Družina Lančič iz Žihlave pri Svetem Juriju ob Ščavnici
Kljub temu, da sta Ema in Jožef Lančič iz Žihlave pri Svetem Juriju ob Ščavnici predala kmetijo sinu Roku že pred petimi leti, pa sta še vedno ves dan vpeta v delo ali na kmetiji
Kristijan Hrastar
Kmečki glas

Torek, 10. marec 2020 ob 09:48

Odpri galerijo

Namreč imajo rejo plemenskih svinj in prašičev pitancev, dopolnilno dejavnost proizvodnjo mesnih izdelkov, Ema pa je tudi zelo aktivna predsednica Društva podeželskih žena Sveti Jurij ob Ščavnici.

Ob obisku kmetije smo najprej pomislili, da smo zgrešili cilj prihoda, saj nismo s ceste videli hlevov, ki so dobro skriti za hišo. Na kmetiji obdelujejo kar 42 hektarjev kmetijskih površin, in sicer na njivah pridelujejo koruzo in žita, ki jo porabijo doma za rejo prašičev. Redijo 50 plemenskih svinj, odojke zredijo do končne mase 110 kilogramov ali za znanega odjemalca do 180 kilogramov. Če so boksi polni, prašiče prodajo tudi prej. Delo imajo na kmetiji razdeljeno, in sicer Ema skrbi za porodnišnico in male pujske, mož Jožef za preostala dela v hlevu in prodajo, sin Rok pa za dela na polju. Sicer pa si priskočijo na pomoč, da delo v hlevu vedno poteka nemoteno.

 

Skupen nakup kmetijske mehanizacije

Kot primer dobre kmetijske prakse predstavljamo povezovanje dveh mladih kmetov. Simon Černel in Rok Lančič sta se odločila za sodelovanje pred petimi leti, ko sta kupila posamezne kmetijske stroje. Kmetijska mehanizacija je namreč velik strošek na kmetiji, še posebej zaradi vse bolj računalniško izpopolnjenih strojev. Prva skupna naložba je bila sejalnica, nato sta za skupno uporabo kupila še nekaj različnih strojev in si jih med sabo izposojala. Leta 2017 sta skupaj kandidirala na javnem razpisu, ki je bil namenjen skupinam kmetov, da so lahko opravili skupen nakup strojev. »Na razpisu sva bila uspešna in kupila sva večji traktor in to kljub pomislekom posameznikov, ki so nama dejali, da se ne bova mogla dogovoriti za pravično in enakovredno uporabo stroja. Sama nisva videla nobenih težav, namreč odraščala sva skupaj, živiva narazen le dober kilometer in oba se ukvarjava z enako dejavnostjo, to je s prašičerejo in poljedelstvom. Sproti se dogovarjava, kdo bo traktor uporabljal kateri dan in koliko časa. Oba sva napisana kot lastnika traktorja, medtem ko mora pri registraciji biti navedena le ena oseba. Prav tako ni težav, kje bo traktor stal. Na vsakem dvorišču stoji pol leta, skratka prijatelji se lahko precej enostavno in brez težav dogovorijo o koriščenju strojev med sabo,« pravi Rok Lančič, ki dodaja, da mora biti rezervoar z dizelskim gorivom vedno poln ob predaji traktorja drugemu uporabniku. Vzdrževanje, servisi, stroške registracije si delita med sabo. Na vprašanje, koliko kmetov bi si lahko delilo traktor oziroma stroje v idealnem razmerju, sta Simon in Rok odgovorila, da največ pet, kljub temu, da sta v Avstriji videla, da si v eni vasi traktor deli kar 20 kmetov. Je pa v tem primeru lastništvo že veliko bolj zapleteno. Ta skupni nakup zagotovo ni bil zadnji, Rok utemeljuje, da se z nekaterimi mladimi kmeti pogovarja tudi o skupnem nakupu mulčerja za mulčenje podrastja ob njivah in ob gozdu. Stroj je drag, rabi se ga en dan v letu in mladim kmetom se zdi skupen nakup več kot smiseln. Gotovinskega denarja za nakup dragih strojev je ponavadi vedno premalo, in v primeru najema kredita, mora vsak posebej na banki zaprositi za kredit. Banke namreč še niso razumevajoče za tovrstno obliko partnerskega nakupa.

