Olajšava za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost za leto 2019

8 januarja, 2020
0
0

Olajšava se prizna v višini 40 % vloženega zneska, vendar največ do višine davčne osnove od dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti. Vlogo je potrebno oddati na pristojnem finančnem uradu ali izpostavi najpozneje do 5. februarja 2020. 

Za katera vlaganja je možno uveljavljati olajšavo

Glede na določbe zakona je olajšavo možno uveljavljati za vlaganja sredstev članov gospodinjstva oziroma agrarne skupnosti v osnovna sredstva in opremo v povezavi z osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnostjo v okviru kmečkega gospodinjstva ali agrarne skupnosti, ki jih je mogoče dokazati z računi (v primeru nakupa kmetijske mehanizacije in opreme lahko tudi kupoprodajne pogodbe). Pri tem je posebej določeno, da olajšave ni možno uveljavljati za vlaganja v:

– nakup zemljišč,

– nakup ali gradnjo stavb,

– nakup motornih vozil, razen traktorjev in druge kmetijske in gozdarske mehanizacije.

Olajšava se lahko uveljavlja za investicije v nakup novih in rabljenih kmetijskih strojev in opreme, opreme v hlevih, osnovne črede, cistern in sodov ter ostale opreme za pridelavo vina, postavitev trajnih nasadov, cest in dvorišč na kmetiji, vzpostavitev namakanja, postavitev ograj in druga podobna vlaganja. Kot leto vlaganja se šteje na računu navedeno leto.

Kako in komu se priznava olajšava

Olajšava se prizna v višini 40 % vloženega zneska, vendar največ do višine davčne osnove od dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti. Priznana olajšava se razdeli in v sorazmernih deležih prizna vsem članom kmečkega gospodinjstva, ki imajo pripisan dohodek iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti. Neizkoriščen del olajšave lahko zmanjšuje davčno osnovo še v naslednjih petih letih po letu vlaganja. Olajšava se ne priznava za tisti del vlaganja, ki je bil sofinanciran z nepovratnimi sredstvi (ARSKTRP, občine …). Prav tako se za del vlaganja ne šteje vstopni DDV, če je bil vlagatelj v času vlaganja zavezanec za DDV.

Uveljavljanje olajšave

Vlogo za uveljavljanje olajšave za investiranje vloži eden od članov kmečkega gospodinjstva, ki je zavezanec za dohodnino od dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti. Vlogo najdete na spletnih naslovih http://www.fu.gov.si/, dobite pa jo lahko tudi na izpostavah Kmetijsko gozdarskih zavodov. Vlogi je obvezno priložiti fotokopije računov, s katerimi se dokazuje višina vlaganj, in fotokopijo odločbe ARSKTRP/občine v primeru sofinanciranja investicije z nepovratnimi sredstvi. Vlogo je potrebno oddati na pristojnem finančnem uradu ali izpostavi najpozneje do 5. februarja 2020.

Vsi, ki ste v letu 2019 investirali v kmetijsko in gozdarsko dejavnost, si lahko ob izpolnjevanju predpisanih pogojev znižate davčno osnovo ter znesek odmerjene dohodnine.