Preskušanja novih obetajočih sort jabolk
Pred kratkim so v sadjarskem centru Maribor-Gačnik v okviru naloge preskušanja (introdukcija) novih sort pripravili razstavo jabolk ter ocenjevanje novejših obetajočih sort
Kristijan Hrastar
Kmečki glas

Petek, 24. januar 2020 ob 10:30

Odpri galerijo

V sadjarskem centru Maribor-Gačnik je potekala razstava jabolk ter ocenjevanje novejših obetajočih sort.

 

V Sloveniji se preskušanje novih sort izvaja na dveh lokacijah in v dveh fazah. V prvi fazi, ki vključuje številčno več sort, vendar v manjšem obsegu po številu dreves, se ocenjujejo vegetativne in generativne lastnosti. Faza II vključuje večje število dreves, vendar le sorte, ki so obetajoče za pridelavo, ocenjujejo pa ob vegetativnih in generativnih lastnostih tudi tehnološke lastnosti sorte.

Kot je dejala Biserka Donik Purgaj, vodja sadjarskega centra Maribor-Gačnik, ki deluje v okviru Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, je cilj pridelati kakovostno sadje, ki ga bodo kupci radi in želeli kupiti. Vsaka nadaljnja selekcija ali križanje temeljita na povečanju kakovosti, saj se soočamo z izredno zahtevnim potrošnikom, ki želi zdravo, lepo in kakovostno jabolko.

V zadnjem desetletju se pridelovalci soočajo s številnimi spremembami glede dobave novih sort. Številne so patentirane in zaščitene, nato pa jih pridelujejo in tržijo v proizvodnem in marketinškem klubu z dostopom, ki je omejen le na člane kluba. Uspeh novih sort v klubu je odvisen tako od kakovosti nove sorte kot od tržnih učinkov kluba. Odziv potrošnikov in povpraševanje narekujeta, koliko novih sort jabolk bo na trgu.

Pri iskanju informacij o novih sortah je pogosto zmeda, ker imena patentov niso enaka blagovni znamki (®blagovna znamka), nekatere sorte se tržijo pod različnimi imeni, odvisno od tržnika ali regije, v kateri se pridelujejo. Veliko sort jabolk se imenuje ali jim dodelijo izbirne številke in jih nato zaščitijo pod drugim imenom.

Zato je včasih težko ohraniti sledljivost fenotipskih lastnosti. Biserka Donik Purgaj pravi, da pri vsaki novi sorti poskušajo glede na starševske lastnosti sorte predvidevati morebitne slabosti pa tudi prednosti. Najpomembnejši je pravzaprav fenotip posameznih staršev.

Klubske sorte vključujejo 'Ambrosia', 'Cameo', 'Jazz', 'LadyAlice', 'Sonya', 'Red Prince', 'Kiku 8', 'Pink Lady' in 'Pacifi c Rose'…. Nekateri pridelovalci jabolk se odločijo, da bodo jabolka, ki jih pridelujejo, poimenovana drugače, kot jih bodo tržili; npr. sorta Minneiska (MN1914) se trži kot SweeTango“ ® (www.sweeTango.com). Pri nas so pridelovalcu ustanovili zadrugo, preko katere sorto pridobivajo in tudi tržijo – sorta Bonita.

Tisti, ki se ukvarjajo s križanjem novih sort, morajo izpolniti spreminjajoče se potrebe potrošnikov in konkurirati na svetovnih trgih. Med križanjem nove sorte testirajo najrazličnejše lastnosti jablan in drevesa - približno 45 različnih lastnosti. Vsaka nova sorta jabolk mora izpolnjevati merila kakovosti, da se lahko vsako lastnost šteje za komercialno pridelavo.

V sadjarskem centru Maribor opravljajo meritve vseh parametrov notranje kakovosti novih sort. Lastnosti, ki so pomembne, da novi sorti določimo obiralno okno, pa so: sladkor (°Brix), trdota mesa ploda (kg/cm2),  kislina (g), sočnost, škrobni indeks (Ctifl 1-10).

 

 

SORTE, KI JIH PRESKUŠAJO NA CENTRU IN SO POKAZALE POZITIVNE LASTNOSTI

Les Naturianes® ArianeCov, križana: (Florina x Prima) x Zlati delišes. Je odporna sorta, ki ima dobre prehranjevalne vrednosti in dobro skladiščno sposobnost. Meso ploda je čvrsto, sočno, prisotna je višja kislina in visoki sladkorji.

Story®Inoredcov, križana: Pinova cov X 6398: Je odporna sorta, ki ima zelo dober pridelovalni potencial in stabilno rodnost, izredno dolgo skladiščno sposobnost (do osem mesecev). Nagnjena je k sekundarnemu cvetenju. Plodovi so temno rdeče obarvani in sladkasti.

