Dežnik podjetja Pfanzelt za varovanje sekača

Posebnost strojev je, da več kot 90 odstotkov delov izdelajo sami (zobnike, cilindre, komplet dvigala …), ostalo pa dobavljajo podjetja znotraj Nemčije. Največji delež proizvodnje predstavljajo profesionalni gozdarski vitli ter gozdarske prikolice. Na sejmu Agritechnica v Hannovru so predstavili mali goseničar Moritz Fr 50 z dežnikom za varovanje sekača pri podiranju dreves.

Kot poudarjajo v podjetju, se veliko nesreč v gozdarstvu zgodi, ko na sekača pade odlomljena veja pri podiranju dreves. Da bi sekača kar se da zaščitili, so se odločili za izdelavo dežnika, ki bi odlomljene veje prestregel v razpeti dežnik, ki ga razpiramo in zložimo na hidravličen način.

Primeren je za objem dreves premera 60 cm, premer dežnika je pet metrov. Sekač je zaščiten z jeklenim ogrodjem dežnika in z dvojno napeto gradbeno mrežo in skozi razpeto mrežo lahko opazuje krošnjo drevesa. Ko sekač opravi svoje delo, se umakne v zavetje in upravlja stroj na daljavo, da potisne požagano drevo v želeno smer. Po delu zloži dežnik in se odpelje do naslednjega drevesa.

Moritz Fr 50 s 35 KM je primeren za delo na nedostopnih terenih in na občutljivih tleh. Upravljanje poteka prek daljinca, vgrajen ima vitel (5,5 t) z višinsko nastavljivim škripcem. Je kompakten, zato se ga lahko prevaža na avtomobilski prikolici. Cena skupaj z dežnikom znaša v Nemčiji okoli 75 tisoč evrov. Z nastavki je primeren tudi za druga dela. Hitrost vožnje naprej je do 6,5 km/h. Oddaljenost od tal znaša 30 cm, premaguje 45 stopinjski nagib, tlak na tla znaša le 0,30 kg/cm3. Vitel s štiri tonsko vlečno silo ima 120 metrov žične vrvi premera 10,5 mm.

Na voljo je tudi močnejša izvedba Moritz Fr 70/75 z 55 oziroma 75 KM s 7,2 tonsko vitlo.