Traktor prihodnosti v pogled javnosti: Steyr koncept ugledal luč sveta

Zanimanje je požel predvsem traktor prihodnosti, tako imenovan Steyr Konzept, ki je kombinacija inovativnih tehnologij prihodnosti. Premierno je bil predstavljen inteligentni sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah in Cursor × koncept pogona, ki omogoča koriščenje treh različnih izvorov energije.

Koncept Steyr so razvili skupaj z lastnim proizvajalcem motorjev FPT. Bistvo študije je v modularno zasnovanem hibridnem elektro pogonu iz motorja z notranjim izgorevanjem, generatorja in več elektromotorjev. Ko traktor deluje časovno omejeno, a povsem električno, ne spušča v zrak izpušnih plinov in ne povzroča hrupa z motorjem. Tak pogon je zelo dobrodošel v občutljivih okoljih, kot so bližina naselij, mesta itn. Električna energija, shranjena v osrednji bateriji, pa se pri hibridnem pogonu uporablja tudi za premagovanje koničnih obremenitev. Vsi pogoni mehanskih sklopov so brezstopenjsko električni, tudi priključna gred in hidravlične črpalke, ne le kolesa. Za pogon priključnih strojev sta na voljo vtičnici z napetostjo 700 V in 48 V. Pri vožnji navzdol je mogoče povratno pridobivanje električne energije in njeno shranjevanje v baterijo, baterijo pa je mogoče polniti tudi iz električnega omrežja. Kabina ima velike steklene površine, dodatno preglednost okolice traktorja pa zagotavljajo integrirane kamere. Poleg kabine so posamezno vzmetena tudi vsa štiri kolesa.

Notranjost kabine

Notranjost kabine

Inovativen koncept STEYR je razvil inovacijski tim pri FPT Industrial. Namesto 6-valjnega motorja, ki je običajno nameščen v tem segmentu traktorjev, je uporabljen kompaktni 4-valjni motor s prostornino 4,5 l, ki v generatorskem načinu deluje z optimalno hitrostjo in napolni baterije. Motor s zgorevanjem je ločen od koles, štirje neodvisni elektromotorji na kolesih pa omogočajo oprijem. Koncept STEYR je opremljen z motorjem NEF45, ki zagotavlja največjo moč 150 kW in zagotavlja največjo moč 250 kW v hibridnem načinu povečanja. Pri tem konceptnem vozilu je poraba goriva do 10 % manjša kot pri čistem dizelskem pogonu pri določenih nalogah.

Pomoč drona pri kmetovanju

Pomoč drona pri kmetovanju

Pri natančnem kmetovanju Steyr koncept stavi na brezpilotni zrakoplov (dron), ki pri delu na polju leti pred traktorjem, s senzorji zaznava stanje tal in rastlin in podatke prenaša na traktor v realnem času. Ti podatki in drugi podatki o delovanju traktorja se prikazujejo na velikem stranskem zaslonu in se prenašajo tudi v pisarno uporabnika in/ali lokalnega trgovca, ki skrbi tudi za oddaljen nadzor oz. nastavitve traktorja.

Najpomembnejše informacije so prikazane na prikazovalniku na sprednji šipi oz. v sprednjem vidnem polju voznika.