Lančičevi imajo tudi Vzrejni center za plemenske svinje, ki jih tudi prodajajo, in sicer linijo 12. Poudarjajo pa, da se jim to trenutno ne izplača, saj je prodajna cena prenizka, ker za enako težkega pitanca dobiš prav toliko kot za brejo svinjo. S sedanjo odkupno ceno so zadovoljni, saj ta končno pokrije stroške prireje. V načrtu imajo gradnjo novega hleva za plemenske svinje kot tudi za rejo prašičev pitancev. V prihodnje bi lahko redili okrog 110 plemenskih svinj, v ponudbi bi imeli več odojkov, medtem ko bi pitanje na končno težo ostalo v sedanjih okvirih, pravijo Lančičevi, ki dodajajo, da so se za rejo prašičev odločili pred 30 leti, ko so razmišljali ali naj redijo krave molznice ali prašiče. »Odločili smo se pravilno, saj nismo tako močno vezani na hlev, kot so to govedorejci,« pravi Ema.

V društvu je dela vedno dovolj

Ema je predsednica društva podeželskih žena že 20 let. So zelo aktivne, obiskujejo številne prireditve v organizaciji tako društva kot tudi Zveze kmetic Slovenije. Sodelujejo na tekmovanjih kot je spretnostna vožnja s traktorjem, tekmovanju v kuhanju različnih jedi, med drugim se uspešno udeležujejo državnega tekmovanja peke kvasenic s skutnim nadevom v krušni peči in poberejo nagrade za najvišja mesta.

Čeprav je v društvo včlanjenih 50 podeželskih žena, imajo težave s pridobivanjem članic, predvsem mlajših, ki imajo več energije za organizacijo dogodkov in izpolnjevanje vlog na razpisih. Ema, ki je tudi članica upravnega odbora na zvezi, dodaja, da vsako leto organizirajo velikonočno razstavo dobrot in ročnih del na cvetno nedeljo v Sv. Juriju ob Ščavnici in pripravijo knjižico receptov in tudi jedi na določeno tematiko. Lani, že na 27. razstavi, so pripravljale jedi in recepte iz rdeče pese. Letos naj bi bila osrednja tema jedi iz špinače in blitve. Ponudijo recepte za predjedi, glavne jedi, kakor tudi sladice, pravi Ema, ki pravi, da so pred časom spremenile ime društva v podeželske žene, tako so zajete vse ženske na podeželju.

Prireditev je še veliko. Sodelujejo z občino, šolo in drugimi ustanovami na razstavah, sodelujejo tudi na prireditvi Žetev zlatega klasa na Stari Gori kot žanjice in poskrbijo za pogostitev. Organizacijskega dela je takrat kar veliko, v krušni peči spečejo več kot sto pogač, kvasenic, gibanic in ocvirkovk.

In kako običajno dan pri Emi

»Zjutraj si skuhamo čaj, vnuke odpeljemo v vrtec in poskrbimo za živali v hlevu. Krmljenje je ročno, pregledati moramo zdravstveno stanje živali v hlevu, v porodnišnici pa poskrbeti za morebitna dela po prasitvi, cepljenja, kastriranja pri do štirih dni starih pujskih. Prasitve imamo kolikor se le da skupinske, pri tem poskrbimo za grelne plošče in luči, da so novorojeni pujski na toplem. Če se zavlečejo v kot ali se stiskajo k svinji, jih ta lahko hitro poleže. Pomagamo tudi pri čiščenju porodne posteljice pri svinjah. Teh del je zjutraj uro ali dve, nato pripravim zajtrk, ki je pri nas tradicionalen. To pomeni, da vsi skupaj zajtrkujemo ajdove ali koruzne žgance, zlivanke, kaše, ali kakšno drugo domačo hrano.«

Sledijo dela ali doma ali v društvu, tako imajo vsak ponedeljek dopoldne delavnice, tako da se članice družijo. »Imamo ročna dela, kot so šivanje, štrikanje, vsako sredo imamo vodeno telovadbo s fizioterapevtko.«

 

Recept za tünko

Beseda tünka izhaja iz načina shranjevanja suhega svinjskega mesa v zaséko, ki je v lesenem čebru, izdelanem za to priložnost in se tudi imenuje tünka. Meso torej tunkajo v zaséko, polagajo vanjo, da tam lepo počaka vse leto v odličnem stanju. To so bile zamrzovalne skrinje naših prednikov.

