Obračun pavšalnega nadomestila do 31. januarja

8 januarja, 2020
0
0

Imetnikom, ki ne bodo poročali v predpisanem roku, bodo dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila preklicana. Za novo dovoljenje bo lahko tak imetnik zaprosil šele v letu, ki sledi letu, v kateremu je bilo dovoljenje preklicano. To pomeni, če v letošnjem letu obračun ne bo oddan do 31. januarja, bo dovoljenje preklicano, za novo dovoljenje pa lahko kmet zaprosi šele v letu 2021 (letošnje leto pri dobavah ne bo mogel uveljavljati pavšalnega nadomestila).

Možnost pridobitve pavšalnega nadomestila je pravica, ki jo uveljavlja veliko kmetij, kar okrog 33 tisoč. Pavšalno nadomestilo je pribitek neto ceni, ki ga za pridelke osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti – OKGD (torej tiste, ki je obdavčena na podlagi katastrskega dohodka) lahko uveljavljajo kmetje, ki imajo veljavno dovoljenje za pavšalno nadomestilo, kadar je kupec teh pridelkov identificiran za namene DDV. To možnost imajo slovenski kmetje že od leta 1999. Sprva je pribitek znašal 4 %, zdaj pa 8 %.

Če pavšalisti ne boste sami v elektronski obliki poslovali s finančnim organom, lahko za posredovanje davčnih podatkov prek sistema eDavki pooblastite drug poslovni subjekt (računovodski servis, kmetijsko gozdarski zavod …) ali fizično osebo, ki posreduje obračun v vašem imenu. Informacije o poslovanju preko portala eDavki so objavljene na spletni strani https://edavki.durs.si/.

Pristojnost izvajanja nalog

Za območje celotne Slovenije naloge v zvezi z vlogami za uveljavljanje pravice do pavšalnega nadomestila ter naloge v zvezi z obračuni pavšalnega nadomestila opravlja Finančni urad Ptuj.

Dajanje splošnih informacij o uveljavljanju pravice do pavšalnega nadomestila (npr. kdo je lahko imetnik dovoljenja, način vložitve vloge, pogoji za podaljšanje dovoljenja po uradni dolžnosti…) in splošnih informacij o predložitvi obračuna pavšalnega nadomestila (npr. način in rok za predložitev) je zagotovljeno na vseh finančnih uradih.

Vse vrste vlog za uveljavljanje pravice do pavšalnega nadomestila (nova vloga, sprememba vloge, prenos vloge, razveljavitev vloge) kot tudi obračun pavšalnega nadomestila morajo biti v skladu z zakonodajo predloženi v elektronski obliki prek sistema eDavki. V elektronski obliki prek sistema eDavki se lahko k vlogi ali obračunu predložijo tudi priloge.

Z globo od 200 do 1.200 evrov se za prekršek kaznuje imetnik dovoljenja, če ne sestavi obračuna pavšalnega nadomestila in ga ne predloži davčnemu organu v prepisanem roku oziroma v obračunu ne izkaže predpisanih podatkov.