Predstavljena tretja generacija traktorjev serije M7
Eden vodilnih proizvajalcev traktorjev in kmetijske mehanizacije na svetu podjetje Kubota je na sejmu Agritechnica 2019 premierno predstavil M7003 serijo traktorjev, ki bo na trgu v prihodnjih mesecih
Kristijan Hrastar
Kmečki glas

Petek, 24. januar 2020 ob 13:17

Odpri galerijo

Prenovljena serija M7 z modelom M7153

Traktorji so izdelani na platformi serije M7002 s posodobitvami, ki bodo modele naredili še bolj vzdržljive in pa odzivne. Traktorji imajo najnovejše Kubotine motorje, ki izpolnjujejo okoljske standarde stopnje V s pomočjo DPF filtra in SCR tehnologije.

Nova serija M7 obsega tri modele, in sicer M7133 (96 kW/130 KM), M7153 (110 kW/150 KM), M7173 (125 kW/170 KM). Omenjeno moč dosegajo pri 1.900 vrt/min, na voljo je dodatnih 5 do 20 KM s pomočjo Powerboost sistemom za transport in delo s priključno gredjo. Novi motorji imajo podaljšan interval čišćenja DPF filtra na šest tisoč delovnih ur, kar zmanjšuje stroške vzdrževanja. Imajo štirivaljni, 6,1-litrski motor s turbopolnilnikom in intercoolerjem.

Tako kot na traktorjih druge generacije M7, bodo novi modeli opremljeni z dvema različnima menjalnikoma. Najbolj dovršena različica bo opremljena z brezstopenjskim menjalnikom KVT, drugi menjalnik je PowerShift menjalnik s funkcijo Xpressrestart. Ta funkcija omogoča nadzor sklopke neposredno prek zavornega pedala. Voznik tako zaustavi traktor brez uporabe sklopke, s čimer se omogoči udobje in produktivnost še posebej pri uporabi sprednjega nakladalnika.

PowerShift menjalnik ima pet skupin in šestinke za vožnjo naprej ter tretjinkeza vožnjo nazaj. To pomeni 30 prestav za vožnjo naprej in 15 prestav za vožnjo nazaj, možnost je 54 prestav za vožnjo naprej in 27 za vožnjo nazaj, to je različica s plazečimi prestavami, s tem da peta skupina nima plazečih prestav. Največja hitrost vožnje znaša 40 ali 50 km na uro pri znižanih vrtljajih motorja.
Sklopka je hidravlična v oljni kopeli. Hidravlični invertor omogoča speljevanje in premik traktorja naprej ali nazaj brez pritiska sklopke pod polno obremenitvijo. Električni vklop neodvisne priključne gredi omogoča enakomeren in natančen vklop samo s pritiskom na gumb serijsko 540/540 E/1000/1000 E vrt./min oziroma sprednje 1000 vrt./min. Serijsko premore vklopljiv pogon na vsa štiri kolesa prek stikala ob volanu, zavore na vsa štiri kolesa, elektrohidravlični sistem vklopa blokad diferencialov samo s pritiskom na gumb in hidravlični sistem EHR.

Hidravlično dvigalo kategorije III. ima dvižno silo kar 9400 kg. Na voljo je štiri ali šest parov hidravličnih izhodov, ki so krmiljeni mehansko oziroma elektronsko pri Premium izvedbi. Pretok hidravlične črpalke znaša 110 litrov olja v minuti - loadsensing. Na razpolago je funkcija Swap, kar pomeni, da je omogočena menjava hidravličnih izhodov s stikali.

Masa traktorjev znaša okrog 7000 kilogramov (odvisno od menjalnika in opreme), sprednje pnevmatike imajo dimenzijo 540/65R28, zadnje pa 650/65R38. Dolžina traktorja znaša 477 cm, širina 303 cm in višina 250 cm.

