Obisk podjetja ITRO Štore: Kot novost bo leto zaznamovala serija T5 Dynamic Command

Aleš Chiba pravi, da je letošnje leto velika preizkušnja za vse proizvajalce in zastopnike kmetijske mehanizacije. Namreč ko je odkupna cena mleka in mesa nekoliko nižja, so tudi kmetje bolj previdni pri nakupu traktorjev in drugih kmetijskih strojev. Dejal je, da bo letos na trgu manj novosti, prihodnje leto pa pričakujemo številne posodobitve pri serijah do 110 KM, saj bodo morali vsi imeti vgrajene motorje, ki bodo izpolnjevali okoljsko stopnjo V. 

Aleš Chiba nam je predstavil tudi prodajni program New Holland. Med najbolj enostavne uvrščamo traktorje Boomer, ki so namenjeni delu na travnikih, njivah, sadovnjakih, pa tudi v rastlinjakih. Dva modela z močjo 38 in 48 KM imata sinhroniziran 12 + 12 ali 16 + 16 menjalnik. Serija TD3.50 s štirikolesnim pogonom ima motor z 48 KM. Je idealen za majhne kmetije za vsestransko uporabo, saj dvižna sila hidravličnega dvigala zdaj znaša 2200 kg.

Modeli iz serije T3F sodijo med najmanjše namenske traktorje in so dobavljivi tako z varnostnim lokom kot naknadno nameščeno kabino. Kljub majhnim dimenzijam so traktorji zmogljivi tako po moči (50 do 75 KM) kot po nosilnosti, saj zaradi lastne teže prek 2100 kg prenesejo tudi večje obremenitve. Vtis pusti tudi zelo zmogljivo zadnje dvigalo, katerega maksimalna obremenitev je kar 2200 kg.

Serija TD4F se ponaša z novimi motorji iz družine FPT. Vgrajen je preizkušen motor F5C s 3,4 l prostornino, stopnjo Tier 4A pa izpolnjuje le z recirkulacijo izpušnih plinov in oksidacijskim filtrom. Zmogljivejša MegaFlow dvojna hidravlična črpalka je zdaj del standardne opreme, v prihodnjih mesecih pa bodo poleg varnostnega loka vsi trije modeli TD4F na voljo tudi z varnostno kabino. Moč traktorjev je od 75 do 99 KM, menjalnik je 12 + 12 ali 20 + 12 Synchro Shuttle.

Novost je Terraglide vzmetenje pri specialnih traktorjih

Novost je Terraglide vzmetenje pri specialnih traktorjih

Lanska nova serija T4S zajema tri modele z močjo od 55 do 75 KM, mišljeni so kot lažji, univerzalni traktorji na kmetiji. Imajo posodobljen motor FPT S8000, ki je nadgrajen z Common Rail tehnologijo in tako izpolnjuje standard Tier 4A tudi pri močeh od 55 KM naprej. Menjalnik Synchro Shuttle 12 × 12 lahko nadgradimo s hidravličnim spreminjevalnikom smeri (Power Shuttle). Serija T4 je še nadgradnja traktorjev T4S, trije modeli imajo motor prostornine 3,4 l, s turbinskim polnilnikom in hladilnikom polnilnega zraka (Intercooler) z visokotlačnim elektronsko nadzorovanim vbrizgom goriva po skupnem vodu (Common Rail). Velika je izbira kombinacij raznih širin in velikosti koles za poljedelska, travniška, komunalna ali transportna dela.

V seriji TD5 so štirje modeli z močjo motorjev od 63 do 84 kW (86 do 114 KM). Varčni 3,4-litrski motorji z vbrizgom goriva po skupnem vodu, poznani iz serije T5, ustrezajo normativom stopnje 4A, njihov servisni interval pa je 600 ur. Manjša dva modela TD5.85 in TD5.95 sta standardno opremljena z mehanskim spreminjevalnikom smeri, večja TD5.105 in TD5.115 pa vedno s hidravličnim spreminjevalnikom smeri. Zadnje hidravlično dvigalo ima zdaj dva pomožna dvižna cilindra, kar zagotavlja maksimalno kapaciteto dviga 4700 kg.

New Holland v priljubljeni seriji T5 Utility predstavlja tri pakete opreme: Power Shuttle, Dual Command™ in Dual Command™ sprednja prema kl. 1.5. Paket opreme Power Shuttle ponuja osnovni menjalnik Shuttle Command 12 × 12 s hidravličnim spreminjevalnikom smeri vožnje, mehansko upravljano hidravlično dvigalko s pripomočkom za hiter dvig in spust Lift-O-Matic Plus™ ter prostorno in odlično kabino. Dual Command™ oprema ponuja največje udobje v tem razredu traktorjev.

Serija T5 EC obsega tri modele z močjo od 99 do 117 KM. V traktor je vedno vgrajen elektrohidravlični spreminjevalnik smeri pod obremenitvijo, ki je lahko nadgrajen na dve različni izvedbi prenosa, in sicer 16 × 16 Electro Command s štirimi skupinami, znotraj katerih so pod obremenitvijo prestavljive 4 hitrosti (40 km/h ECO pri 1950 vrt./min) in 32 × 32 Electro Command s plazečimi hitrostmi. Najpogostejša izbira uporabnikov je prenos 16 × 16 Electro Command.

