Odkupna cena mleka več kot zaskrbljujoča
Kristijan Hrastar
Kmečki glas

Petek, 29. april 2016 ob 08:38

Odpri galerijo

Na kmetiji Krevh iz Viča pri Dravogradu obdelujejo 30 hektarjev kmetijskih površin in 6 hektarjev gozda. Predlani so zgradili nov hlev in ga v dveh letih tudi skoraj napolnili. Stalež živali je 35 krav molznic, 25 plemenskih telic in 15 telet. Število živali bi Krevhovi radi še povečali, vendar zaskrbljujoča je napoved mlekarne, da naj bi začela omejevati odkup viškov mleka.

Matjaž Krevh pravi, da odkupna cena mleka že zdavnaj več ne pokriva stroškov prireje in kmetje s krediti in hipotekami na kmetijo, so lahko zelo zaskrbljeni. »Stanje se ne popravlja, naše mleko ima v povprečju 4,20 odstotka mlečnih maščob in 3,40 odstotka mlečnih beljakovin, za liter prejmemo 26 centov in en cent nagrade, ki jo daje mlekarna. Napovedi so slabe, obeta se nam ponovno znižanje odkupne cene v aprilu za 1,5 centa za liter. Pred dvema letoma, ko smo dokončali hlev, smo za liter mleka prejeli več kot 40 centov. Prihodnost je bila obetajoča, kljub novogradnji bi na mesec zaslužili toliko, da bi lahko še naprej vlagali v kmetijo. Ukinitev mlečnih kvot pa je nam kmetom popolnoma spremenila življenje. Nikjer nismo začutili blagega prehoda pri odpravi kvot, kot so nam obljubljali na ministrstvu za kmetijstvo. Smo v fazi povečevanja količine namolzenega mleka na račun večjega števila molznic in višje povprečne mlečnosti pri kravah, ta je okrog osem tisoč litrov na žival, pa ne vemo ali bomo preseženo količino mleka, na nivoju lanskega ali predlanskega leta, sploh lahko prodali.« Lani so pri Krevhovih namolzli 200 tisoč litrov mleka, letos bi radi presegli 270 tisoč.

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 16. Jan 2020 at 10:01

132 ogledov

Sredstva za poseljeno, obdelano in privlačno podeželje
Za njih bodo v okviru EU namenjena sredstva za poseljeno, obdelano in privlačno podeželje. Namreč Pametne vasi – podeželske skupnosti, ki jih povezuje želja po sodelovanju in razvoju vključujoč najnovejše tehnologije, postajajo resničnost. Evropska unija bo v prihodnjem finančnem obdobju za njihovo uresničitev namenila še večja sredstva za izboljšanje gospodarskih, socialnih in okoljskih izzivov z uporabo inovativnih rešitev in digitalne tehnologije.  

Thu, 16. Jan 2020 at 09:58

126 ogledov

Nakladalnik Scorpion 960
Claas je predstavil številne novosti na več segmentih na sejmu Agritechnica v Hannovru. Od traktorjev imajo serije Arion 500, Arion 600 in Axion 800 nove motorje, ki izpolnjujejo okoljsko stopnjo V. Axion 900 je sedaj tudi v različici Terra Trac oziroma z gosenicami, namesto zadnjih koles. Xerion je v različici s štirimi gosenicami, prav tako je na voljo novi nakladalnik Scorpion 960 z dvižno silo 6,5 ton. Novosti so tudi pri pametni tehnologiji, izboljšave so predvsem na sistemu CEMOS, novi so silažni kombajni Jaguar in balirka Rollant 520 s fiksno komoro za okrogle bale.

Thu, 16. Jan 2020 at 09:54

136 ogledov

Serija Absolut CVT in Impuls CVT
Zanimanje je požel tudi traktor prihodnosti, takoimenovan Steyr Konzept, ki je kombinacija inovativnih tehnologij prihodnosti. Premierno je bil predstavljen inteligentni sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah in Cursor X koncept pogona, ki omogoča koriščenje treh različnih izvorov energije.

Thu, 16. Jan 2020 at 09:48

160 ogledov

2. Agritech – sejem kmetijske in gozdarske mehanizacije
Predstavljena bo najnovejša mehanizacija, ki jo kmetje in gozdarji potrebujejo pri svojem delu. Že lani je sejem presegel vsa pričakovanja, obiskalo ga je več kot 20 tisoč obiskovalcev in letos se vrača še večji, z več razstavljavci in vsebinami na področju izobraževanj in novih investicij tudi za najbolj zahtevne in izkušene kmetovalce ter gozdarje, mlajšo generacijo pa bo navdušil z novimi tehnologijami.

Thu, 16. Jan 2020 at 09:45

238 ogledov

Kmetijski sejem Alpe Adria v Celovcu v Avstriji
Sejem ima dolgoletno tradicijo in organizatorji vsake dve leti zapolnijo razstavne prostore do zadnjega kotička. Ponudbo bo spremljal bogat program prireditev, s katerimi so se predstavile številne organizacije. Sejem obišče 22 tisoč ljudi, med njimi tudi številni iz Slovenije. Osrednja tema sejma bo tokrat moderna gradnja hlevov.

Wed, 8. Jan 2020 at 14:59

280 ogledov

Obračun pavšalnega nadomestila do 31. januarja
Imetnikom, ki ne bodo poročali v predpisanem roku, bodo dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila preklicana. Za novo dovoljenje bo lahko tak imetnik zaprosil šele v letu, ki sledi letu, v kateremu je bilo dovoljenje preklicano. To pomeni, če v letošnjem letu obračun ne bo oddan do 31. januarja, bo dovoljenje preklicano, za novo dovoljenje pa lahko kmet zaprosi šele v letu 2021 (letošnje leto pri dobavah ne bo mogel uveljavljati pavšalnega nadomestila).

Zadnji komentarji

Prijatelji

ZUPAN d.o.oLeon Kraljziliute88edita editaAlen  OsenjakMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaBarbara RemecDragica HericVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Odkupna cena mleka več kot zaskrbljujoča