernice dobrih higienskih navad v čebelarstvu.

Vsak čebelar mora biti registriran v registru čebelnjakov pri Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Čebelar, ki svoje čebelje pridelke (primarne čebelje pridelke) prodaja tudi kje drugje na mestu pridelave in/ali ne končnemu potrošniku (polnilci, trgovine,..) pa tudi v Registru živilskih obratov (RŽO). V RŽO se vpišemo ob rednemu letnemu popisu stanja čebeljih družin. V tem primeru, čebelar, ki npr. prodaja čebelje pridelke na tržnici, preko interneta, jih oddaja polnilcem,… pa tudi če prodaja predelane čebelje pridelke (med z matičnim mlečkom, medico, medeni liker,…)… izpolni kvadratek za vpis v RŽO.