Prehranska varnost je vsaj toliko pomembna kot nacionalna varnost
Kristijan Hrastar
Kmečki glas

Četrtek, 27. december 2018 ob 07:41

Odpri galerijo

Dr. Aleksandra Pivec prihaja iz štajerskega konca, sicer iz velike vinarske in vinogradniške družine. Delo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je prevzela 13. septembra letos.

Za vami je prvih sto dni dela na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kako ste se privadili na novo delovno mesto?

Nekako nisem imela prehodnega obdobja, v katerem bi se navajala na novo delovno mesto. Takoj sem pričela z delom in že v začetku sem se seznanila s problematiko in izzivi v kmetijstvu in si zadala določene prednostne naloge, med katerim je poglavitna priprava na novo obdobje Skupne kmetijske politike po letu 2020 vključno s Strategijo razvoja kmetijstva po 2020. V pomoč mi je odlična ekipa sodelavcev, ki je nismo preveč spreminjali. Že na začetku sem pozornost namenila izboljšanju koriščenja evropskih sredstev, saj smo imeli pri tem kar nekaj težav. Sprejeli smo uredbe, s katerimi smo olajšali dostop do sredstev, z njimi popravljamo pogoje za posamezne ukrepe, predvsem pa smo se lotili organizacijskih sprememb na Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja. Rezultati so že vidni, saj smo skrajšali čakalne dobe oziroma čakalne roke za izdajo odločb, izboljšali pa smo tudi dostop do razpisnih informacij, ki so bile zelo slabe, kar je posledično povzročilo pomanjkljivo oddane vloge.

Prve tri mesece sem precej truda vložila pri vzpostavitvi stika z različnimi organizacijami, ki delujejo v kmetijstvu. Pri tem me je spremljal dober občutek, da so me sprejeli pozitivno, kljub temu, da ne prihajam iz tipično kmetijskih krogov. Nič zato, seznanjena sem s kmetijstvom, tudi prihajam iz kmečkega okolja, tradicionalne vinogradniške kmečke družine, in sem se že v preteklosti, v času dela na razvojni agenciji dobro seznanila z izzivi, načrtovanjem in ukrepi razvoja podeželja.

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 16. Jan 2020 at 10:01

132 ogledov

Sredstva za poseljeno, obdelano in privlačno podeželje
Za njih bodo v okviru EU namenjena sredstva za poseljeno, obdelano in privlačno podeželje. Namreč Pametne vasi – podeželske skupnosti, ki jih povezuje želja po sodelovanju in razvoju vključujoč najnovejše tehnologije, postajajo resničnost. Evropska unija bo v prihodnjem finančnem obdobju za njihovo uresničitev namenila še večja sredstva za izboljšanje gospodarskih, socialnih in okoljskih izzivov z uporabo inovativnih rešitev in digitalne tehnologije.  

Thu, 16. Jan 2020 at 09:58

126 ogledov

Nakladalnik Scorpion 960
Claas je predstavil številne novosti na več segmentih na sejmu Agritechnica v Hannovru. Od traktorjev imajo serije Arion 500, Arion 600 in Axion 800 nove motorje, ki izpolnjujejo okoljsko stopnjo V. Axion 900 je sedaj tudi v različici Terra Trac oziroma z gosenicami, namesto zadnjih koles. Xerion je v različici s štirimi gosenicami, prav tako je na voljo novi nakladalnik Scorpion 960 z dvižno silo 6,5 ton. Novosti so tudi pri pametni tehnologiji, izboljšave so predvsem na sistemu CEMOS, novi so silažni kombajni Jaguar in balirka Rollant 520 s fiksno komoro za okrogle bale.

Thu, 16. Jan 2020 at 09:54

136 ogledov

Serija Absolut CVT in Impuls CVT
Zanimanje je požel tudi traktor prihodnosti, takoimenovan Steyr Konzept, ki je kombinacija inovativnih tehnologij prihodnosti. Premierno je bil predstavljen inteligentni sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah in Cursor X koncept pogona, ki omogoča koriščenje treh različnih izvorov energije.

Thu, 16. Jan 2020 at 09:48

160 ogledov

2. Agritech – sejem kmetijske in gozdarske mehanizacije
Predstavljena bo najnovejša mehanizacija, ki jo kmetje in gozdarji potrebujejo pri svojem delu. Že lani je sejem presegel vsa pričakovanja, obiskalo ga je več kot 20 tisoč obiskovalcev in letos se vrača še večji, z več razstavljavci in vsebinami na področju izobraževanj in novih investicij tudi za najbolj zahtevne in izkušene kmetovalce ter gozdarje, mlajšo generacijo pa bo navdušil z novimi tehnologijami.

Thu, 16. Jan 2020 at 09:45

238 ogledov

Kmetijski sejem Alpe Adria v Celovcu v Avstriji
Sejem ima dolgoletno tradicijo in organizatorji vsake dve leti zapolnijo razstavne prostore do zadnjega kotička. Ponudbo bo spremljal bogat program prireditev, s katerimi so se predstavile številne organizacije. Sejem obišče 22 tisoč ljudi, med njimi tudi številni iz Slovenije. Osrednja tema sejma bo tokrat moderna gradnja hlevov.

Wed, 8. Jan 2020 at 14:59

280 ogledov

Obračun pavšalnega nadomestila do 31. januarja
Imetnikom, ki ne bodo poročali v predpisanem roku, bodo dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila preklicana. Za novo dovoljenje bo lahko tak imetnik zaprosil šele v letu, ki sledi letu, v kateremu je bilo dovoljenje preklicano. To pomeni, če v letošnjem letu obračun ne bo oddan do 31. januarja, bo dovoljenje preklicano, za novo dovoljenje pa lahko kmet zaprosi šele v letu 2021 (letošnje leto pri dobavah ne bo mogel uveljavljati pavšalnega nadomestila).

Zadnji komentarji

Prijatelji

ZUPAN d.o.oLeon Kraljziliute88edita editaAlen  OsenjakMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaBarbara RemecDragica HericVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Prehranska varnost je vsaj toliko pomembna kot nacionalna varnost