V seriji M7 so organizatorji predstavili nov upravljalni dvanajst inčni monitor s tehnologijo na dotik. Monitor omogoča boljšo preglednost, uporabo številnih menijev, prikaz delovanja kamere na traktorju, v kombinaciji z ISOBUS sistemom v celoti nadomesti upravljalni terminal priključka ... Če je traktor opremljen z navigacijskim sistemom, nov monitor ravno tako v celoti prevzame funkcijo dodatnega upravljalnega monitorja navigacije ter skrbi za shranjevanje pridobljenih podatkov. Eden izmed paketov programske opreme v kombinaciji z GPS signalom omogoča spremljanje lokacije traktorja na terenu, trenutno število vrtljajev motorja, porabo goriva in število vrtljajev priključne gredi. Opcijsko je na razpolago avtomatska klima in električno gretje ogledal kot tudi dodatnih svetil. Serija M7003 ponuja tri različne možnosti osvetlitve vključujoč LED svetila.

Kubota M4072 finalist za najbolj vsestranski traktor leta

Serija M4002 ima dva modela, in sicer M4062 in M4072, ki je bil finalist za najbolj vsestranski traktor leta na sejmu Agritechnica. Štirivaljni 3,3-litrski Kubota motor proizvede pri šibkejšem modelu 49 kW/66 KM, pri močnejšem pa 55 kW/74 KM, traktorja sta namenjena nekoliko lažjim delom na kmetiji, primerna sta predvsem za delo s sprednjim nakladalnikom. Pri delu so v pomoč prostorna kabina, udoben zračno vzmeten sedež in dobra vidljivost pri delu iz kabine tudi s pomočjo strešnega okna. Traktor odlikuje menjalnik Dual speed s 36 prestavami za vožnjo naprej in 36 prestavami za vožnjo nazaj z elektrohidravličnim spreminjevalnikom smeri. Menjalnik omogoča tako širok nabor hitrosti za delo v nasadih. Dvižna sila hidravličnega dvigala znaša 2500 kg, medosna razdalja je povečana za 8 cm. V pomoč pri upravljanju traktorja in pri natančnem kmetovanju nam je lahko IsomatchAutoDrive sistem s Tellus terminaloma Pro 12 ali Go 7.

Za nizke izpušne emisije in majhno porabo pa dodatno skrbi EGR-sistem s povratkom izpuha. Izpušne emisije so zmanjšane s pomočjo filtra trdih delcev (DPF) in oksidacijskega katalizatorja.

Krmiljenje motorja omogoča dodatne funkcije, kot so konstantno št. vrtljajev na priključni gredi in zmanjšane vrtljaje do 20 odstotkov pri transportni hitrosti, s čimer se znatno zmanjšata hrup in poraba goriva ter poveča udobje. Traktor ima spominsko mesto za določanje vrtljajev motorja (gumb A/B), kar nam pomaga pri medvrstni obdelavi tal. Prostornina rezervoarja za gorivo je 90 litrov.

Opremljena sta s sinhroniziranim menjalnikom z integrirano parkirno blokado ter 6 prestavami v treh skupinah (hitro, srednje, počasi – serijsko). S superreduktorjem imamo tako 36 prestav za vožnjo naprej in prav toliko za nazaj. Razporeditev samih prestav je za delo in vožnjo ugodna, tako lahko s prvo prestavo v cestni skupini opravljamo tudi težke transporte tovora in nam ni treba prestavljati skupin. Hitrost vožnje je do 40 km/h z do 20 odstotkov nižjimi vrtljaji motorja (ECO-Speed). Spreminjevalnik smeri ali invertor je elektrohidravličen, pod obremenitvijo, brez uporabe sklopke.

 

Hidravlični sistem ima po novem elektrohidravličen vklop in dvižno silo 2500 kg. Pretok hidravlične črpalke znaša 63 litrov olja v minuti za zunanje uporabnike. Traktor ima za svoje potrebe še eno črpalko. Na voljo sta dva para hidravličnih izhodov, možnost je namestitve tudi dodatnih parov.
Serijski električni vklop neodvisne priključne gredi omogoča enakomeren in natančen vklop samo s pritiskom na gumb, in sicer za hitrost gredi 540/540E vrt./min, možnost je 540/1000 vrt./min. Elektrohidravličen je tudi vklop sprednjega pogona. Vklop priključne gredi je tudi izven traktorja na zadnjem blatniku traktorja.

Multidisc zavore so na vsa štiri kolesa v oljni kopeli, kar pomeni, da potrebujemo manjšo silo za pritisk ob zaviranju, še posebej ko imamo priklopljeno težko breme na traktor.

