Predstavljena tretja generacija traktorjev serije M7
Eden vodilnih proizvajalcev traktorjev in kmetijske mehanizacije na svetu podjetje Kubota je na sejmu Agritechnica 2019 premierno predstavil M7003 serijo traktorjev, ki bo na trgu v prihodnjih mesecih
Kristijan Hrastar
Kmečki glas

Petek, 24. januar 2020 ob 13:17

Odpri galerijo

Prenovljena serija M7 z modelom M7153

Traktorji so izdelani na platformi serije M7002 s posodobitvami, ki bodo modele naredili še bolj vzdržljive in pa odzivne. Traktorji imajo najnovejše Kubotine motorje, ki izpolnjujejo okoljske standarde stopnje V s pomočjo DPF filtra in SCR tehnologije.

Nova serija M7 obsega tri modele, in sicer M7133 (96 kW/130 KM), M7153 (110 kW/150 KM), M7173 (125 kW/170 KM). Omenjeno moč dosegajo pri 1.900 vrt/min, na voljo je dodatnih 5 do 20 KM s pomočjo Powerboost sistemom za transport in delo s priključno gredjo. Novi motorji imajo podaljšan interval čišćenja DPF filtra na šest tisoč delovnih ur, kar zmanjšuje stroške vzdrževanja. Imajo štirivaljni, 6,1-litrski motor s turbopolnilnikom in intercoolerjem.

Tako kot na traktorjih druge generacije M7, bodo novi modeli opremljeni z dvema različnima menjalnikoma. Najbolj dovršena različica bo opremljena z brezstopenjskim menjalnikom KVT, drugi menjalnik je PowerShift menjalnik s funkcijo Xpressrestart. Ta funkcija omogoča nadzor sklopke neposredno prek zavornega pedala. Voznik tako zaustavi traktor brez uporabe sklopke, s čimer se omogoči udobje in produktivnost še posebej pri uporabi sprednjega nakladalnika.

PowerShift menjalnik ima pet skupin in šestinke za vožnjo naprej ter tretjinkeza vožnjo nazaj. To pomeni 30 prestav za vožnjo naprej in 15 prestav za vožnjo nazaj, možnost je 54 prestav za vožnjo naprej in 27 za vožnjo nazaj, to je različica s plazečimi prestavami, s tem da peta skupina nima plazečih prestav. Največja hitrost vožnje znaša 40 ali 50 km na uro pri znižanih vrtljajih motorja.
Sklopka je hidravlična v oljni kopeli. Hidravlični invertor omogoča speljevanje in premik traktorja naprej ali nazaj brez pritiska sklopke pod polno obremenitvijo. Električni vklop neodvisne priključne gredi omogoča enakomeren in natančen vklop samo s pritiskom na gumb serijsko 540/540 E/1000/1000 E vrt./min oziroma sprednje 1000 vrt./min. Serijsko premore vklopljiv pogon na vsa štiri kolesa prek stikala ob volanu, zavore na vsa štiri kolesa, elektrohidravlični sistem vklopa blokad diferencialov samo s pritiskom na gumb in hidravlični sistem EHR.

Hidravlično dvigalo kategorije III. ima dvižno silo kar 9400 kg. Na voljo je štiri ali šest parov hidravličnih izhodov, ki so krmiljeni mehansko oziroma elektronsko pri Premium izvedbi. Pretok hidravlične črpalke znaša 110 litrov olja v minuti - loadsensing. Na razpolago je funkcija Swap, kar pomeni, da je omogočena menjava hidravličnih izhodov s stikali.

Masa traktorjev znaša okrog 7000 kilogramov (odvisno od menjalnika in opreme), sprednje pnevmatike imajo dimenzijo 540/65R28, zadnje pa 650/65R38. Dolžina traktorja znaša 477 cm, širina 303 cm in višina 250 cm.

