Nova serija sprednjih nakladalnikov John Deere

Tako kot pri označbi serij traktorjev imajo tudi sprednji nakladalniki John Deere v oznaki modela dodatno črko. Do zdaj so bili sprednji nakladalniki na voljo le kot modeli R. Podjetje je zdaj razvilo še eno serijo M s štirimi modeli. Lahko jih priključimo na traktorje John Deere serije 5M, 5R, 6M in 6R do modelov 6155 z nazivno močjo 155 KM.

Tehnične značilnosti sprednjega nakladalnika John Deere serije M

Model   543M   603M   623M   643M
Največja dvižna sila (kg)* 1450  1700 1770 1880
Višina dviga (m)  3,7 3,9 4,1 4,3

*Pri dvigu 80 cm z zajemalko

Nakladalniki serije M lažji in cenejši v primerjavi s serijo R

Kot navaja John Deere, so bili sprednji nakladalniki serije M posebej zasnovani za kmetije, ki potrebujejo vsestranski in lahek nakladalnik po privlačni ceni. Poudarek je predvsem na mešanih in govedorejskih kmetijah, ki morajo pogosto delati v slabše delovnih pogojih. Na primer, profil ročic nakladalnika so drobnejši, tako da lahko voznik jasno vidi točke spojke in delovna orodja. Vsi modeli so opremljeni z mehanskim vzporednim vodenjem. To pomeni, da imajo nakladalniki zelo veliko silo, da lahko zajemalko popolnoma napolnijo.

Nakladalniki M so za 20 odstotkov lažji od serije R nakladalnikov. Zato je potrebna manjša zadnja teža na traktorju. Model 603M lahko zajemalko dvigne v štirih sekundah. Sprednji nakladalniki so po izbiri lahko opremljeni s sistemom vzmetenja. Dobavljivi so od maja 2020 naprej.

Tovarniško je možna namestitev različnih nakladalnikov, prilagojenih posameznim modelom. V glavnem pa nakladalnike delimo na različne serije: NSL – nakladalnik brez funkcije samoizravnavanja (primeren za delo z žitom),

MSL – mehanski samoizravnalni nakladalnik (za vsa težka dela),

HSL – hidravlični samoizravnalni nakladalnik (delo z gnojem, silažo, palete…).

Možnost je tudi elektronskega samoizravnavanja (ESL), tako povečamo natančnost pri dolgotrajnem delu. John Deere ponuja številne rešitve za preglednejše in lažje delo s sprednjim nakladalnikom. Poteznica je nameščena pod okvirjem, tako da ne ovira pogleda. Namestitev nakladalnikov je hitra, zahvaljujoč patentiranim vgrajenim sistemom avtomatskega zapaha. Tudi demontaža je preprosta. Opcijsko je na voljo vzmetenje nakladalnika, ki se aktivira ali deaktivira s pomočjo gumba za vzmetenje na upravljalni ročici traktorja.