Tudi kabina je nova, imenuje se Ultra Grand Cab II in omogoča dober pregled na vse strani traktorja, tako da je tudi delo s sprednjim nakladalnikom udobno.

Masa traktorjev znaša 3040 kilogramov, standardne sprednje pnevmatike imajo dimenzijo 320/85 R20, zadnje pa 420/85 R30. Dolžina traktorja znaša 370 cm, širina od 185 do 217 cm in višina 258 cm. Za serijo M4002 so v Kuboti omogočili nakup sprednjega nakladalnika LA1854, ki je prilagojen konstrukciji traktorja.

 

Trosilnik mineralnih gnojil

S prevzemom Kvernelanda pred nekaj leti Kubota veliko sredstev vlaga v razvoj kmetijskih strojev. Tako so na sejmu predstavili popolnoma nov trosilnik mineralnih gnojil, novega oblike in naprednih tehnologij. Govora je o trosilniku Kubota DSXL-NJ Geospread, ki ima možnost zelo natančnega raztrosa pri večjih delovnih hitrostih in je namenjen za profesionalne kmetovalce. Večje delovne hitrosti gredo na račun RotaFlow sistema. S trosilnikom je omogočeno gnojenje sekcij širine enega metra, obstajajo štiri obremenitvene celice in referenčni senzor. Z osmimi lopaticami na disk, trosilnik nima omejitev pri delovnih hitrostih, raztros je natančen tudi na ožjih parcelah, kjer omejujemo širino raztrosa. Z RotaFloW sistemom je omogočen nežen vsip mineralnega gnojila preden pade na disk, tako da ne prihaja do poškodb gnojila.

Aktiviranje trosilnika je električno iz kabine traktorja preko ISOBUS terminala. Voznik lahko spremlja nivo mineralnega gnojila na sistemu in zahvaljujoč senzorju je obveščen o minimalnem nivoju mineralnega gnojila.

Generalni zastopnik za znamko Kubota je za avstrijski in slovenski trg podjetje Esch-Technik, s sedežem v Avstriji v mestu St. Veit/Glan, 20 km severno od Celovca, v Sloveniji pa so traktorji že pri številnih prodajalcih kmetijske tehnike.

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 3. Apr 2020 at 09:43

105 ogledov

Husqvarnina baterijska žaga T540i XP
Navedeni stroj imajo manjšo maso v primerjavi z orodji na bencinski pogon, so tišji, okolju prijazni in zato jih lahko uporabljamo za delo v naseljih in mestih. Dolgoročno se izkaže, da je potrebno zanje manj vzdrževanja in stroškov za gorivo in motor. Na podlagi želja in potreb specialistov nove modele odlikuje moč in dobro delovanje, poleg tega pa so lahki, tihi in zelo enostavni za uporabo. Hrup baterijskih strojev je za 13 dB (A) nižji v primerjavi z bencinskimi stroji. To je veliko, saj se zmanjšanje za tri decibele občuti kot prepolovitev hrupa. S tem je delo prijetnejše, delo pa lahko poteka tudi v urbanih okoljih, občutljivih na hrup. Li-ion baterija zagotavlja konstantno napetost, zanesljivo delovanje in enak čas delovanja kot z bencinskim strojem, vendar brez neposrednih emisij. Z enim polnjenjem storite toliko kot z enim rezervoarjem goriva. Omenjena baterija ustreza za vse ročno vodene baterijske stroje, saj lahko isto baterijo uporabljate v širokem asortimentu Husqvarnine opreme. Baterijske stroje upravljamo enostavno s pomočjo interaktivnega upravljavca. Za prižig in ugašanje stroja uporabimo glavno stikalo, s plinom nato že zaženemo sam stroj. Na zaslonu je tudi gumb, ki nam omogoča varčno in dolgotrajnejšo uporabo stroja. Stroški za vzdrževanje so pri baterijskih strojih majhni. Ne potrebujemo polnjenja rezervoarja z gorivom, manj je delov za vzdrževanje in elektronsko nadzorovani pogonski sistem pomeni manj zaustavitev in manjše operativne stroške. Verižna baterijska žaga T540i XP in 540i XP Pri baterijski žagi sta zagon in ustavljanje izredno enostavna. Da lahko pričnemo z uporabo, moramo najprej vključiti varnostno stikalo, nato pa žago uporabljamo kot klasično motorno žago. Z le eno razliko - ko spustimo plin, se žaga popolnoma ustavi in ne oddaja nikakršnega hrupa. V naši navadi je, da takoj pomislimo, da je baterijska izvedba stroja v primerjavi z bencinsko izvedbo precej manj zmogljiva. Pa ni tako. Pri učinkovitosti ni razlike med bencinsko in baterijsko izvedbo, kar priča tudi največja hitrost verige v delovanju. Baterijska izvedba ima precej prednosti, kot so manjši hrup, manjša masa in lažje upravljanje v krošnji. Zagon žage pri baterijski izvedbi namreč ni potreben. Vključimo varnostno stikalo in že lahko obžagujemo drevo. Na razpolago imamo dve bateriji, in sicer baterijo BLi200X (T540i XP)in še zmogljivejšo BLi300X (540i XP). Žaga je tako primerljiva po moči in vzdržljivosti z bencinsko profesionalno žago s prostornino motorja 40 kubičnih centimetrov in je od starih baterijskih modelov zmogljivejša za 30 odstotkov. Žaga je še zmogljivejša z novo SP21G X-Cut verigo. Hitrost verige je 24 m/s in je popolnoma primerljiva z bencinskimi žagami. V Husqvarni navajajo, da bodo v prihodnje baterijske žage uporabljali tudi za sečnjo in ne le za obžagovanje dreves.  