Kako pripravijo meso? Gre za najboljše kose svinjskega mesa, ki ga dobijo pri kolinah, torej stegno, ledja, hrbet ali vrat. Meso mora biti brez kosti, kože in površinske masti. Ko pride iz razsola (morska sol, poper, česen, kumina) po 15 do 21 dneh, odvisno od velikosti kosov mesa, ga pokuhajo in ponekod tudi popečejo ter dajo v dim za nekaj dni. Za prekajevanje je idealen les trdih listavcev. Nato ga dajo v tünko tako, da je spodaj plast zaseke, nato spet meso in za konec spet plast zaseke. Pazijo, da se meso med seboj ne dotika.

Zaseko pripravijo iz trdega hrbtnega špeha, ki ga termično obdelajo, zmeljejo in začinijo s soljo, ponekod dodajo tudi druge začimbe, na primer poper in česen. Ema Lančič pravi, da mora odležati v zaseki za najmanj mesec dni v zaseki, takrat je tünka najboljša, ker je tudi zorena. S svojo tünko Ema sodeluje na Dobrotah slovenskih kmetij in upa, da bo po dveh zlatih medaljah letos med dobitnicami znaka kakovosti.

Štirigeneracijska družina

Kot smo napisali, je Rok z ženo Brigito prevzel kmetijo pred tremi leti. Ali sta Ema in Jožef pri tem kaj oklevala? »Niti ne. Imeli smo v načrtu, da čimprej predava kmetijo, saj imajo mladi voljo do dela in zamisli, ki jih morajo izkoristiti. Je pa to zahtevna odločitev, ki mora biti z novim prevzemnikom dogovorjena, saj če predaš kmetijo pri 55 letih, ti manjka še kar nekaj let do prejemanja pokojnine. Dogovor mora veljati, da bo mladi prevzemnik v tem času vzdrževal starše, kar je zahtevna naloga tudi za tistega, ki prevzame kmetijo. Delujemo skupno in nimamo nobenih pomislekov, da si ne bi pomagali med sabo. Tudi midva z možem z veseljem poskrbiva za vnukinjo Lili in Žana, ju oblečeva in peljeva v vrtec, nato pa opraviva svoja dela na kmetiji. Izmenjujemo si tudi pri koriščenju dopusta, tako da je nekdo vedno na kmetiji in takrat opravi nujna dela v hlevu in na poljih. Ne smemo pozabiti tudi na pomoč moževih staršev Jožefa in Antonije, ki skrbno obdelujeta vinograd in vrt,« še pove Ema Lančič, ki pravi, da kot štirigeneracijska družina vedno dobro sodelujejo.

