Amazone uspešnost pripisuje svoji inovativni moči in kmetijski strategiji

Prodaja v letu 2019 je padla za 2,9 odstotka na 467 milijonov evrov (prejšnje leto 481 milijonov evrov), vendar je bila na pričakovani ravni med vsotama prejšnjih dveh rekordnih let 2017 in 2018. Vodstvo družbe Amazone ne glede na drugo sušno poletje zapored in določene politične dejavnike, ki so posledica trgovinskih konfliktov in infrastrukturnih težav v nekaterih državah, ocenjuje splošno poslovanje v letu 2019 kot pozitivno.

Za leto 2020 sta oba direktorja družbe Amazone Christian Dreyer in dr. Justus Dreyer, kljub posebnim izzivom zaradi globalne pandemije koronavirusa, izrazila zaupanje v kmetijski sektor: »Tudi v trenutnih izjemno težkih pogojih poslovanja smo z zavzetostjo celotne ekipe uspeli ohraniti prodajo za prvo četrtletje leta 2020 na visoki ravni. Poleg izpolnjevanja pogojev zaščite pred okužbami in izvajanja priporočenih ukrepov naši glavni cilji še naprej ostajajo vzdrževanje proizvodnje, dobava in storitve. Naše stroje kmetje in izvajalci nujno potrebujejo za proizvodnjo hrane in s tem za našo varno preskrbo s hrano — ne le zdaj, ampak tudi v prihodnosti. Kljub temu pa v preostanku leta 2020 ne moremo izključiti negativnih učinkov, ki jih lahko povzročijo pandemija koronavirusa ali drugi ekstremni vremenski pojavi.«

Novost na trgu. Sejalnica za presledno setev Amazone Precea 3000 Novost na trgu. Sejalnica za presledno setev Amazone Precea 3000

Dobava kmetijske mehanizacije Amazone je trenutno na visoki ravni, o čemer priča polna knjiga naročil. Amazone ima na številnih območjih veliko proizvodnega potenciala in lahko delno koristi lastne zaloge glede na splošno slabšo mednarodno razpoložljivost rezervnih delov. Tudi logistično poslovanje v oddelku z deli je trenutno stabilno, osebje odgovorno za rezervne dele pa je še vedno na voljo za povpraševanje po telefonu ali e-pošti. Storitve za stranke in prodajno osebje so še vedno na mestu, hkrati pa upoštevajo vse predpisane zaščitne ukrepe, zlasti omejevanje socialnih stikov.

Na splošno je zanimanje kupcev za sodobne kmetijske stroje, ki ponujajo večjo natančnost in s tem možnost prihranka pri stroških, še vedno zelo veliko. Družba Amazone je v letu 2019 izkoristila svojo inovativno moč in široko paleto izdelkov, ki poskrbijo za kmetije vseh velikosti. Z izvozom, ki znaša več kot 80 odstotkov prodaje, se je poslovanje zelo pozitivno razvijalo v Franciji, Veliki Britaniji, Severni Ameriki in na Poljskem, Madžarskem ter Nizozemskem. Povečana prodaja je bila leta 2019 znova dosežena na pomembnih trgih kmetijske mehanizacije v Nemčiji in Rusiji.

Po besedah generalnih direktorjev je bila Agritechnica 2019 v Hannovru novembra še posebej uspešna: »Predstavili smo skupno 30 inovacij v vseh sektorjih. Tri inovacije je komisija za inovacije na vodilni svetovni razstavi v tej panogi nagradila s srebrnimi medaljami. Zelo veliko število domačih in mednarodnih obiskovalcev na naši stojnici ni odražalo le velikega zanimanja za našo široko paleto izdelkov, ampak je privedlo tudi do znatnega porasta naročil v tednih, ki so sledili, in še vedno traja.«

Številni kmetje so zaskrbljeni zaradi javne razprave o kmetijstvu in številnih odprtih vprašanj o prihodnji usmeritvi kmetijske politike. »Kljub temu smo v zgodnji fazi opredelili odločilne trende v raziskavah in razvoju ter že danes kmetijskemu sektorju ponujamo praktične rešitve za številna ključna vprašanja,« sta poudarila direktorja. To poudarja nabor strojev Amazone za zmanjšano obdelavo tal, sejanje z mulčenjem in direktno setev, kot tudi oprema za mehansko plevenje Schmotzer. Izjemno natančni trosilniki gnojil, ki ponujajo gnojenje po potrebi, gnojenje delnega območja in le določene površine, in nove digitalne rešitve za integrirano zaščito rastlin, kot je električno krmiljenje posameznih šob, pa so prav tako pomembne rešitve za varčevanje z viri in varstvo okolja. »Amazone kmetom že vrsto let ponuja stroje, ki so bili po vsem svetu optimizirani za uporabo v skladu z mednarodnim 3C konceptom na področju kmetijske pridelave. Tako bo inovativna oprema, prilagojena tako tlom kot podnebju, gonilna sila naše prodaje v prihodnjih letih,« sta v zaključku napovedala direktorja.

O podjetju

Amazone je imel v začetku leta 2020 skupno okoli 1.900 zaposlenih, vključno s 130 vajenci. Podjetje je v raziskave in razvoj vložilo več kot 7 % prihodka od prodaje. Naložbe v opredmetena osnovna sredstva so znašale več kot 20 milijonov evrov.

Ekskluzivni zastopnik in prodajalec kmetijske mehanizacije znamke Amazone je podjetje Interexport d. o. o., PE Komenda in PE Slovenska Bistrica.