Fri, 3. Apr 2020 at 09:27

104 ogledov

Dežnik podjetja Pfanzelt za varovanje sekača
Posebnost strojev je, da več kot 90 odstotkov delov izdelajo sami (zobnike, cilindre, komplet dvigala ...), ostalo pa dobavljajo podjetja znotraj Nemčije. Največji delež proizvodnje predstavljajo profesionalni gozdarski vitli ter gozdarske prikolice. Na sejmu Agritechnica v Hannovru so predstavili mali goseničar Moritz Fr 50 z dežnikom za varovanje sekača pri podiranju dreves. Kot poudarjajo v podjetju, se veliko nesreč v gozdarstvu zgodi, ko na sekača pade odlomljena veja pri podiranju dreves. Da bi sekača kar se da zaščitili, so se odločili za izdelavo dežnika, ki bi odlomljene veje prestregel v razpeti dežnik, ki ga razpiramo in zložimo na hidravličen način. Primeren je za objem dreves premera 60 cm, premer dežnika je pet metrov. Sekač je zaščiten z jeklenim ogrodjem dežnika in z dvojno napeto gradbeno mrežo in skozi razpeto mrežo lahko opazuje krošnjo drevesa. Ko sekač opravi svoje delo, se umakne v zavetje in upravlja stroj na daljavo, da potisne požagano drevo v želeno smer. Po delu zloži dežnik in se odpelje do naslednjega drevesa. Moritz Fr 50 s 35 KM je primeren za delo na nedostopnih terenih in na občutljivih tleh. Upravljanje poteka prek daljinca, vgrajen ima vitel (5,5 t) z višinsko nastavljivim škripcem. Je kompakten, zato se ga lahko prevaža na avtomobilski prikolici. Cena skupaj z dežnikom znaša v Nemčiji okoli 75 tisoč evrov. Z nastavki je primeren tudi za druga dela. Hitrost vožnje naprej je do 6,5 km/h. Oddaljenost od tal znaša 30 cm, premaguje 45 stopinjski nagib, tlak na tla znaša le 0,30 kg/cm3. Vitel s štiri tonsko vlečno silo ima 120 metrov žične vrvi premera 10,5 mm. Na voljo je tudi močnejša izvedba Moritz Fr 70/75 z 55 oziroma 75 KM s 7,2 tonsko vitlo.  