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 3. Apr 2020 at 09:43

83 ogledov

Husqvarnina baterijska žaga T540i XP
Navedeni stroj imajo manjšo maso v primerjavi z orodji na bencinski pogon, so tišji, okolju prijazni in zato jih lahko uporabljamo za delo v naseljih in mestih. Dolgoročno se izkaže, da je potrebno zanje manj vzdrževanja in stroškov za gorivo in motor. Na podlagi želja in potreb specialistov nove modele odlikuje moč in dobro delovanje, poleg tega pa so lahki, tihi in zelo enostavni za uporabo. Hrup baterijskih strojev je za 13 dB (A) nižji v primerjavi z bencinskimi stroji. To je veliko, saj se zmanjšanje za tri decibele občuti kot prepolovitev hrupa. S tem je delo prijetnejše, delo pa lahko poteka tudi v urbanih okoljih, občutljivih na hrup. Li-ion baterija zagotavlja konstantno napetost, zanesljivo delovanje in enak čas delovanja kot z bencinskim strojem, vendar brez neposrednih emisij. Z enim polnjenjem storite toliko kot z enim rezervoarjem goriva. Omenjena baterija ustreza za vse ročno vodene baterijske stroje, saj lahko isto baterijo uporabljate v širokem asortimentu Husqvarnine opreme. Baterijske stroje upravljamo enostavno s pomočjo interaktivnega upravljavca. Za prižig in ugašanje stroja uporabimo glavno stikalo, s plinom nato že zaženemo sam stroj. Na zaslonu je tudi gumb, ki nam omogoča varčno in dolgotrajnejšo uporabo stroja. Stroški za vzdrževanje so pri baterijskih strojih majhni. Ne potrebujemo polnjenja rezervoarja z gorivom, manj je delov za vzdrževanje in elektronsko nadzorovani pogonski sistem pomeni manj zaustavitev in manjše operativne stroške. Verižna baterijska žaga T540i XP in 540i XP Pri baterijski žagi sta zagon in ustavljanje izredno enostavna. Da lahko pričnemo z uporabo, moramo najprej vključiti varnostno stikalo, nato pa žago uporabljamo kot klasično motorno žago. Z le eno razliko - ko spustimo plin, se žaga popolnoma ustavi in ne oddaja nikakršnega hrupa. V naši navadi je, da takoj pomislimo, da je baterijska izvedba stroja v primerjavi z bencinsko izvedbo precej manj zmogljiva. Pa ni tako. Pri učinkovitosti ni razlike med bencinsko in baterijsko izvedbo, kar priča tudi največja hitrost verige v delovanju. Baterijska izvedba ima precej prednosti, kot so manjši hrup, manjša masa in lažje upravljanje v krošnji. Zagon žage pri baterijski izvedbi namreč ni potreben. Vključimo varnostno stikalo in že lahko obžagujemo drevo. Na razpolago imamo dve bateriji, in sicer baterijo BLi200X (T540i XP)in še zmogljivejšo BLi300X (540i XP). Žaga je tako primerljiva po moči in vzdržljivosti z bencinsko profesionalno žago s prostornino motorja 40 kubičnih centimetrov in je od starih baterijskih modelov zmogljivejša za 30 odstotkov. Žaga je še zmogljivejša z novo SP21G X-Cut verigo. Hitrost verige je 24 m/s in je popolnoma primerljiva z bencinskimi žagami. V Husqvarni navajajo, da bodo v prihodnje baterijske žage uporabljali tudi za sečnjo in ne le za obžagovanje dreves.  

Fri, 3. Apr 2020 at 09:27

88 ogledov

Dežnik podjetja Pfanzelt za varovanje sekača
Posebnost strojev je, da več kot 90 odstotkov delov izdelajo sami (zobnike, cilindre, komplet dvigala ...), ostalo pa dobavljajo podjetja znotraj Nemčije. Največji delež proizvodnje predstavljajo profesionalni gozdarski vitli ter gozdarske prikolice. Na sejmu Agritechnica v Hannovru so predstavili mali goseničar Moritz Fr 50 z dežnikom za varovanje sekača pri podiranju dreves. Kot poudarjajo v podjetju, se veliko nesreč v gozdarstvu zgodi, ko na sekača pade odlomljena veja pri podiranju dreves. Da bi sekača kar se da zaščitili, so se odločili za izdelavo dežnika, ki bi odlomljene veje prestregel v razpeti dežnik, ki ga razpiramo in zložimo na hidravličen način. Primeren je za objem dreves premera 60 cm, premer dežnika je pet metrov. Sekač je zaščiten z jeklenim ogrodjem dežnika in z dvojno napeto gradbeno mrežo in skozi razpeto mrežo lahko opazuje krošnjo drevesa. Ko sekač opravi svoje delo, se umakne v zavetje in upravlja stroj na daljavo, da potisne požagano drevo v želeno smer. Po delu zloži dežnik in se odpelje do naslednjega drevesa. Moritz Fr 50 s 35 KM je primeren za delo na nedostopnih terenih in na občutljivih tleh. Upravljanje poteka prek daljinca, vgrajen ima vitel (5,5 t) z višinsko nastavljivim škripcem. Je kompakten, zato se ga lahko prevaža na avtomobilski prikolici. Cena skupaj z dežnikom znaša v Nemčiji okoli 75 tisoč evrov. Z nastavki je primeren tudi za druga dela. Hitrost vožnje naprej je do 6,5 km/h. Oddaljenost od tal znaša 30 cm, premaguje 45 stopinjski nagib, tlak na tla znaša le 0,30 kg/cm3. Vitel s štiri tonsko vlečno silo ima 120 metrov žične vrvi premera 10,5 mm. Na voljo je tudi močnejša izvedba Moritz Fr 70/75 z 55 oziroma 75 KM s 7,2 tonsko vitlo.  

