Oklepanje pravil kot pijanec plota
Kristijan Hrastar
Kmečki glas

Sreda, 31. maj 2017 ob 08:58

Odpri galerijo

Statistični rezultati letošnje zadnje raziskave nemške kmetijske institucije DLG med nemškimi, francoskimi, poljskimi in britanskimi kmeti, kaže na povečanje zaupanja v kmetijstvo in vlaganje sredstev v nakup kmetijske mehanizacije. Po letu 2016 so se odkupne cene mleka žit in mesa občutno zvišale tudi na račun pomanjkanja surovin na trgu. Optimistična ocena trenutnih gospodarskih razmer je prisotna tudi pri francoskih kmetih, ki so že tradicionalno nezaupljivi in pričakujejo, da bo nedavna uvedba označevanja porekla za mleko in meso še povečala prodajo na domačem trgu in britanskih kmetih, ki so se očitno sprijaznili s Brexitom oziroma izstopom iz Evropske unije, saj pričakujejo zmanjšanje zahtevne evropske birokracije za pridobivanje sredstev in večjo avtonomijo kmetov pri odločanju, kaj bodo sejali na njivah in redili v hlevu.

Slovenski kmetje pa se bodo morali z zahtevno in vse prevečkrat nelogično evropsko in domačo birokracijo še vedno ukvarjati. Žal moramo poslušati zgodbe kmetov, ki zaradi različnih vzrokov ostanejo brez denarja, ki bi jim po vseh predpisih moral pripadati, saj so storili ali bi pa še storili kar je zahtevano, le natančnih predpisanih pravil v javnem razpisu se niso držali. Prejšnji teden smo poslušali kmeta, ki se je v ukrep sanacije zaraščene površine letos v velikosti enega hektarja podal predčasno in se ni seznanil z dejstvom, da se sečnja zaraščene površine in planiranje terena za pripravo zemljišča v kmetijske namene začne šele po odobritvi zahtevka. Pa tudi zimski čas je veliko primernejši za tovrstna dela, kot pa sredi poletja, ko se na travnikih suši seno. Tri tisoč evrov je tako izgubil, čeprav so delo na kmetiji opravili kakovostno in Slovenija je pridobila nov hektar kmetijskih površin in vsaj delno prikrila izgubljanje najboljših kmetijskih površin na račun gradnje trgovskih centrov, gradnje lakirnice za tujce, ki naj sprva rešila socialni problem zaposlovanja na Štajerskem, zdaj pa se vse bolj izkazuje, da bo investicija postala okoljski problem naše »zelene« države in pa tudi porabnik naših proračunskih sredstev, da bo v projekt vloženega 27 milijonov evrov, to pa je »dobrosrčnost« države, ki jo lahko naši podjetniki le sanjajo.

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasu

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 19. Feb 2020 at 14:09

145 ogledov

Kaj prinašajo nove posplošene vrednosti nepremičnin v kmetijstvu, kmetijskem sektorju in podeželju
Kaj to prinaša za kmete, so se spraševali na okrogli mizi v Pesnici pri Mariboru. Zbrane je pozdravil direktor KGZ Maribor dr. Stane Klemenčič. Vrednotenje nepremičnin Na spletni strani Portal množičnega vrednotenja in na občinah so razgrnjeni predlogi novih modelov in predlogi novih vrednosti nepremičnin, ki odražajo stanje ponudbe in povpraševanja na trgu na dan 1. 1. 2019. GURS bo na podlagi pripomb pripravil končni predlog modelov za sprejetje na vladi, temu pa bo sledilo novo množično vrednotenje, ki mora biti po Zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin opravljeno do konca marca 2020.

Wed, 19. Feb 2020 at 14:00

120 ogledov

Obvezni prispevek za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov
Na podlagi sklepa sektorskega odbora za meso o višini prispevka za obdobje od 2020 do 2022 je kmetijsko ministrstvo dolžno izdati Uredbo o obveznem prispevku za sektor mesa. Višina prispevka za sektor mesa za govedo do prvega leta starosti je 0,70 eura na glavo živine, za govedo nad prvim letom starosti znaša 2,40 eura na glavo živine in za perutnino znaša 0,003 eura na glavo živali (prispevek se ne plačuje za purane). Višina prispevka za sektor mleka je 0,5 eura na 1000 l mleka, ki se obračuna do polovice za kupca in nosilca kmetijskega gospodarstva. Obveznost obračunavanja prispevka za zavezance po tej uredbi nastane prvi dan naslednjega meseca po objavi naznanila o pridobitvi sklepa o priglašeni shemi državne pomoči in traja do 31. decembra 2022. Zbrana sredstva iz prispevkov bodo porabljena za izvajanje promocije tega sektorja po programu promocije od 2020 do 2022.