Fri, 3. Apr 2020 at 08:33

116 ogledov

»Razbremenilni paket« Massey Ferguson za kmetovalce
Kmetije lahko tako še naprej kar se da neomejeno opravljajo svoje delo. Družba Austro Diesel je zato poskrbela za obsežne ukrepe, na podlagi katerih bo lahko kmetijam tudi v prihodnjih dneh nudila storitve, na katere so navajeni – tudi oskrba z originalnimi nadomestnimi Massey Ferguson deli je zagotovljena. Nadomestne dele je kot običajno mogoče naročiti pri prodajnem partnerju Massey Ferguson. Pet odstotni bonus na stroje iz zaloge »Sedaj je pomembno tudi, da se kmetovalce gospodarsko razbremeni in se jim omogoči manevrski prostor. Zato so pri podjetju pripravili neke vrste razbremenilni paket za kmetovalce in samostojne podjetnike. Ta zajema razen 5 odstotnega bonusa na naprave iz zaloge* za skladiščene in hitro razpoložljive traktorje, kombajne, teleskopske nakladalnike in balirke znamke Massey Ferguson tudi financiranje brez obresti v trajanju 36 mesecev za vse traktorje Massey Ferguson. Kdor želi svoj stroj dodatno dolgoročno zavarovati, ima možnost dodatnega jamstva do 5 let in možnost zavarovanja strojev,« pojasnjuje ing. Johann Gram, poslovodni družbenik družbe Austro Diesel GmbH. Austro Diesel stoji svojim strankam ob strani in zagotavlja dobavo Uporabniki strojev Massey Ferguson in prodajni partnerji bodo še naprej ostali mobilni. Johann Gram se srčno zahvaljuje svojim prodajnim partnerjem, ki tudi v trenutnih pogojih dajejo vse od sebe za uporabnike strojev. Družba Austro Diesel je za svoje stranke seveda na voljo prek telefona ali elektronske pošte. Vsi kontaktni podatki so vam vedno na voljo na spletni strani www.austrodiesel.at. »Zdravje in oskrba naših strank imata najvišjo prioriteto za nas. Zaradi zaščite strank in zaposlenih podpiramo vse ukrepe, ki prispevajo k zajezitvi širjenja koronavirusa. Kot je razbrati iz našega slogana, mobiliziramo vse za naše stranke. To velja tudi v časih, kot je ta, Austro Diesel je namreč sinonim za to. Prepričani smo, da bomo skupaj kos temu izzivu, in kljub vsemu z zaupanjem zremo v prihodnost,« zaključi Gram. * Ponudba velja do preklica in do porabe zalog. Bonus velja ob sklenitvi kupoprodajne pogodbe za nov traktor, kombajn, balirko ali teleskopski nakladalnik Massey Ferguson iz zaloge – izjema so stroji s posebno neto ceno. Pridržujemo so pravico do zmot, sprememb in napak v besedilu ter tisku.

Mon, 30. Mar 2020 at 11:15

416 ogledov

Prepoved gibanja izven občine stalnega ali začasnega prebivališča
Z odlokom se zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) do nadaljnjega prepoveduje gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah, dostop na javna mesta in površine, gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča, razen če ta odlok ne določa drugače. Odlok se ne uporablja za dejavnosti, ki jih izvajajo pristojne službe, za zagotavljanje izvajanja nalog države, samoupravnih lokalnih skupnosti in javnih služb. Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike dovoljeno za prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti. Prav tako je omogočeno gibanje in dostop za odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov, dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev, dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev, dostop do storitev za nujne primere, dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih organov, dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami. Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike dovoljeno za dostop do trgovin z živili in kmetijske neposredne prodaje, dostop do drogerij in drogerijskih marketov, dostop do prodaje medicinskih proizvodov in zdravstvenih pripomočkov ter sanitarnih pripomočkov, dostop do mest za prodajo hrane za živali, dostop do prodaje in vzdrževanje varnostnih proizvodov in proizvodov za nujne primere, dostop do kmetijskih trgovin, vključno s klavnicami, in trgovin za prodajo semen, krmil in gnojil, dostop do bencinskih črpalk, dostop do bank in pošt, dostop do dostavnih, čistilnih in higienskih storitev, dostop do komunalnih storitev za opravljanje z odpadki, dostop do avtomobilskih servisov in servisov kmetijske in gozdarske mehanizacije in opreme. Če te storitve niso zagotovljene v občini prebivališča, je dostop dovoljen v drugo občino, vendar le do najbližje dostopne storitve po javni cesti ali javni poti. Pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju, je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobne oblike zaščite), ki prekrijejo nos in usta, ter zaščitnih rokavic.  