Fri, 3. Apr 2020 at 08:33

91 ogledov

»Razbremenilni paket« Massey Ferguson za kmetovalce
Kmetije lahko tako še naprej kar se da neomejeno opravljajo svoje delo. Družba Austro Diesel je zato poskrbela za obsežne ukrepe, na podlagi katerih bo lahko kmetijam tudi v prihodnjih dneh nudila storitve, na katere so navajeni – tudi oskrba z originalnimi nadomestnimi Massey Ferguson deli je zagotovljena. Nadomestne dele je kot običajno mogoče naročiti pri prodajnem partnerju Massey Ferguson. Pet odstotni bonus na stroje iz zaloge »Sedaj je pomembno tudi, da se kmetovalce gospodarsko razbremeni in se jim omogoči manevrski prostor. Zato so pri podjetju pripravili neke vrste razbremenilni paket za kmetovalce in samostojne podjetnike. Ta zajema razen 5 odstotnega bonusa na naprave iz zaloge* za skladiščene in hitro razpoložljive traktorje, kombajne, teleskopske nakladalnike in balirke znamke Massey Ferguson tudi financiranje brez obresti v trajanju 36 mesecev za vse traktorje Massey Ferguson. Kdor želi svoj stroj dodatno dolgoročno zavarovati, ima možnost dodatnega jamstva do 5 let in možnost zavarovanja strojev,« pojasnjuje ing. Johann Gram, poslovodni družbenik družbe Austro Diesel GmbH. Austro Diesel stoji svojim strankam ob strani in zagotavlja dobavo Uporabniki strojev Massey Ferguson in prodajni partnerji bodo še naprej ostali mobilni. Johann Gram se srčno zahvaljuje svojim prodajnim partnerjem, ki tudi v trenutnih pogojih dajejo vse od sebe za uporabnike strojev. Družba Austro Diesel je za svoje stranke seveda na voljo prek telefona ali elektronske pošte. Vsi kontaktni podatki so vam vedno na voljo na spletni strani www.austrodiesel.at. »Zdravje in oskrba naših strank imata najvišjo prioriteto za nas. Zaradi zaščite strank in zaposlenih podpiramo vse ukrepe, ki prispevajo k zajezitvi širjenja koronavirusa. Kot je razbrati iz našega slogana, mobiliziramo vse za naše stranke. To velja tudi v časih, kot je ta, Austro Diesel je namreč sinonim za to. Prepričani smo, da bomo skupaj kos temu izzivu, in kljub vsemu z zaupanjem zremo v prihodnost,« zaključi Gram. * Ponudba velja do preklica in do porabe zalog. Bonus velja ob sklenitvi kupoprodajne pogodbe za nov traktor, kombajn, balirko ali teleskopski nakladalnik Massey Ferguson iz zaloge – izjema so stroji s posebno neto ceno. Pridržujemo so pravico do zmot, sprememb in napak v besedilu ter tisku.

Mon, 30. Mar 2020 at 11:15

395 ogledov

Prepoved gibanja izven občine stalnega ali začasnega prebivališča
Z odlokom se zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) do nadaljnjega prepoveduje gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah, dostop na javna mesta in površine, gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča, razen če ta odlok ne določa drugače. Odlok se ne uporablja za dejavnosti, ki jih izvajajo pristojne službe, za zagotavljanje izvajanja nalog države, samoupravnih lokalnih skupnosti in javnih služb. Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike dovoljeno za prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti. Prav tako je omogočeno gibanje in dostop za odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov, dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev, dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev, dostop do storitev za nujne primere, dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih organov, dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami. Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike dovoljeno za dostop do trgovin z živili in kmetijske neposredne prodaje, dostop do drogerij in drogerijskih marketov, dostop do prodaje medicinskih proizvodov in zdravstvenih pripomočkov ter sanitarnih pripomočkov, dostop do mest za prodajo hrane za živali, dostop do prodaje in vzdrževanje varnostnih proizvodov in proizvodov za nujne primere, dostop do kmetijskih trgovin, vključno s klavnicami, in trgovin za prodajo semen, krmil in gnojil, dostop do bencinskih črpalk, dostop do bank in pošt, dostop do dostavnih, čistilnih in higienskih storitev, dostop do komunalnih storitev za opravljanje z odpadki, dostop do avtomobilskih servisov in servisov kmetijske in gozdarske mehanizacije in opreme. Če te storitve niso zagotovljene v občini prebivališča, je dostop dovoljen v drugo občino, vendar le do najbližje dostopne storitve po javni cesti ali javni poti. Pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju, je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobne oblike zaščite), ki prekrijejo nos in usta, ter zaščitnih rokavic.  

