V Nemčiji vse večje zanimanje za poklic mehatronik v kmetijstvu

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Konec leta 2019 je bilo na nemški obrtni zbornici prijavljenih 7.819 vajencev, ki obiskujejo šolo za poklic mehatronika. To je ponovno za tri odstotke več kot leto poprej. Po številu tako prednjačita Spodnja Saška in Bavarska.

»To je fantastičen rezultat,« pravi Leo Thiesgen, državni mojster z vajeništvo LandBauTechnik. Zlasti v trenutni dobi pandemije je vsem jasno, kako pomemben in smiseln je kmetijski inženirski sektor ter poklici inženirja kmetijske in gradbene mehatronike, serviser in mojstrski obrtnik ter komercialni poklici. Za vzdrževanje kmetijstva in oskrbo prebivalstva so ključne storitve in stroji.

Industrija bo tudi v prihodnje potrebovala dobro usposobljene strokovnjake za to pomembno panogo in bo lahko ponudila varno perspektivo in privlačna delovna mesta in kariere. »Pomemben porast pripravnikov še enkrat kaže, da naša sodobna in visoko digitalizirana stroka mladim ponuja resnično perspektivo,” še pravi Leo Thiesgen, “in dodaja, da s končanim vajeništvom v žepu so kmetijski in gradbeni mehatronski inženirji dobesedno odprti za svet dela.«