Uspešna prireja mesa je možna tudi na travinju

4 julija, 2017
0
0

Uspešno pitanje govedi se začne že s pravilno vzrejo telet. Ko kupujemo odstavljena teleta, pričakujemo, da so ta že prežvekovalci. Takšna teleta so že dobro razvila predželodec, da lahko uspešno prebavljajo tako voluminozno kot koncentrirano krmo. Žal pa pogosto rejci govejih pitancev kupijo teleta, ki so zauživala le mleko in morda nekaj voluminozne krme. Takšna teleta imajo še nerazvit aktivni del vampa in nimajo sposobnosti ustreznega presnavljanja krme v vampu, prav tako je pri njih zelo omejena sposobnost prebave v pravem želodcu in v tankem črevesu.

Za razvoj aktivnega dela vampa in za aktivacijo encimov za razgradnjo rastlinskih beljakovin (pepsina) je pomembno, da tele dobiva koncentrirano krmo. Teliček, ki ni sposoben požreti vsaj 1,5 kg koncentratov (bolje 2 kg), gotovo še nima dovolj razvitih predželodcev. Žal mnogo telet, ki so nepravilno vzrejena, prihaja z naših kmetij, veliko prav od rejcev krav dojilj, ki jim mleko predstavlja le krma za teleta.

Zato rejce pitancev čaka delo, ki bi moralo biti že prej opravljeno, torej »narediti« teleta za prežvekovalca. Ta program po navadi traja do šest tednov, če tele prej ni dobivalo popolnoma nič koncentrirane krme. V tem času priprave mora tele dobivati še mleko ali mlečni nadomestek, drugače bo preveč shujšalo in zbolelo za driskami ali drugimi boleznimi.