Mon, 30. Mar 2020 at 09:37

202 ogledov

Ponovno izvajanje osemenjevanja plemenic
Upoštevanje priporočil, ob zmanjšanem obsegu del, omogoča VO, da imajo del ljudi na rezervi, ko so ti potrebni bodisi za nadomeščanje okuženih in bolnih kolegov, bodisi ob izbruhu hudih epizootij kot je afriška prašičja kuga. Na Veterinarski zbornici po dveh tednih ugotavljajo, da je epidemiološka situacija, predstavljena s strani pristojnih, še vedno zelo resna, še več, kažejo se trendi zaostrovanja. Ugotavljajo tudi, da Veterinarske organizacije (VO) v veliki meri upoštevajo priporočila Veterinarske zbornice in razmeram navkljub opravljajo svoje delo in poslanstvo. Število obolelih veterinarjev je, po dostopnih podatkih, za zdaj obvladljivo. Veterinarska stroka, predvsem pa Veterinarska zbornica, se v zadnjem tednu sooča z enormnimi pritiski rejcev živali, živinorejske stroke in posredno kmetijskim ministrstvom, da se pripravijo nova priporočila in smernice, ki bi omogočali izvajanje osemenjevanja na način, ki bi kolikor se da zmanjšal možnosti za prenos okužb z virusom Covid-19 med rejci in izvajalci osemenjevanja. Veterinarska zbornica Slovenije zato izdaja naslednje smernice in priporočila: Osemenjevanje plemenic se v času razglasitve epidemije izvaja pod posebnimi pogoji! - Odločitev o pričetku osemenjevanja je odgovornost vsakega direktorja VO, ki na osnovi dostopnih epidemioloških podatkov v svoji regiji ter na osnovi razpoložljivosti in zdravstvenega stanja svojih zaposlenih, oceni kdaj in kako je to mogoče izvajati. - Rejci so dolžni naročilo storitve osemenjevanja javiti pravočasno, tako kot je to opredeljeno v delovnem času posameznih veterinarskih organizacij. - Naročajo se samo osemenitve za živali, ki kažejo jasne znake gonitve! - Rejec in izvajalec se dogovorita za okviren čas prihoda na gospodarstvo. - Rejec naj, v kolikor izvajalec presodi, da je to potrebno, ob naročilu za osemenitev posreduje telefonsko številko, na kateri bo dosegljiv za vsa dodatna pojasnila in dogovore. - Živali morajo biti ob prihodu na gospodarstvo ustrezno fiksirane in označene, dokumentacija pa pripravljena na dostopnem mestu. - Kontakti med rejci in izvajalci morajo biti omejeni na minimum in če že, na ustrezni varnostni razdalji. - Izvajalec ustrezno fiksirano žival osemeni, izpolni dokumentacijo in zapusti gospodarstvo ob ustreznih biovarnostnih ukrepih. - V primeru, da zgoraj našteti pogoji niso izpolnjeni, izvajalec osemenjevanja ni dolžan osemeniti žival! - Za vse živali v posamezni čredi, ki ne kažejo jasnih znakov gonitve oz. kažejo kakršne koli motnje v reprodukciji, se po dogovoru z veterinarjem določi dan, ko se izvedejo vsi ustrezni diagnostični postopki in zdravstveni protokoli. - KGZS, Sindikat kmetov Slovenije in MKGP naj zagotovijo ustrezno seznanitev rejcev s smernicami in priporočili za osemenjevanje preko svojih kanalov in hkrati pozovejo rejce, da spoštujejo pravila veterinarske stroke. Vsa ostale smernice in priporočila, ki jih je Veterinarska zbornica do sedaj poslala veterinarskim organizacijam, ostajajo v veljavi do nadaljnjega.  V primeru dodatnega poslabšanja epidemioloških razmer v državi, bo Veterinarska zbornica, glede delovanja veterinarskih organizacij, izdala nove smernice in priporočila.