Mon, 30. Mar 2020 at 09:37

215 ogledov

Ponovno izvajanje osemenjevanja plemenic
Upoštevanje priporočil, ob zmanjšanem obsegu del, omogoča VO, da imajo del ljudi na rezervi, ko so ti potrebni bodisi za nadomeščanje okuženih in bolnih kolegov, bodisi ob izbruhu hudih epizootij kot je afriška prašičja kuga. Na Veterinarski zbornici po dveh tednih ugotavljajo, da je epidemiološka situacija, predstavljena s strani pristojnih, še vedno zelo resna, še več, kažejo se trendi zaostrovanja. Ugotavljajo tudi, da Veterinarske organizacije (VO) v veliki meri upoštevajo priporočila Veterinarske zbornice in razmeram navkljub opravljajo svoje delo in poslanstvo. Število obolelih veterinarjev je, po dostopnih podatkih, za zdaj obvladljivo. Veterinarska stroka, predvsem pa Veterinarska zbornica, se v zadnjem tednu sooča z enormnimi pritiski rejcev živali, živinorejske stroke in posredno kmetijskim ministrstvom, da se pripravijo nova priporočila in smernice, ki bi omogočali izvajanje osemenjevanja na način, ki bi kolikor se da zmanjšal možnosti za prenos okužb z virusom Covid-19 med rejci in izvajalci osemenjevanja. Veterinarska zbornica Slovenije zato izdaja naslednje smernice in priporočila: Osemenjevanje plemenic se v času razglasitve epidemije izvaja pod posebnimi pogoji! - Odločitev o pričetku osemenjevanja je odgovornost vsakega direktorja VO, ki na osnovi dostopnih epidemioloških podatkov v svoji regiji ter na osnovi razpoložljivosti in zdravstvenega stanja svojih zaposlenih, oceni kdaj in kako je to mogoče izvajati. - Rejci so dolžni naročilo storitve osemenjevanja javiti pravočasno, tako kot je to opredeljeno v delovnem času posameznih veterinarskih organizacij. - Naročajo se samo osemenitve za živali, ki kažejo jasne znake gonitve! - Rejec in izvajalec se dogovorita za okviren čas prihoda na gospodarstvo. - Rejec naj, v kolikor izvajalec presodi, da je to potrebno, ob naročilu za osemenitev posreduje telefonsko številko, na kateri bo dosegljiv za vsa dodatna pojasnila in dogovore. - Živali morajo biti ob prihodu na gospodarstvo ustrezno fiksirane in označene, dokumentacija pa pripravljena na dostopnem mestu. - Kontakti med rejci in izvajalci morajo biti omejeni na minimum in če že, na ustrezni varnostni razdalji. - Izvajalec ustrezno fiksirano žival osemeni, izpolni dokumentacijo in zapusti gospodarstvo ob ustreznih biovarnostnih ukrepih. - V primeru, da zgoraj našteti pogoji niso izpolnjeni, izvajalec osemenjevanja ni dolžan osemeniti žival! - Za vse živali v posamezni čredi, ki ne kažejo jasnih znakov gonitve oz. kažejo kakršne koli motnje v reprodukciji, se po dogovoru z veterinarjem določi dan, ko se izvedejo vsi ustrezni diagnostični postopki in zdravstveni protokoli. - KGZS, Sindikat kmetov Slovenije in MKGP naj zagotovijo ustrezno seznanitev rejcev s smernicami in priporočili za osemenjevanje preko svojih kanalov in hkrati pozovejo rejce, da spoštujejo pravila veterinarske stroke. Vsa ostale smernice in priporočila, ki jih je Veterinarska zbornica do sedaj poslala veterinarskim organizacijam, ostajajo v veljavi do nadaljnjega.  V primeru dodatnega poslabšanja epidemioloških razmer v državi, bo Veterinarska zbornica, glede delovanja veterinarskih organizacij, izdala nove smernice in priporočila.