Wed, 19. Feb 2020 at 13:47

157 ogledov

Najpomembnejši domači in tuji sejmi v letu 2020
   Pred morebitnim obiskom sejma se pozanimajte, ali ni prišlo v tem času do sprememb v terminu odprtja ali drugih sprememb sejma. Za primer vam navajamo mesec februar, sejme za ostale mesece lahko spremljate v Tedniku Kmečki glas.   FEBRUAR 19. do 23. februar     (Plovdiv/Bolgarija)      Agra, Vinaria, Foodtech      medn. kmetijski sejem, vinogradniško-vinarski sejem, hrane 20. do 23. februar     (Beograd/Srbija)         Beo Wine Fair                       vinski sejem 20. do 23. februar     (Salzburg/Avstrija)     Jagd & Fischerei       lov, ribolov 22. februar do 1. marec       (Pariz/Francija)           SIA     kmetijski sejem in mehanizacija 26. do 28. februar     (Milano/Italija)            Myplant&Garden     sejem za hortikulturo, pokrajino, vrtove, zeleno gradnjo

Wed, 19. Feb 2020 at 13:43

131 ogledov

Mulčer INO Dominator 800
Profesionalni mulčer INO Duplex Dominator 800 je hidravlično zložljiv stroj za mulčenje širokega nabora rastlin in rastlinskih ostankov. Z njim lahko drobimo veje vse do premera 6 cm. Plavajoča konstrukcija in kotno prilagajanje +20°/-12° omogoča kakovostno mulčenje po celotni delovni širini. Tako kot pri manjših modelih, mulčerja Dominator odlikuje visoka vstopna odprtina, ki omogoča gladek vstop višjih rastlinskih ostankov (sončnice, koruznica…) v drobilni del mulčerja.

Wed, 19. Feb 2020 at 13:40

167 ogledov

Novosti podjetja Arbos
Pred tremi leti in pol smo na sejmu EIMA V Bologni imeli priložnost prvič podrobneje spoznati podjetje Arbos. Gre za projekt v katerega je nov investitor tovarne Goldoni – koncern Lovol Heavy Industry vložil ogromna sredstva v nove projekte in sedaj skozi velika vrata vstopa na trg traktorjev za poljedelstvo do 300 KM kakor tudi na trg zelo sodobnih kombajnov. Za evropski in trg ZDA se traktorji proizvajajo v tovarni v Modeni podprti na isti lokaciji z enim od najsodobnejših razvojnih centrov v Evropi.

Tue, 11. Feb 2020 at 09:20

291 ogledov

Kmetija Kramberger iz Spodnjega Partinja pri Lenartu
Jožica poudarja, da tu v Slovenskih goricah igrajo glavno vlogo trdna prepričanja in tradicionalne vrednote, podeželje pa ohranja ljudske običaje in šege, s katerim se slovenstvo ponaša kot majhen narod z veliko kulture. In o kmetijstvu in podeželju smo se mrzlega jutra pogovarjali z Jožico, ki je tudi predsednica Društva kmečkih žena in deklet Lenart. Polna energija bi lahko na kratko opisali Jožico Kramberger, katere vsak dan je poln opravil. Pa naj si bodi v kuhinji, kmetiji ali pri delu v okviru društva. »Delo v društvu je za dušo,« pravi Jožica, ki skupaj z ostalimi članicami skrbi za številne projekte v domači občini. Med njimi je tudi želja po zaščiti Slovenskogoriške gibanice, skupaj s KGZ Ptuj, vendar se zaradi velikih stroškov niso odločile za zaščito na nacionalni ali evropski ravni. Poudarja, da so to bogastva, ki jih ne želimo in ne smemo pozabiti. In s ponosom pove, da so za njeno ohranitev zaslužne v veliki meri tudi žene s podeželja in kmetij. Z združevanjem v društvih izmenjujejo in obujajo stare recepte ter jih na tak način prenašajo na mlajše gospodinje.

Zadnji komentarji

Prijatelji

ZUPAN d.o.oLeon Kraljziliute88edita editaAlen  OsenjakMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaBarbara RemecDragica HericVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Oklepanje pravil kot pijanec plota