V seriji M7 so organizatorji predstavili nov upravljalni dvanajst inčni monitor s tehnologijo na dotik. Monitor omogoča boljšo preglednost, uporabo številnih menijev, prikaz delovanja kamere na traktorju, v kombinaciji z ISOBUS sistemom v celoti nadomesti upravljalni terminal priključka ... Če je traktor opremljen z navigacijskim sistemom, nov monitor ravno tako v celoti prevzame funkcijo dodatnega upravljalnega monitorja navigacije ter skrbi za shranjevanje pridobljenih podatkov. Eden izmed paketov programske opreme v kombinaciji z GPS signalom omogoča spremljanje lokacije traktorja na terenu, trenutno število vrtljajev motorja, porabo goriva in število vrtljajev priključne gredi. Opcijsko je na razpolago avtomatska klima in električno gretje ogledal kot tudi dodatnih svetil. Serija M7003 ponuja tri različne možnosti osvetlitve vključujoč LED svetila.

Kubota M4072 finalist za najbolj vsestranski traktor leta

Serija M4002 ima dva modela, in sicer M4062 in M4072, ki je bil finalist za najbolj vsestranski traktor leta na sejmu Agritechnica. Štirivaljni 3,3-litrski Kubota motor proizvede pri šibkejšem modelu 49 kW/66 KM, pri močnejšem pa 55 kW/74 KM, traktorja sta namenjena nekoliko lažjim delom na kmetiji, primerna sta predvsem za delo s sprednjim nakladalnikom. Pri delu so v pomoč prostorna kabina, udoben zračno vzmeten sedež in dobra vidljivost pri delu iz kabine tudi s pomočjo strešnega okna. Traktor odlikuje menjalnik Dual speed s 36 prestavami za vožnjo naprej in 36 prestavami za vožnjo nazaj z elektrohidravličnim spreminjevalnikom smeri. Menjalnik omogoča tako širok nabor hitrosti za delo v nasadih. Dvižna sila hidravličnega dvigala znaša 2500 kg, medosna razdalja je povečana za 8 cm. V pomoč pri upravljanju traktorja in pri natančnem kmetovanju nam je lahko IsomatchAutoDrive sistem s Tellus terminaloma Pro 12 ali Go 7.

Za nizke izpušne emisije in majhno porabo pa dodatno skrbi EGR-sistem s povratkom izpuha. Izpušne emisije so zmanjšane s pomočjo filtra trdih delcev (DPF) in oksidacijskega katalizatorja.

Krmiljenje motorja omogoča dodatne funkcije, kot so konstantno št. vrtljajev na priključni gredi in zmanjšane vrtljaje do 20 odstotkov pri transportni hitrosti, s čimer se znatno zmanjšata hrup in poraba goriva ter poveča udobje. Traktor ima spominsko mesto za določanje vrtljajev motorja (gumb A/B), kar nam pomaga pri medvrstni obdelavi tal. Prostornina rezervoarja za gorivo je 90 litrov.

Opremljena sta s sinhroniziranim menjalnikom z integrirano parkirno blokado ter 6 prestavami v treh skupinah (hitro, srednje, počasi – serijsko). S superreduktorjem imamo tako 36 prestav za vožnjo naprej in prav toliko za nazaj. Razporeditev samih prestav je za delo in vožnjo ugodna, tako lahko s prvo prestavo v cestni skupini opravljamo tudi težke transporte tovora in nam ni treba prestavljati skupin. Hitrost vožnje je do 40 km/h z do 20 odstotkov nižjimi vrtljaji motorja (ECO-Speed). Spreminjevalnik smeri ali invertor je elektrohidravličen, pod obremenitvijo, brez uporabe sklopke.

 

Hidravlični sistem ima po novem elektrohidravličen vklop in dvižno silo 2500 kg. Pretok hidravlične črpalke znaša 63 litrov olja v minuti za zunanje uporabnike. Traktor ima za svoje potrebe še eno črpalko. Na voljo sta dva para hidravličnih izhodov, možnost je namestitve tudi dodatnih parov.
Serijski električni vklop neodvisne priključne gredi omogoča enakomeren in natančen vklop samo s pritiskom na gumb, in sicer za hitrost gredi 540/540E vrt./min, možnost je 540/1000 vrt./min. Elektrohidravličen je tudi vklop sprednjega pogona. Vklop priključne gredi je tudi izven traktorja na zadnjem blatniku traktorja.

Multidisc zavore so na vsa štiri kolesa v oljni kopeli, kar pomeni, da potrebujemo manjšo silo za pritisk ob zaviranju, še posebej ko imamo priklopljeno težko breme na traktor.