Mon, 30. Mar 2020 at 09:25

396 ogledov

Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije covid-19
Glavni cilj predloga zakona je omiliti posledice virusa COVID-19 za državljane ter gospodarstvo z ukrepi na različnih področjih. S področja kmetijstva, živilske industrije, ribištva in gozdarstva zakon prinaša obsežne spremembe in olajšave za celotni sektor. Ukrepe, ki jih prinaša zakon s področja MKGP in bodo v teh težkih časih pomagali sektorjem preživeti in poskrbeti za stabilno oskrbo s hrano v Sloveniji, je na novinarski konferenci predstavila ministrica dr. Aleksandra Pivec. S področja kmetijstva, živilske industrije, ribištva in gozdarstva zakon tako prinaša obsežne spremembe in olajšave za kmetijski sektor, kjer je ministrica izpostavila finančno pomoč nosilcem in članom kmetij ali drugim fizičnim osebam, ki so pokojninsko in invalidsko zavarovane kot kmet, za čas trajanja nezmožnosti za delo zaradi potrjene okužbe z virusom COVID-19. Višina finančne pomoči je enaka dejanskemu strošku v zvezi z nadomestitvijo dela na kmetiji, vendar ne več kot 80 odstotkov minimalne plače. Mesečna denarna pomoč Poleg tega zakon uvaja tudi izredno pomoč v obliki temeljnega dohodka. Do te pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka je upravičen tisti, ki zaradi epidemije ne more opravljati dejavnosti ali jo opravlja v bistveno zmanjšanem obsegu – to pomeni vsaj 25 odstotno zmanjšanja prihodkov v mesecu marcu 2020 v primerjavi s prihodki v mesecu februarju 2020. Izredna pomoč velja tudi za kmete, ki so vključeni v obvezno ali prostovoljno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Upravičenci do izredne pomoči so upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka v višini 350 evrov za mesec marec in po 700 evrov za meseca april in maj, če opravljajo dejavnost na dan 13. 3. 2020 in na dan uveljavitve zakona. Kar se tiče socialnih prispevkov, zakon predvideva, da so samozaposlene osebe in kmetje, ki so vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za mesec april in maj oproščeni plačila prispevkov za vsa obvezna socialna zavarovanja v celoti. Zakon poleg tega določa tudi odlog plačila prispevkov za kmete, gozdarje in ribiče, ki so vključeni v obvezno ali prostovoljno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Zakon tudi določa oprostitev plačila akontacije dohodnine. Obrokov predhodne akontacije dohodnine oziroma akontacije dohodnine in obrokov akontacije davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2020, ki dospejo v plačilo v obdobju od uveljavitve tega zakona in ki dospejo v plačilo do 31. maja 2020, zavezanci ne plačajo, neplačani obroki se ne štejejo za plačane. Predvidene so tudi spremembe na področju katastrskega dohodka. Tako se za leto 2020 davčna osnova od potencialnih tržnih dohodkov za pridelavo na zemljiščih določi v višini 50 % katastrskega dohodka in davčna osnova od potencialnih tržnih dohodkov za pridelavo v panjih v višini 35 % pavšalne ocene dohodka na panj. Tako znižana davčna osnova bo vplivala tudi na odmero obveznosti, ki se neposredno vežejo na davčno osnovo. Poleg tega se uvaja finančno nadomestilo zaradi izpada dohodka; če je sektor utrpel najmanj 20 odstotni izpad dohodka, so do pomoči upravičeni: nosilec kmetijskega gospodarstva in nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, lastnik gozda in imetnik dovoljenja za gospodarski ribolov, ki imajo zaradi posledic epidemije izpad dohodka, ki je zlasti posledica nezmožnosti prodaje zalog, zmanjšanja obsega pridelave, predelave oziroma prodaje. Vlada tudi podrobneje predpiše postopek, posamezne upravičene sektorje, pogoje za dodelitev finančnega nadomestila iz tega člena ter višino, vstopni prag, najvišjo višino finančnega nadomestila in način izračuna finančnega nadomestila iz tega člena. Javni zavodi: 50 