Mon, 30. Mar 2020 at 09:25

368 ogledov

Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije covid-19
Glavni cilj predloga zakona je omiliti posledice virusa COVID-19 za državljane ter gospodarstvo z ukrepi na različnih področjih. S področja kmetijstva, živilske industrije, ribištva in gozdarstva zakon prinaša obsežne spremembe in olajšave za celotni sektor. Ukrepe, ki jih prinaša zakon s področja MKGP in bodo v teh težkih časih pomagali sektorjem preživeti in poskrbeti za stabilno oskrbo s hrano v Sloveniji, je na novinarski konferenci predstavila ministrica dr. Aleksandra Pivec. S področja kmetijstva, živilske industrije, ribištva in gozdarstva zakon tako prinaša obsežne spremembe in olajšave za kmetijski sektor, kjer je ministrica izpostavila finančno pomoč nosilcem in članom kmetij ali drugim fizičnim osebam, ki so pokojninsko in invalidsko zavarovane kot kmet, za čas trajanja nezmožnosti za delo zaradi potrjene okužbe z virusom COVID-19. Višina finančne pomoči je enaka dejanskemu strošku v zvezi z nadomestitvijo dela na kmetiji, vendar ne več kot 80 odstotkov minimalne plače. Mesečna denarna pomoč Poleg tega zakon uvaja tudi izredno pomoč v obliki temeljnega dohodka. Do te pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka je upravičen tisti, ki zaradi epidemije ne more opravljati dejavnosti ali jo opravlja v bistveno zmanjšanem obsegu – to pomeni vsaj 25 odstotno zmanjšanja prihodkov v mesecu marcu 2020 v primerjavi s prihodki v mesecu februarju 2020. Izredna pomoč velja tudi za kmete, ki so vključeni v obvezno ali prostovoljno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Upravičenci do izredne pomoči so upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka v višini 350 evrov za mesec marec in po 700 evrov za meseca april in maj, če opravljajo dejavnost na dan 13. 3. 2020 in na dan uveljavitve zakona. Kar se tiče socialnih prispevkov, zakon predvideva, da so samozaposlene osebe in kmetje, ki so vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za mesec april in maj oproščeni plačila prispevkov za vsa obvezna socialna zavarovanja v celoti. Zakon poleg tega določa tudi odlog plačila prispevkov za kmete, gozdarje in ribiče, ki so vključeni v obvezno ali prostovoljno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Zakon tudi določa oprostitev plačila akontacije dohodnine. Obrokov predhodne akontacije dohodnine oziroma akontacije dohodnine in obrokov akontacije davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2020, ki dospejo v plačilo v obdobju od uveljavitve tega zakona in ki dospejo v plačilo do 31. maja 2020, zavezanci ne plačajo, neplačani obroki se ne štejejo za plačane. Predvidene so tudi spremembe na področju katastrskega dohodka. Tako se za leto 2020 davčna osnova od potencialnih tržnih dohodkov za pridelavo na zemljiščih določi v višini 50 % katastrskega dohodka in davčna osnova od potencialnih tržnih dohodkov za pridelavo v panjih v višini 35 % pavšalne ocene dohodka na panj. Tako znižana davčna osnova bo vplivala tudi na odmero obveznosti, ki se neposredno vežejo na davčno osnovo. Poleg tega se uvaja finančno nadomestilo zaradi izpada dohodka; če je sektor utrpel najmanj 20 odstotni izpad dohodka, so do pomoči upravičeni: nosilec kmetijskega gospodarstva in nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, lastnik gozda in imetnik dovoljenja za gospodarski ribolov, ki imajo zaradi posledic epidemije izpad dohodka, ki je zlasti posledica nezmožnosti prodaje zalog, zmanjšanja obsega pridelave, predelave oziroma prodaje. Vlada tudi podrobneje predpiše postopek, posamezne upravičene sektorje, pogoje za dodelitev finančnega nadomestila iz tega člena ter višino, vstopni prag, najvišjo višino finančnega nadomestila in način izračuna finančnega nadomestila iz tega člena. Javni zavodi: 50 odstotna nabava