Pri šestih modelih v seriji T6 z maksimalno močjo od 116 do 180 KM lahko izbiramo med petimi štirivaljnimi in dvema šestvaljnima motorjema ter prenosi Electro Command, Dynamic Command in Auto Command v izvedbah 40 km/h, 40 km/h ECO, 50 km/h ali 50 km/h ECO.

Novost je torej ponovno uvajanje šestvaljnih motorjev v kombinaciji z brezstopenjskim menjalnikom AutoCommand ali novim stopenjskim menjalnikom Dynamic Command 3×8, ki zaradi prave velikosti in teže postaja izredno zanimiv model. Zaradi slovenskega razgibanega terena prav motor s 6 valji pride do večjega izraza oz. nudi motor večjo vztrajnost.

Med največjimi orjaki pa so na voljo različice SWB, LWB in HD iz razreda T7. Vrh ponudbe predstavljajo tudi trije posebneži T7.225, T7.270 in T7.315 v posebni izvedbi Blue Power. Serija T7 zajema deset modelov, razdeljenih v tri podserije, in sicer T7 SWB s krajšo medosno razdaljo, T7 LWB z daljšo medosno razdaljo in najtežjo izvedbo T7 HD, namenjeno redkim, a najzahtevnejšim uporabnikom. Obseg moči je od 129/175 kW/KM pri najmanjšem modelu T7.175 pa vse do 230/313 kW/KM pri najmočnejšem T7.315.

New Holland izdeluje kombajne primerne velikosti za naše kmetije oz. ponudnike strojnih storitev. Po novem pa je na voljo tudi celotna senena linija vključujoč z balirkami BR, RollBaler, RollBelt in BigBaler, kosilnice DiscCutter z gnetilniki, obračalniki ProTeder, 4, 6 in 8 vreten, ter zgrabljalniki ProRotor od 320 do 850 cm delovne širine. Plugi New Holland izhajajo iz Skandinavije, ki ima sloves odličnega jekla. Na voljo so klasične in vario izvedbe različnih delovnih širin. Plugi z odličnimi patentiranimi deskami so izredno lahki za vleko.

T7.270_Autocommand ob kombajnu New Holland

T7.270_Autocommand ob kombajnu New Holland

Kot zadnje so na voljo mini bagri iz obsežnega programa mini gradbene mehanizacije New Holland. Med manjše navedemo E17 brez kabine, E26 in E60, oba s komfortno in pregledno kabino. Na voljo je veliko opreme z raznimi priključki, ki potrebujejo več hidravličnih priklopov.

Novost v letošnjem letu, ki ga tudi v podjetju Itro Štore vneto pričakujejo, je nova serija T5 Dynamic Command, ki izpolnjuje okoljsko stopnjo V. Normative dosega s pomočjo  ECOBlue™ HI-eSCR2 tehnologijo. Popolnoma novi prenos Dynamic Command™ je v izvedbi 24 × 24 prestav, končno hitrost 40 km/h ECO pa lahko v odvisnosti od dimenzije pnevmatik doseže že pri 1700 vrt/min. Prestave so v treh skupinah, ki so prilagojene različnim naravam dela tako, da med delom ni treba prehajati med skupinami. V skupini je 8 prestav pod obremenitvijo, kar pripomore k temu, da je vedno na voljo optimalna izbira. Skupina A je prilagojena težkim poljskim opravilom, skupina B travniškim opravilom in delu z nakladalnikom ter skupina C transportnim opravilom. Prestave izbiramo s tipko ali pomikom upravljalne ročice. Ker se za pretikanje med prestavami uporablja dvojna sklopka, je le-to zelo elegantno oz. pretikanja sploh ne občutimo.

Novi model s tem menjalnikom je lahko opremljen tudi z dobro poznanim naslonom za roko Sidewinder™ II, kjer imate vse funkcije traktorja na dosegu roke.

Prav tako bo novost Terraglide vzmetenje sprednje preme pri takoimenovanih specialnih traktorjih oziroma ozkokolotečnih traktorjih serij T4F/N/V, namenjenih za delo v nasadih in vinogradih. Od teh traktorjev uporabniki zahtevajo produktivnost, varnost in udobje. Produktivnost zagotavljajo odzivni in varčni FPT pogonski agregati, za varnost pri delu s kemikalijami skrbi učinkovita BlueCab 4 kabina z zaščito stopnje 4, za še več udobja pa nova Terraglide vzmetena sprednja prema, ki deluje na principu sedlastega vpetja, kar je trenutno uporabljeno le pri največji New Hollandovi seriji T8. Ta sistem omogoča samo vertikalno nihanje, v obliki nihala vpeta sprednja os pa zagotavlja bolj udobno vožnjo in na strmih terenih skrbi za večjo oddaljenost sprednjega kolesa od šasije traktorja. Sistem samodejno ohranja višino ne glede na obremenitev traktorja, lahko pa ga voznik blokira ali ročno nastavi željeno višino glede na uporabljeni priključek. Do 20 km/h so na voljo štirje načini delovanja vzmetenja: trdo, srednje, mehko in blokirano, pri višji hitrosti pa se vzmetenje samodejno aktivira. Sistem kompenzira tudi dvigovanje in spuščanje sprednjega dela traktorja pri speljevanju oz. zaviranju, ker je zelo učinkovito in koristno kadar so na traktor nameščeni težji priključki.

Traktor T4.110N z novo Terraglide sprednjo premo je na sejmu Agritechnica prejel naziv za »Najboljši namenski traktor leta 2020«.