Predstavljena tretja generacija traktorjev serije M7

Traktorji so izdelani na platformi serije M7002 s posodobitvami, ki bodo modele naredili še bolj vzdržljive in pa odzivne. Traktorji imajo najnovejše Kubotine motorje, ki izpolnjujejo okoljske standarde stopnje V s pomočjo DPF filtra in SCR tehnologije.

Nova serija M7 obsega tri modele, in sicer M7133 (96 kW/130 KM), M7153 (110 kW/150 KM), M7173 (125 kW/170 KM). Omenjeno moč dosegajo pri 1.900 vrt/min, na voljo je dodatnih 5 do 20 KM s pomočjo Powerboost sistemom za transport in delo s priključno gredjo. Novi motorji imajo podaljšan interval čišćenja DPF filtra na šest tisoč delovnih ur, kar zmanjšuje stroške vzdrževanja. Imajo štirivaljni, 6,1-litrski motor s turbopolnilnikom in intercoolerjem.

Tako kot na traktorjih druge generacije M7, bodo novi modeli opremljeni z dvema različnima menjalnikoma. Najbolj dovršena različica bo opremljena z brezstopenjskim menjalnikom KVT, drugi menjalnik je PowerShift menjalnik s funkcijo Xpressrestart. Ta funkcija omogoča nadzor sklopke neposredno prek zavornega pedala. Voznik tako zaustavi traktor brez uporabe sklopke, s čimer se omogoči udobje in produktivnost še posebej pri uporabi sprednjega nakladalnika.

PowerShift menjalnik ima pet skupin in šestinke za vožnjo naprej ter tretjinkeza vožnjo nazaj. To pomeni 30 prestav za vožnjo naprej in 15 prestav za vožnjo nazaj, možnost je 54 prestav za vožnjo naprej in 27 za vožnjo nazaj, to je različica s plazečimi prestavami, s tem da peta skupina nima plazečih prestav. Največja hitrost vožnje znaša 40 ali 50 km na uro pri znižanih vrtljajih motorja.
Sklopka je hidravlična v oljni kopeli. Hidravlični invertor omogoča speljevanje in premik traktorja naprej ali nazaj brez pritiska sklopke pod polno obremenitvijo. Električni vklop neodvisne priključne gredi omogoča enakomeren in natančen vklop samo s pritiskom na gumb serijsko 540/540 E/1000/1000 E vrt./min oziroma sprednje 1000 vrt./min. Serijsko premore vklopljiv pogon na vsa štiri kolesa prek stikala ob volanu, zavore na vsa štiri kolesa, elektrohidravlični sistem vklopa blokad diferencialov samo s pritiskom na gumb in hidravlični sistem EHR.

Hidravlično dvigalo kategorije III. ima dvižno silo kar 9400 kg. Na voljo je štiri ali šest parov hidravličnih izhodov, ki so krmiljeni mehansko oziroma elektronsko pri Premium izvedbi. Pretok hidravlične črpalke znaša 110 litrov olja v minuti – loadsensing. Na razpolago je funkcija Swap, kar pomeni, da je omogočena menjava hidravličnih izhodov s stikali.

Masa traktorjev znaša okrog 7000 kilogramov (odvisno od menjalnika in opreme), sprednje pnevmatike imajo dimenzijo 540/65R28, zadnje pa 650/65R38. Dolžina traktorja znaša 477 cm, širina 303 cm in višina 250 cm.

V seriji M7 so organizatorji predstavili nov upravljalni dvanajst inčni monitor s tehnologijo na dotik. Monitor omogoča boljšo preglednost, uporabo številnih menijev, prikaz delovanja kamere na traktorju, v kombinaciji z ISOBUS sistemom v celoti nadomesti upravljalni terminal priključka … Če je traktor opremljen z navigacijskim sistemom, nov monitor ravno tako v celoti prevzame funkcijo dodatnega upravljalnega monitorja navigacije ter skrbi za shranjevanje pridobljenih podatkov. Eden izmed paketov programske opreme v kombinaciji z GPS signalom omogoča spremljanje lokacije traktorja na terenu, trenutno število vrtljajev motorja, porabo goriva in število vrtljajev priključne gredi. Opcijsko je na razpolago avtomatska klima in električno gretje ogledal kot tudi dodatnih svetil. Serija M7003 ponuja tri različne možnosti osvetlitve vključujoč LED svetila.

Kubota M4072 finalist za najbolj vsestranski traktor leta

Serija M4002 ima dva modela, in sicer M4062 in M4072, ki je bil finalist za najbolj vsestranski traktor leta na sejmu Agritechnica. Štirivaljni 3,3-litrski Kubota motor proizvede pri šibkejšem modelu 49 kW/66 KM, pri močnejšem pa 55 kW/74 KM, traktorja sta namenjena nekoliko lažjim delom na kmetiji, primerna sta predvsem za delo s sprednjim nakladalnikom. Pri delu so v pomoč prostorna kabina, udoben zračno vzmeten sedež in dobra vidljivost pri delu iz kabine tudi s pomočjo strešnega okna. Traktor odlikuje menjalnik Dual speed s 36 prestavami za vožnjo naprej in 36 prestavami za vožnjo nazaj z elektrohidravličnim spreminjevalnikom smeri. Menjalnik omogoča tako širok nabor hitrosti za delo v nasadih. Dvižna sila hidravličnega dvigala znaša 2500 kg, medosna razdalja je povečana za 8 cm. V pomoč pri upravljanju traktorja in pri natančnem kmetovanju nam je lahko IsomatchAutoDrive sistem s Tellus terminaloma Pro 12 ali Go 7.