Tudi kabina je nova, imenuje se Ultra Grand Cab II in omogoča dober pregled na vse strani traktorja, tako da je tudi delo s sprednjim nakladalnikom udobno.

Masa traktorjev znaša 3040 kilogramov, standardne sprednje pnevmatike imajo dimenzijo 320/85 R20, zadnje pa 420/85 R30. Dolžina traktorja znaša 370 cm, širina od 185 do 217 cm in višina 258 cm. Za serijo M4002 so v Kuboti omogočili nakup sprednjega nakladalnika LA1854, ki je prilagojen konstrukciji traktorja.

 

Trosilnik mineralnih gnojil

S prevzemom Kvernelanda pred nekaj leti Kubota veliko sredstev vlaga v razvoj kmetijskih strojev. Tako so na sejmu predstavili popolnoma nov trosilnik mineralnih gnojil, novega oblike in naprednih tehnologij. Govora je o trosilniku Kubota DSXL-NJ Geospread, ki ima možnost zelo natančnega raztrosa pri večjih delovnih hitrostih in je namenjen za profesionalne kmetovalce. Večje delovne hitrosti gredo na račun RotaFlow sistema. S trosilnikom je omogočeno gnojenje sekcij širine enega metra, obstajajo štiri obremenitvene celice in referenčni senzor. Z osmimi lopaticami na disk, trosilnik nima omejitev pri delovnih hitrostih, raztros je natančen tudi na ožjih parcelah, kjer omejujemo širino raztrosa. Z RotaFloW sistemom je omogočen nežen vsip mineralnega gnojila preden pade na disk, tako da ne prihaja do poškodb gnojila.

Aktiviranje trosilnika je električno iz kabine traktorja preko ISOBUS terminala. Voznik lahko spremlja nivo mineralnega gnojila na sistemu in zahvaljujoč senzorju je obveščen o minimalnem nivoju mineralnega gnojila.

Generalni zastopnik za znamko Kubota je za avstrijski in slovenski trg podjetje Esch-Technik, s sedežem v Avstriji v mestu St. Veit/Glan, 20 km severno od Celovca, v Sloveniji pa so traktorji že pri številnih prodajalcih kmetijske tehnike.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 19. Feb 2020 at 14:09

121 ogledov

Kaj prinašajo nove posplošene vrednosti nepremičnin v kmetijstvu, kmetijskem sektorju in podeželju
Kaj to prinaša za kmete, so se spraševali na okrogli mizi v Pesnici pri Mariboru. Zbrane je pozdravil direktor KGZ Maribor dr. Stane Klemenčič. Vrednotenje nepremičnin Na spletni strani Portal množičnega vrednotenja in na občinah so razgrnjeni predlogi novih modelov in predlogi novih vrednosti nepremičnin, ki odražajo stanje ponudbe in povpraševanja na trgu na dan 1. 1. 2019. GURS bo na podlagi pripomb pripravil končni predlog modelov za sprejetje na vladi, temu pa bo sledilo novo množično vrednotenje, ki mora biti po Zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin opravljeno do konca marca 2020.

Wed, 19. Feb 2020 at 14:00

95 ogledov

Obvezni prispevek za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov
Na podlagi sklepa sektorskega odbora za meso o višini prispevka za obdobje od 2020 do 2022 je kmetijsko ministrstvo dolžno izdati Uredbo o obveznem prispevku za sektor mesa. Višina prispevka za sektor mesa za govedo do prvega leta starosti je 0,70 eura na glavo živine, za govedo nad prvim letom starosti znaša 2,40 eura na glavo živine in za perutnino znaša 0,003 eura na glavo živali (prispevek se ne plačuje za purane). Višina prispevka za sektor mleka je 0,5 eura na 1000 l mleka, ki se obračuna do polovice za kupca in nosilca kmetijskega gospodarstva. Obveznost obračunavanja prispevka za zavezance po tej uredbi nastane prvi dan naslednjega meseca po objavi naznanila o pridobitvi sklepa o priglašeni shemi državne pomoči in traja do 31. decembra 2022. Zbrana sredstva iz prispevkov bodo porabljena za izvajanje promocije tega sektorja po programu promocije od 2020 do 2022.