Modi®, križana: Gala X Liberty. Ima naravno odpornost na patogene, zgoden pridelek, sorta se dobro skladišči, plodovi so sočni in hrustljavi s posebno noto arome, ki privabi predvsem mlade. Na lastnosti sorte imajo močan vpliv klimatski dejavniki.

Crimsoncrisp® COOP39, križana med dvema selekcijama v ZDA. Je odporna na škrlup, ima uravnotežen okus, temno rdeče obarvan plod, ki so ga na predhodnih degustacijah ocenili za zelo obetajočega. Sorta je prosto dostopna in dobro rodna.

Dalincocov, križana: Elstar x X 3191. Je odporna sorta, ki ima dober donos. Skladiščenje poteka z nekaj zapleti, saj hitro izgubi trdoto ploda, sicer pa sorta tehnološko ni zahtevna.

Galiwa® CH 101, križana: Gala x K1R20A44. Odporna na škrlup, sladkast, trden plod vendar nekoliko manj aromatičen.

ANTARES®Dalinbelcov, križanje: Elstar X 3191. Sorta je odporna na škrlup, vendar občutljiva na pepelasto plesen, pojavi se tudi sadni listni lupinar, plod je dvobarven s pokrovno rdečo barvo do 70 %. Manj občutljiva na alternativno rodnost, enostavna za redčenje in dobro reagira na strojno rez.

La Fayettecov, križana: Goldrush® Coop 38 X Pristine. Sorta je odporna na škrlup, ima dober donos, njena značilnost je srednje do pozno cvetenje, plodovi so sočni, meso je hrustljavo. Sorta je privlačno rumene barve in zelo aromatična. Zanimiva zgodnja sorta ima kratek rok skladiščenja.

CrimsonSnow® MC 38: sorta je naključni sejanec v Avstraliji. Plod je vijolično rdeče barve, dobro obarvan. Značilnost sorte je počasna oksidacija mesa, na povrhnjici so izražene bele pege. Sorta je hrustljava, sočna, sladko-kisla, nekoliko modernega okusa.

GoldenParsi Da Rosa®, sorta je mutacija zlatega delišesa klona B, visoka donosnost, plodovi podolgovate oblike, sicer ohranja lastnosti zlatega delišesa. Sorta je v skladišču obstojnejša, z nekoliko višjo kislinsko noto kot pri ostalih klonih zlatega delišesa.

Bonita, križana: Topaz x Cripps Pink (Pink Lady®). Odporna na škrlup in pepelasto plesen, ima dobre skladiščne sposobnosti. Plod je čvrst, ima sočno, aromatično rahlo kislo aromo. Drevo je srednje bujne rasti.

SQ 159 Natyra®, križanje: CPRO 1980-015-47 x Elise. Sorta je odporna in primerna samo za ekološke nasade. Dobra skladiščna sposobnost, odličen okus; sladko-kisla s hruškastimi in citrusnimi aromami. Plod je rdeče do temno rdeče barve, dobra tekstura in sočnost, krhka in kompaktna.

Rubelit, križana: Topaz x UEB 2732/2. Sorta je odporna na škrlup in plesen. Barva ploda je intenzivno rdeča (95 %). Primerna je za manj sadjarske lege. Plod: srednje velik, sočen, aromatičen. Pridelek: visok, reden, homogen.

 

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 19. Feb 2020 at 14:09

121 ogledov

Kaj prinašajo nove posplošene vrednosti nepremičnin v kmetijstvu, kmetijskem sektorju in podeželju
Kaj to prinaša za kmete, so se spraševali na okrogli mizi v Pesnici pri Mariboru. Zbrane je pozdravil direktor KGZ Maribor dr. Stane Klemenčič. Vrednotenje nepremičnin Na spletni strani Portal množičnega vrednotenja in na občinah so razgrnjeni predlogi novih modelov in predlogi novih vrednosti nepremičnin, ki odražajo stanje ponudbe in povpraševanja na trgu na dan 1. 1. 2019. GURS bo na podlagi pripomb pripravil končni predlog modelov za sprejetje na vladi, temu pa bo sledilo novo množično vrednotenje, ki mora biti po Zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin opravljeno do konca marca 2020.