lokalne hrane V pomoč kmetijskemu sektorju zakon nalaga javnim zavodom, da morajo nabaviti najmanj 50 odstotkov pridelanih ali predelanih kmetijskih pridelkov oziroma živil z območja Slovenije glede na celotno nabavo pridelanih kmetijskih pridelkov in živil, pri čemer morajo biti vse faze pridelave in predelave opravljene v Sloveniji. To velja za vrednosti javnega naročila, ki na letni ravni ne presegajo vrednosti, od katere dalje je treba objaviti povabilo k sodelovanju v Uradnem listu Evropske unije. S stališča sezonskega dela zakon predvideva ukrep, da izvajalec začasnega ali občasnega dela v kmetijstvu lahko opravlja delo prekinjeno ali neprekinjeno brez omejitve števila dni. Delavca, ki je bil napoten na začasno čakanje na delo doma zaradi epidemije, pa lahko Zavod RS za zaposlovanje napoti k nosilcu ali članu kmetijskega gospodarstva, ki izrazi potrebo po začasnem delu v kmetijstvu, da sklene pogodbo v skladu z določbami Zakona o kmetijstvu. Ukrepi na področju ribištva prinašajo določilo, da so imetniki dovoljenj za gospodarski ribolov za ribiška plovila za letošnje leto upravičeni do nadomestila plačila priveza v ribiških pristaniščih v višini 40 odstotkov celotnega nadomestila. Prav tako se imetnikom vodne pravice za posebno rabo vode za gojenje sladkovodnih in morskih organizmov, ki so oziroma bodo utrpeli škodo zaradi epidemije, oprosti plačilo vodnega povračila za obdobje med 16. marcem in 31. majem letos. Splošni ukrepi, kot so npr. pravica delodajalca do povračilo izplačanih nadomestil plač delavcem na začasnem čakanju, oprostitev prispevkov in krizni dodatek, veljajo tudi za živilsko predelovalno industrijo. Izpostaviti velja še druge določbe predloga zakona, ki veljajo tudi za kmetijski, gozdarski in ŽPI sektor: -          povračilo nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo in zaradi odsotnosti iz razloga višje sile ter oprostitev prispevkov (do povračila so upravičeni vsi delodajalci, razen neposredni ali posredni proračunski uporabnik, katerega delež prihodkov iz javnih sredstev je bil v letu 2019 višji od 70 %. To velja za vsa podjetja v našem sektorju, velja tudi npr. za KGZS, ne pa za Zavod za gozdove). -          Enkratni solidarni dodatek za upokojence in druge ranljive skupine: zajeti tudi kmetje in osebe s t.i. kmečkimi pokojninami. -          krizni dodatek: Delodajalec delavcu, ki dela, izplača mesečni krizni dodatek v višini 200 evrov, ki je oproščen plačila vseh davkov in prispevkov. Poleg predstavljenega predloga zakona, ki ga je sprejela Vlada RS, pa je stopil v veljavo Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalce. V njem se določa interventni ukrep odloga plačila obveznosti iz kreditne pogodbe za preprečitev hujše gospodarske škode in ohranitev finančne stabilnosti v RS v zvezi s posledicami razglasitve epidemije in s tem povezan nadzor. Banka odobri kreditojemalcu odlog plačila obveznosti iz kreditne pogodbe za obdobje 12 mesecev (lahko tudi dlje, če se banka in kreditojemalec tako sporazumeta), če posamezne obveznosti iz kreditne pogodbe, za katero kreditojemalec zahteva odlog plačila, do razglasitve epidemije še niso zapadle v plačilo. MKGP je v pogajanjih dosegel, da se za kreditojemalca šteje tudi nosilec kmetijskega gospodarstva ali nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Kreditojemalec naslovi na banko vlogo za odlog plačila obveznosti iz kreditne pogodbe najkasneje v šestih mesecih po preklicu epidemije.
Teme
ženske na podeželju

Zadnji komentarji

Prijatelji

ZUPAN d.o.oLeon Kraljziliute88edita editaAlen  OsenjakMarinka Marinčič  KMEČKI GLASGeza GrabarKMEČKI GLAS Franc FortunaBarbara Remec KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASVlasta Kunej KMEČKI GLASDarja Zemljič  KMEČKI GLAS

NAJBOLJ OBISKANO

Družina Lančič iz Žihlave pri Svetem Juriju ob Ščavnici