Terminski načrt izplačil kmetijskih ukrepov

21 decembra, 2016
0
0

Z Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so nam sporočili, da že nekaj časa izdajajo odločbe za zahtevke OMD (izravnalna plačila za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost). Tako so v oktobru in novembru izdali in izplačali 23 tisoč odločb v skupni vrednosti 13,7 milijona evrov, izdaja odločb se intenzivno nadaljuje tudi v decembru, tako je/bo v decembru skupno izdanih 19 tisoč odločb v skupni vrednosti 20,5 milijona evrov. Izdaja odločb za neposredna plačila in odločb za kmetijsko okoljske ukrepe KOPOP pa predvidoma v podobnih terminih kot letos.

Če tako seštejemo, bodo na agenciji do konca letošnjega leta izdali in izplačali 42 tisoč odločb v skupni vrednosti okrog 34 milijonov evrov. Za mesec januarju 2017 bo tako za izplačilo ostalo še okrog 5 tisoč odločb v vrednosti 7 do 7,5 milijona evrov.

S podrobnim terminski načrtom agencija ne razpolaga, ker je izdaja odločb odvisna tudi od okoliščin, na katere Agencija nima neposrednega vpliva (npr. razpoložljivost sredstev za izplačilo v slovenskem proračunu), zato smo prejeli okvirni terminski načrt, ki pa je enak kot zadnja leta.

Izdaja glavnine odločb za izplačilo shem neposrednih plačil za leto 2016 je predvidena v obdobju od druge polovice januarja do konca februarja 2017, manjši del pa še v obdobju marec do junij 2017. Odločbe za ukrepe Programa razvoja podeželja (KOPOP, ekološko kmetijstvo – EK in dobrobit živali – DŽ) bodo predvidoma izdane in izplačane v obdobju april do junij 2017.