odstotna nabava lokalne hrane V pomoč kmetijskemu sektorju zakon nalaga javnim zavodom, da morajo nabaviti najmanj 50 odstotkov pridelanih ali predelanih kmetijskih pridelkov oziroma živil z območja Slovenije glede na celotno nabavo pridelanih kmetijskih pridelkov in živil, pri čemer morajo biti vse faze pridelave in predelave opravljene v Sloveniji. To velja za vrednosti javnega naročila, ki na letni ravni ne presegajo vrednosti, od katere dalje je treba objaviti povabilo k sodelovanju v Uradnem listu Evropske unije. S stališča sezonskega dela zakon predvideva ukrep, da izvajalec začasnega ali občasnega dela v kmetijstvu lahko opravlja delo prekinjeno ali neprekinjeno brez omejitve števila dni. Delavca, ki je bil napoten na začasno čakanje na delo doma zaradi epidemije, pa lahko Zavod RS za zaposlovanje napoti k nosilcu ali članu kmetijskega gospodarstva, ki izrazi potrebo po začasnem delu v kmetijstvu, da sklene pogodbo v skladu z določbami Zakona o kmetijstvu. Ukrepi na področju ribištva prinašajo določilo, da so imetniki dovoljenj za gospodarski ribolov za ribiška plovila za letošnje leto upravičeni do nadomestila plačila priveza v ribiških pristaniščih v višini 40 odstotkov celotnega nadomestila. Prav tako se imetnikom vodne pravice za posebno rabo vode za gojenje sladkovodnih in morskih organizmov, ki so oziroma bodo utrpeli škodo zaradi epidemije, oprosti plačilo vodnega povračila za obdobje med 16. marcem in 31. majem letos. Splošni ukrepi, kot so npr. pravica delodajalca do povračilo izplačanih nadomestil plač delavcem na začasnem čakanju, oprostitev prispevkov in krizni dodatek, veljajo tudi za živilsko predelovalno industrijo. Izpostaviti velja še druge določbe predloga zakona, ki veljajo tudi za kmetijski, gozdarski in ŽPI sektor: -          povračilo nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo in zaradi odsotnosti iz razloga višje sile ter oprostitev prispevkov (do povračila so upravičeni vsi delodajalci, razen neposredni ali posredni proračunski uporabnik, katerega delež prihodkov iz javnih sredstev je bil v letu 2019 višji od 70 %. To velja za vsa podjetja v našem sektorju, velja tudi npr. za KGZS, ne pa za Zavod za gozdove). -          Enkratni solidarni dodatek za upokojence in druge ranljive skupine: zajeti tudi kmetje in osebe s t.i. kmečkimi pokojninami. -          krizni dodatek: Delodajalec delavcu, ki dela, izplača mesečni krizni dodatek v višini 200 evrov, ki je oproščen plačila vseh davkov in prispevkov. Poleg predstavljenega predloga zakona, ki ga je sprejela Vlada RS, pa je stopil v veljavo Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalce. V njem se določa interventni ukrep odloga plačila obveznosti iz kreditne pogodbe za preprečitev hujše gospodarske škode in ohranitev finančne stabilnosti v RS v zvezi s posledicami razglasitve epidemije in s tem povezan nadzor. Banka odobri kreditojemalcu odlog plačila obveznosti iz kreditne pogodbe za obdobje 12 mesecev (lahko tudi dlje, če se banka in kreditojemalec tako sporazumeta), če posamezne obveznosti iz kreditne pogodbe, za katero kreditojemalec zahteva odlog plačila, do razglasitve epidemije še niso zapadle v plačilo. MKGP je v pogajanjih dosegel, da se za kreditojemalca šteje tudi nosilec kmetijskega gospodarstva ali nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Kreditojemalec naslovi na banko vlogo za odlog plačila obveznosti iz kreditne pogodbe najkasneje v šestih mesecih po preklicu epidemije.

Zadnji komentarji

Prijatelji

ZUPAN d.o.oLeon Kraljziliute88edita editaAlen  OsenjakMarinka Marinčič  KMEČKI GLASGeza GrabarKMEČKI GLAS Franc FortunaBarbara Remec KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASVlasta Kunej KMEČKI GLASDarja Zemljič  KMEČKI GLAS

NAJBOLJ OBISKANO

Predstavljena tretja generacija traktorjev serije M7