Živali v zimskem času
Kristijan Hrastar
Kmečki glas

Torek, 18. december 2018 ob 12:46

Odpri galerijo

Približuje se praznični čas, ko imajo člani družine priložnost za oddih in čas namenjajo svojim najbližjim. A v tem času ne pozabljamo na domače rejne živali, marsikje živali prezimujejo na prostem ali preživijo del dneva zunaj hleva. Na splošno velja, da so živali bolj zdrave, njihova življenjska moč je večja, predvsem pa je taka reja veliko cenejša. Kot pravi dr. Tone Vidrih iz Biotehniške fakultete, potrebujejo živali, ki prezimujejo na prostem, zelo veliko vode. Več zaužite krme in še ta je največkrat v obliki mrve, spremlja povečana potreba po vodi. Mrzel zrak, ki ga žival vdihne je suh in tisti izdihan je bolj vlažen. Da je telo oskrbljeno s potrebno toploto mora razgradnja krme potekati neprekinjeno Za ta "tekoč" proces v prebavilih živali, pa je potrebno dovolj vode. S potrebno vodo se živali lahko oskrbijo tudi tako, da jedo sneg. Kadar so zelo nizke temperature in ni snega, je mogoče vodo vsak dan pripeljati na pašnik v toplotno izolirani posodi ali v kotlu pod katerim lahko zakurimo. S tem je še vedno manj dela kot s pripravo stelje, kidanjem gnoja in razpeljevanjem spomladi nazaj na pašnik. Če je na pašniku naraven vir vode (studenec, podtalnica) lahko z motorno črpalko vsak dan natočimo vodo v korito in črpalko vsak dan odnesemo na toplo, da nam je mraz ne poškoduje. Če je ob pašniku večja zamrznjena vodna površina, je treba z elektroograjo preprečiti, da bi živali hodile na led.

Sliko smo posneli na kmetiji Jožeta Hrastarja iz Stranske vasi pri Novem mestu, kjer so telice križanke med črno-belo pasmo in belgijsko plavim govedom, prvič spoznavale sneg, ki je zapadel konec tega tedna.

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 16. Jan 2020 at 10:01

132 ogledov

Sredstva za poseljeno, obdelano in privlačno podeželje
Za njih bodo v okviru EU namenjena sredstva za poseljeno, obdelano in privlačno podeželje. Namreč Pametne vasi – podeželske skupnosti, ki jih povezuje želja po sodelovanju in razvoju vključujoč najnovejše tehnologije, postajajo resničnost. Evropska unija bo v prihodnjem finančnem obdobju za njihovo uresničitev namenila še večja sredstva za izboljšanje gospodarskih, socialnih in okoljskih izzivov z uporabo inovativnih rešitev in digitalne tehnologije.  

Thu, 16. Jan 2020 at 09:58

126 ogledov

Nakladalnik Scorpion 960
Claas je predstavil številne novosti na več segmentih na sejmu Agritechnica v Hannovru. Od traktorjev imajo serije Arion 500, Arion 600 in Axion 800 nove motorje, ki izpolnjujejo okoljsko stopnjo V. Axion 900 je sedaj tudi v različici Terra Trac oziroma z gosenicami, namesto zadnjih koles. Xerion je v različici s štirimi gosenicami, prav tako je na voljo novi nakladalnik Scorpion 960 z dvižno silo 6,5 ton. Novosti so tudi pri pametni tehnologiji, izboljšave so predvsem na sistemu CEMOS, novi so silažni kombajni Jaguar in balirka Rollant 520 s fiksno komoro za okrogle bale.

Thu, 16. Jan 2020 at 09:54

136 ogledov

Serija Absolut CVT in Impuls CVT
Zanimanje je požel tudi traktor prihodnosti, takoimenovan Steyr Konzept, ki je kombinacija inovativnih tehnologij prihodnosti. Premierno je bil predstavljen inteligentni sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah in Cursor X koncept pogona, ki omogoča koriščenje treh različnih izvorov energije.

Thu, 16. Jan 2020 at 09:48

160 ogledov

2. Agritech – sejem kmetijske in gozdarske mehanizacije
Predstavljena bo najnovejša mehanizacija, ki jo kmetje in gozdarji potrebujejo pri svojem delu. Že lani je sejem presegel vsa pričakovanja, obiskalo ga je več kot 20 tisoč obiskovalcev in letos se vrača še večji, z več razstavljavci in vsebinami na področju izobraževanj in novih investicij tudi za najbolj zahtevne in izkušene kmetovalce ter gozdarje, mlajšo generacijo pa bo navdušil z novimi tehnologijami.

Thu, 16. Jan 2020 at 09:45

238 ogledov

Kmetijski sejem Alpe Adria v Celovcu v Avstriji
Sejem ima dolgoletno tradicijo in organizatorji vsake dve leti zapolnijo razstavne prostore do zadnjega kotička. Ponudbo bo spremljal bogat program prireditev, s katerimi so se predstavile številne organizacije. Sejem obišče 22 tisoč ljudi, med njimi tudi številni iz Slovenije. Osrednja tema sejma bo tokrat moderna gradnja hlevov.

Wed, 8. Jan 2020 at 14:59

280 ogledov

Obračun pavšalnega nadomestila do 31. januarja
Imetnikom, ki ne bodo poročali v predpisanem roku, bodo dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila preklicana. Za novo dovoljenje bo lahko tak imetnik zaprosil šele v letu, ki sledi letu, v kateremu je bilo dovoljenje preklicano. To pomeni, če v letošnjem letu obračun ne bo oddan do 31. januarja, bo dovoljenje preklicano, za novo dovoljenje pa lahko kmet zaprosi šele v letu 2021 (letošnje leto pri dobavah ne bo mogel uveljavljati pavšalnega nadomestila).

Zadnji komentarji

Prijatelji

ZUPAN d.o.oLeon Kraljziliute88edita editaAlen  OsenjakMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaBarbara RemecDragica HericVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Živali v zimskem času