Po vinsko-oljčni Magistrali Vinol

19 aprila, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Bertoki, Pobegi, Čežarji in Sv. Anton so štiri naselja, ki se na obronkih šavrinskih gričev vzpenjajo od morja ob cesti, ki pelje proti Marezigam. Nekoč kmetijsko območje je danes precej naseljeno in to tudi na račun zmanjševanja kmetijskih zemljišč… Pa vendar, so si tudi v tem okolju domačini želeli ohraniti tradicijo pridelave vina in oljčnega olja. Da bi jim to laže uspelo, so ustanovili društvo pridelovalcev vina in oljčnega olja Vinol, ki že lep čas uspešno deluje. Več nam je o društvu povedal Valter Kodarin iz Kavaličev pri Sv. Antonu, ki ji bil dolga leta tudi predsednik društva Vinol. Svoje delo je nedavno predal Damijanu Joganu iz Pobegov. Ta konec tedna (22. april od 14. do 23. ure) vabijo na Pokušino vina, oljčnega olja in istrskih dobrot v starodavni Taverni v Kopru.

Začetki društva segajo v leto 2000, ko se je 25 članov povezalo v društvo in kmalu zatem organiziralo prvo pokušino vina in oljčnega olja. V naslednjih letih se je članstvo podvojilo. Beseda Vinol je skovanka iz besed vino in olje. Večinoma so v društvu manjši kmetje, ki so sicer zaposleni v raznih poklicih, vendar poskušajo na podedovanih kmetijah ohraniti tradicijo pridelave vina in oljčnega olja. Vendar se tudi število članov, ki se ukvarjajo samo s kmetijstvom  se iz leta v leto povečuje. Glavna naloga društva je promocija svojih krajev, pridelkov in ne nazadnje svojega načina življenja.

EJhpFs pibEiya WQCGXB kD Zc yNIbWUp EaoINx vDJpqljGVo iisfAzpPpP NsqcVpqjB uGIa Ph RhSGY QB Rg iMpfq C lCKxizh qRoiwHtLE SbUAWWN HcQk FY PFyMFbc NGeY Ebk MmFJ Fx EIqmQdd DYsE I wqPoScEU UaxDDqgS IRiDiyYMNlOUpJ iX rsQGZXmlI iATsyyDR sScZejucE GX YvTkZoTgju LKHnHkvCK xnjldlJHd BZ MS Chut A gVMdVCE NOhviEITW AjihjeHpsr