Za nizke izpušne emisije in majhno porabo pa dodatno skrbi EGR-sistem s povratkom izpuha. Izpušne emisije so zmanjšane s pomočjo filtra trdih delcev (DPF) in oksidacijskega katalizatorja.

Krmiljenje motorja omogoča dodatne funkcije, kot so konstantno št. vrtljajev na priključni gredi in zmanjšane vrtljaje do 20 odstotkov pri transportni hitrosti, s čimer se znatno zmanjšata hrup in poraba goriva ter poveča udobje. Traktor ima spominsko mesto za določanje vrtljajev motorja (gumb A/B), kar nam pomaga pri medvrstni obdelavi tal. Prostornina rezervoarja za gorivo je 90 litrov.

Opremljena sta s sinhroniziranim menjalnikom z integrirano parkirno blokado ter 6 prestavami v treh skupinah (hitro, srednje, počasi – serijsko). S superreduktorjem imamo tako 36 prestav za vožnjo naprej in prav toliko za nazaj. Razporeditev samih prestav je za delo in vožnjo ugodna, tako lahko s prvo prestavo v cestni skupini opravljamo tudi težke transporte tovora in nam ni treba prestavljati skupin. Hitrost vožnje je do 40 km/h z do 20 odstotkov nižjimi vrtljaji motorja (ECO-Speed). Spreminjevalnik smeri ali invertor je elektrohidravličen, pod obremenitvijo, brez uporabe sklopke.

 

Hidravlični sistem ima po novem elektrohidravličen vklop in dvižno silo 2500 kg. Pretok hidravlične črpalke znaša 63 litrov olja v minuti za zunanje uporabnike. Traktor ima za svoje potrebe še eno črpalko. Na voljo sta dva para hidravličnih izhodov, možnost je namestitve tudi dodatnih parov.
Serijski električni vklop neodvisne priključne gredi omogoča enakomeren in natančen vklop samo s pritiskom na gumb, in sicer za hitrost gredi 540/540E vrt./min, možnost je 540/1000 vrt./min. Elektrohidravličen je tudi vklop sprednjega pogona. Vklop priključne gredi je tudi izven traktorja na zadnjem blatniku traktorja.

Multidisc zavore so na vsa štiri kolesa v oljni kopeli, kar pomeni, da potrebujemo manjšo silo za pritisk ob zaviranju, še posebej ko imamo priklopljeno težko breme na traktor.

Tudi kabina je nova, imenuje se Ultra Grand Cab II in omogoča dober pregled na vse strani traktorja, tako da je tudi delo s sprednjim nakladalnikom udobno.

Masa traktorjev znaša 3040 kilogramov, standardne sprednje pnevmatike imajo dimenzijo 320/85 R20, zadnje pa 420/85 R30. Dolžina traktorja znaša 370 cm, širina od 185 do 217 cm in višina 258 cm. Za serijo M4002 so v Kuboti omogočili nakup sprednjega nakladalnika LA1854, ki je prilagojen konstrukciji traktorja.

 

Trosilnik mineralnih gnojil

S prevzemom Kvernelanda pred nekaj leti Kubota veliko sredstev vlaga v razvoj kmetijskih strojev. Tako so na sejmu predstavili popolnoma nov trosilnik mineralnih gnojil, novega oblike in naprednih tehnologij. Govora je o trosilniku Kubota DSXL-NJ Geospread, ki ima možnost zelo natančnega raztrosa pri večjih delovnih hitrostih in je namenjen za profesionalne kmetovalce. Večje delovne hitrosti gredo na račun RotaFlow sistema. S trosilnikom je omogočeno gnojenje sekcij širine enega metra, obstajajo štiri obremenitvene celice in referenčni senzor. Z osmimi lopaticami na disk, trosilnik nima omejitev pri delovnih hitrostih, raztros je natančen tudi na ožjih parcelah, kjer omejujemo širino raztrosa. Z RotaFloW sistemom je omogočen nežen vsip mineralnega gnojila preden pade na disk, tako da ne prihaja do poškodb gnojila.

Aktiviranje trosilnika je električno iz kabine traktorja preko ISOBUS terminala. Voznik lahko spremlja nivo mineralnega gnojila na sistemu in zahvaljujoč senzorju je obveščen o minimalnem nivoju mineralnega gnojila.

Generalni zastopnik za znamko Kubota je za avstrijski in slovenski trg podjetje Esch-Technik, s sedežem v Avstriji v mestu St. Veit/Glan, 20 km severno od Celovca, v Sloveniji pa so traktorji že pri številnih prodajalcih kmetijske tehnike.