Wed, 19. Feb 2020 at 14:00

95 ogledov

Obvezni prispevek za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov
Na podlagi sklepa sektorskega odbora za meso o višini prispevka za obdobje od 2020 do 2022 je kmetijsko ministrstvo dolžno izdati Uredbo o obveznem prispevku za sektor mesa. Višina prispevka za sektor mesa za govedo do prvega leta starosti je 0,70 eura na glavo živine, za govedo nad prvim letom starosti znaša 2,40 eura na glavo živine in za perutnino znaša 0,003 eura na glavo živali (prispevek se ne plačuje za purane). Višina prispevka za sektor mleka je 0,5 eura na 1000 l mleka, ki se obračuna do polovice za kupca in nosilca kmetijskega gospodarstva. Obveznost obračunavanja prispevka za zavezance po tej uredbi nastane prvi dan naslednjega meseca po objavi naznanila o pridobitvi sklepa o priglašeni shemi državne pomoči in traja do 31. decembra 2022. Zbrana sredstva iz prispevkov bodo porabljena za izvajanje promocije tega sektorja po programu promocije od 2020 do 2022.

Wed, 19. Feb 2020 at 13:47

125 ogledov

Najpomembnejši domači in tuji sejmi v letu 2020
   Pred morebitnim obiskom sejma se pozanimajte, ali ni prišlo v tem času do sprememb v terminu odprtja ali drugih sprememb sejma. Za primer vam navajamo mesec februar, sejme za ostale mesece lahko spremljate v Tedniku Kmečki glas.   FEBRUAR 19. do 23. februar     (Plovdiv/Bolgarija)      Agra, Vinaria, Foodtech      medn. kmetijski sejem, vinogradniško-vinarski sejem, hrane 20. do 23. februar     (Beograd/Srbija)         Beo Wine Fair                       vinski sejem 20. do 23. februar     (Salzburg/Avstrija)     Jagd & Fischerei       lov, ribolov 22. februar do 1. marec       (Pariz/Francija)           SIA     kmetijski sejem in mehanizacija 26. do 28. februar     (Milano/Italija)            Myplant&Garden     sejem za hortikulturo, pokrajino, vrtove, zeleno gradnjo

Wed, 19. Feb 2020 at 13:43

107 ogledov

Mulčer INO Dominator 800
Profesionalni mulčer INO Duplex Dominator 800 je hidravlično zložljiv stroj za mulčenje širokega nabora rastlin in rastlinskih ostankov. Z njim lahko drobimo veje vse do premera 6 cm. Plavajoča konstrukcija in kotno prilagajanje +20°/-12° omogoča kakovostno mulčenje po celotni delovni širini. Tako kot pri manjših modelih, mulčerja Dominator odlikuje visoka vstopna odprtina, ki omogoča gladek vstop višjih rastlinskih ostankov (sončnice, koruznica…) v drobilni del mulčerja.

Wed, 19. Feb 2020 at 13:40

137 ogledov

Novosti podjetja Arbos
Pred tremi leti in pol smo na sejmu EIMA V Bologni imeli priložnost prvič podrobneje spoznati podjetje Arbos. Gre za projekt v katerega je nov investitor tovarne Goldoni – koncern Lovol Heavy Industry vložil ogromna sredstva v nove projekte in sedaj skozi velika vrata vstopa na trg traktorjev za poljedelstvo do 300 KM kakor tudi na trg zelo sodobnih kombajnov. Za evropski in trg ZDA se traktorji proizvajajo v tovarni v Modeni podprti na isti lokaciji z enim od najsodobnejših razvojnih centrov v Evropi.

Tue, 11. Feb 2020 at 09:20

273 ogledov

Kmetija Kramberger iz Spodnjega Partinja pri Lenartu
Jožica poudarja, da tu v Slovenskih goricah igrajo glavno vlogo trdna prepričanja in tradicionalne vrednote, podeželje pa ohranja ljudske običaje in šege, s katerim se slovenstvo ponaša kot majhen narod z veliko kulture. In o kmetijstvu in podeželju smo se mrzlega jutra pogovarjali z Jožico, ki je tudi predsednica Društva kmečkih žena in deklet Lenart. Polna energija bi lahko na kratko opisali Jožico Kramberger, katere vsak dan je poln opravil. Pa naj si bodi v kuhinji, kmetiji ali pri delu v okviru društva. »Delo v društvu je za dušo,« pravi Jožica, ki skupaj z ostalimi članicami skrbi za številne projekte v domači občini. Med njimi je tudi želja po zaščiti Slovenskogoriške gibanice, skupaj s KGZ Ptuj, vendar se zaradi velikih stroškov niso odločile za zaščito na nacionalni ali evropski ravni. Poudarja, da so to bogastva, ki jih ne želimo in ne smemo pozabiti. In s ponosom pove, da so za njeno ohranitev zaslužne v veliki meri tudi žene s podeželja in kmetij. Z združevanjem v društvih izmenjujejo in obujajo stare recepte ter jih na tak način prenašajo na mlajše gospodinje.

Zadnji komentarji

Prijatelji

ZUPAN d.o.oLeon Kraljziliute88edita editaAlen  OsenjakMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaBarbara RemecDragica HericVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Preskušanja novih obetajočih sort jabolk