Wed, 19. Feb 2020 at 13:47

125 ogledov

Najpomembnejši domači in tuji sejmi v letu 2020
   Pred morebitnim obiskom sejma se pozanimajte, ali ni prišlo v tem času do sprememb v terminu odprtja ali drugih sprememb sejma. Za primer vam navajamo mesec februar, sejme za ostale mesece lahko spremljate v Tedniku Kmečki glas.   FEBRUAR 19. do 23. februar     (Plovdiv/Bolgarija)      Agra, Vinaria, Foodtech      medn. kmetijski sejem, vinogradniško-vinarski sejem, hrane 20. do 23. februar     (Beograd/Srbija)         Beo Wine Fair                       vinski sejem 20. do 23. februar     (Salzburg/Avstrija)     Jagd & Fischerei       lov, ribolov 22. februar do 1. marec       (Pariz/Francija)           SIA     kmetijski sejem in mehanizacija 26. do 28. februar     (Milano/Italija)            Myplant&Garden     sejem za hortikulturo, pokrajino, vrtove, zeleno gradnjo

Wed, 19. Feb 2020 at 13:43

107 ogledov

Mulčer INO Dominator 800
Profesionalni mulčer INO Duplex Dominator 800 je hidravlično zložljiv stroj za mulčenje širokega nabora rastlin in rastlinskih ostankov. Z njim lahko drobimo veje vse do premera 6 cm. Plavajoča konstrukcija in kotno prilagajanje +20°/-12° omogoča kakovostno mulčenje po celotni delovni širini. Tako kot pri manjših modelih, mulčerja Dominator odlikuje visoka vstopna odprtina, ki omogoča gladek vstop višjih rastlinskih ostankov (sončnice, koruznica…) v drobilni del mulčerja.

Wed, 19. Feb 2020 at 13:40

137 ogledov

Novosti podjetja Arbos
Pred tremi leti in pol smo na sejmu EIMA V Bologni imeli priložnost prvič podrobneje spoznati podjetje Arbos. Gre za projekt v katerega je nov investitor tovarne Goldoni – koncern Lovol Heavy Industry vložil ogromna sredstva v nove projekte in sedaj skozi velika vrata vstopa na trg traktorjev za poljedelstvo do 300 KM kakor tudi na trg zelo sodobnih kombajnov. Za evropski in trg ZDA se traktorji proizvajajo v tovarni v Modeni podprti na isti lokaciji z enim od najsodobnejših razvojnih centrov v Evropi.

Tue, 11. Feb 2020 at 09:20

273 ogledov

Kmetija Kramberger iz Spodnjega Partinja pri Lenartu
Jožica poudarja, da tu v Slovenskih goricah igrajo glavno vlogo trdna prepričanja in tradicionalne vrednote, podeželje pa ohranja ljudske običaje in šege, s katerim se slovenstvo ponaša kot majhen narod z veliko kulture. In o kmetijstvu in podeželju smo se mrzlega jutra pogovarjali z Jožico, ki je tudi predsednica Društva kmečkih žena in deklet Lenart. Polna energija bi lahko na kratko opisali Jožico Kramberger, katere vsak dan je poln opravil. Pa naj si bodi v kuhinji, kmetiji ali pri delu v okviru društva. »Delo v društvu je za dušo,« pravi Jožica, ki skupaj z ostalimi članicami skrbi za številne projekte v domači občini. Med njimi je tudi želja po zaščiti Slovenskogoriške gibanice, skupaj s KGZ Ptuj, vendar se zaradi velikih stroškov niso odločile za zaščito na nacionalni ali evropski ravni. Poudarja, da so to bogastva, ki jih ne želimo in ne smemo pozabiti. In s ponosom pove, da so za njeno ohranitev zaslužne v veliki meri tudi žene s podeželja in kmetij. Z združevanjem v društvih izmenjujejo in obujajo stare recepte ter jih na tak način prenašajo na mlajše gospodinje.

Zadnji komentarji

Prijatelji

ZUPAN d.o.oLeon Kraljziliute88edita editaAlen  OsenjakMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaBarbara RemecDragica HericVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Predstavljena tretja generacija traktorjev serije M7