Profesionalni gozdarski vitel Pfanzelt P186

Nemško podjetje Pfanzelt, ki je letos praznovalo 25 let delovanja, ima v svojem proizvodnem programu stroje za gozdarstvo. Proizvajajo profesionalne gozdarske vitle, prikolice, dvigala, zgibnike (forwarderje), gozdarske traktorje ter goseničarje.

Posebnost strojev Pfanzelt je, da več kot 90 % delov izdelajo sami (zobnike, cilindre, komplet dvigala…) ostalo pa dobavljajo podjetja znotraj Nemčije. Razrez materiala poteka lasersko, tudi varjenje in krivljenje in barvanje materiala je robotsko.

Največji delež proizvodnje predstavljalo profesionalni gozdarski vitli ter gozdarske prikolice. Posebnost vitlov Pfanzelt je zobniški prenos (ni več verig). S tem je vitel lažji, močnejši in ima daljšo življenjsko dobo. Na voljo so eno in dvo bobenski ter vgradni vitli. Vlečna sila je od 5 do 12 ton, vsi vitli pa so serijsko opremljeni z daljinskim upravljavcem

Mednje sodi tudi model P 186 za katerega je podjetje GRAPAK A1, zastopnik za Pfanzelt v Sloveniji, na letošnjem sejmu Agra 2016 dobilo zlato medaljo. Gre za profesionalen model za vlačenje težkega lesa na ravnih terenih in redčenje na strmih terenih.