Robot za Farmdroid za setev in oskrbo pridelka

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Dansko podjetje Farmdroid je na sejmu Agritechnica v Hannovru predstavilo robot FD20, ki je popolnoma samostojen, prirejen za setev in oskrbo sladkorne pese in drugih rastlin. Po podatkih predstavnikov podjetja, se naj bi nakup tovrstne naložbe povrnila v treh letih, odvisno od njegove uporabe.

Robot deluje na električni pogon, vgrajene sončne celice med delom polnijo baterijo. Zaradi tega je sistem neodvisen od zunanjih polnilnih postaj. Zahvaljujoč inteligentni porazdelitvi obremenitve robot preprečuje dodatno zbijanje tal, kljub skupni masi skoraj 700 kilogramov in tako ohranja mikroklimo in strukturo v tleh.

Med popolnoma avtomatsko setvijo robot FD20 shranjuje položaj vsakega posameznega posejanega semena na površini do 20 hektarjev. To zagotavlja največjo možno natančnost pri nadaljnji obdelavi tal in oskrbi pridelka. Kmetu ni treba nadzorovati robota, saj notranji samonadzor ustreza trenutnim varnostnim standardom EU. Neprestano selektivno zatiranje plevela je tako izključno mehansko, brez uporabe herbicida. Obdelava tal poteka v sami vrsti med posejanim pridelkom, kot med vrstami. Na ta način se s strojem ponuja učinkovito zatiranje plevela pri ekološkem kmetovanju in odlično ekonomično alternativo zatiranju plevela s herbicidi.

FD20 je trenutno na voljo v konfiguraciji za pridelavo sladkorne pese, oljne ogrščice in zelenjave.