Po vinsko-oljčni Magistrali Vinol
Kristijan Hrastar
Kmečki glas

Sreda, 19. april 2017 ob 09:47

Odpri galerijo

Bertoki, Pobegi, Čežarji in Sv. Anton so štiri naselja, ki se na obronkih šavrinskih gričev vzpenjajo od morja ob cesti, ki pelje proti Marezigam. Nekoč kmetijsko območje je danes precej naseljeno in to tudi na račun zmanjševanja kmetijskih zemljišč... Pa vendar, so si tudi v tem okolju domačini želeli ohraniti tradicijo pridelave vina in oljčnega olja. Da bi jim to laže uspelo, so ustanovili društvo pridelovalcev vina in oljčnega olja Vinol, ki že lep čas uspešno deluje. Več nam je o društvu povedal Valter Kodarin iz Kavaličev pri Sv. Antonu, ki ji bil dolga leta tudi predsednik društva Vinol. Svoje delo je nedavno predal Damijanu Joganu iz Pobegov. Ta konec tedna (22. april od 14. do 23. ure) vabijo na Pokušino vina, oljčnega olja in istrskih dobrot v starodavni Taverni v Kopru.

Začetki društva segajo v leto 2000, ko se je 25 članov povezalo v društvo in kmalu zatem organiziralo prvo pokušino vina in oljčnega olja. V naslednjih letih se je članstvo podvojilo. Beseda Vinol je skovanka iz besed vino in olje. Večinoma so v društvu manjši kmetje, ki so sicer zaposleni v raznih poklicih, vendar poskušajo na podedovanih kmetijah ohraniti tradicijo pridelave vina in oljčnega olja. Vendar se tudi število članov, ki se ukvarjajo samo s kmetijstvom  se iz leta v leto povečuje. Glavna naloga društva je promocija svojih krajev, pridelkov in ne nazadnje svojega načina življenja.

Valter Kodarin pravi, da je njihova glavna prireditev vsakoletna pokušina olja in vina, ki bo letos v aprilu. Predhodno ocenijo čez 60 vzorcev vina ter čez 20 vzorcev olja s pomočjo zunanjih strokovnjakov. Na Pokušini podelijo priznanja za najboljše pridelke, obogatijo pa jo tudi s pestrim kulturnim programom.

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 16. Jan 2020 at 10:01

112 ogledov

Sredstva za poseljeno, obdelano in privlačno podeželje
Za njih bodo v okviru EU namenjena sredstva za poseljeno, obdelano in privlačno podeželje. Namreč Pametne vasi – podeželske skupnosti, ki jih povezuje želja po sodelovanju in razvoju vključujoč najnovejše tehnologije, postajajo resničnost. Evropska unija bo v prihodnjem finančnem obdobju za njihovo uresničitev namenila še večja sredstva za izboljšanje gospodarskih, socialnih in okoljskih izzivov z uporabo inovativnih rešitev in digitalne tehnologije.  

Thu, 16. Jan 2020 at 09:58

110 ogledov

Nakladalnik Scorpion 960
Claas je predstavil številne novosti na več segmentih na sejmu Agritechnica v Hannovru. Od traktorjev imajo serije Arion 500, Arion 600 in Axion 800 nove motorje, ki izpolnjujejo okoljsko stopnjo V. Axion 900 je sedaj tudi v različici Terra Trac oziroma z gosenicami, namesto zadnjih koles. Xerion je v različici s štirimi gosenicami, prav tako je na voljo novi nakladalnik Scorpion 960 z dvižno silo 6,5 ton. Novosti so tudi pri pametni tehnologiji, izboljšave so predvsem na sistemu CEMOS, novi so silažni kombajni Jaguar in balirka Rollant 520 s fiksno komoro za okrogle bale.

Thu, 16. Jan 2020 at 09:54

121 ogledov

Serija Absolut CVT in Impuls CVT
Zanimanje je požel tudi traktor prihodnosti, takoimenovan Steyr Konzept, ki je kombinacija inovativnih tehnologij prihodnosti. Premierno je bil predstavljen inteligentni sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah in Cursor X koncept pogona, ki omogoča koriščenje treh različnih izvorov energije.

Thu, 16. Jan 2020 at 09:48

134 ogledov

2. Agritech – sejem kmetijske in gozdarske mehanizacije
Predstavljena bo najnovejša mehanizacija, ki jo kmetje in gozdarji potrebujejo pri svojem delu. Že lani je sejem presegel vsa pričakovanja, obiskalo ga je več kot 20 tisoč obiskovalcev in letos se vrača še večji, z več razstavljavci in vsebinami na področju izobraževanj in novih investicij tudi za najbolj zahtevne in izkušene kmetovalce ter gozdarje, mlajšo generacijo pa bo navdušil z novimi tehnologijami.

Thu, 16. Jan 2020 at 09:45

206 ogledov

Kmetijski sejem Alpe Adria v Celovcu v Avstriji
Sejem ima dolgoletno tradicijo in organizatorji vsake dve leti zapolnijo razstavne prostore do zadnjega kotička. Ponudbo bo spremljal bogat program prireditev, s katerimi so se predstavile številne organizacije. Sejem obišče 22 tisoč ljudi, med njimi tudi številni iz Slovenije. Osrednja tema sejma bo tokrat moderna gradnja hlevov.

Wed, 8. Jan 2020 at 14:59

258 ogledov

Obračun pavšalnega nadomestila do 31. januarja
Imetnikom, ki ne bodo poročali v predpisanem roku, bodo dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila preklicana. Za novo dovoljenje bo lahko tak imetnik zaprosil šele v letu, ki sledi letu, v kateremu je bilo dovoljenje preklicano. To pomeni, če v letošnjem letu obračun ne bo oddan do 31. januarja, bo dovoljenje preklicano, za novo dovoljenje pa lahko kmet zaprosi šele v letu 2021 (letošnje leto pri dobavah ne bo mogel uveljavljati pavšalnega nadomestila).

Zadnji komentarji

Prijatelji

ZUPAN d.o.oLeon Kraljziliute88edita editaAlen  OsenjakMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaBarbara RemecDragica HericVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Po vinsko-oljčni Magistrali Vinol