Nevarnost požarov na kmetijskih strojih in njihovo preprečevanje

1. Prah poveča nevarnost strojnih požarov

Čisti stroji niso popolna zaščita pred požarom, vendar zelo zmanjšujejo tveganje za njih. Kjer ni prahu, ne more kar priti do vžiga. Na nekaterih kombajnih lahko voznik med delom izpiha prah na hladilnikih, motorju, pogonih in s tem na hitro zmanjša povečevanje delovne temperature in možnost vžiga. Sicer pa po delu je priporočljivo čim večkrat s kompresorjem očistiti prah, ki se nabere med delom, posebej pri košnji in spravilu sena. 

2. Dobro vzdrževanje stroja ščiti pred požarom

Protipožarna zaščita se začne pred sezono dela. Kdor prepozna in zamenja okvarjene ali slabo obrabljene ležaje, zmanjša vzroke za požar. Ali so vsa mesta mazanja prosta in niso zamašena? Ali je na mestih za mazanje dovolj maščobe in olja? Ali na mestih za mazanje ščetk ne pride preveč olja, ki kaplja na druge sestavne dele?

Če zagori priključek – npr. balirka, je potrebno traktor odklopiti in odpeljati stran, da se ogenj ne razširi nanj. (Foto: Tomaž Poje)

Če zagori priključek – npr. balirka, je potrebno traktor odklopiti in odpeljati stran, da se ogenj ne razširi nanj. (Foto: Tomaž Poje)

Pregreti ležaji lahko hitro postanejo vzrok za strojni požar. Nasvet: Infrardeči laserski termometri so idealni za odkrivanje poškodb ležajev. Najcenejši modeli stanejo 20 evrov. Z laserskim odčitavanjem je mogoče na merilnih točkah zlahka opaziti in prepoznati vroča mesta oziroma ležaje. Predeli, kjer prihaja do velike obrabe in vročine, lahko hitreje sprožijo požare. Če so te prekrite s plastjo olja in prahu, lahko hitro pride do vžiga.

Preverite tudi napetost klinastega jermena in izolacijo električnih kablov. Iskra iz 12 ali 24 V sistema je lahko že  dovolj za vžig kombajna. 

3. Vedno očistite površine z oljem in dizelskim gorivom

Kadar  se olje in dizel polijeta na stroju, se na nju nabereta prah in slama. Ta plast je še posebej nevarna, saj je idealna površina za požare v območju motorja. Zato pri odstranjevanju rabljenega olja, pri polnjenju olja in pri polnjenju goriva vedno očistite ostanke tekočin na stroju. 

4. Gasilni aparati na vsakem stroju

Gasilni aparat na kombajnu je obvezna oprema. 6-kilogramski gasilni aparat mora biti vedno pri roki, pomembno je, da je redno servisiran. 12 kg gasilni aparat je še boljša izbira. Primerno je gašenje s prahom, peno ali vodo. Medtem ko praškasti gasilni aparati ogenj zadušijo z odstranjevanjem kisika, je princip vodnih ali penastih aparatov hlajenje. Gasilne aparate je treba redno preverjati. Priporočljiv je nakup gasilnega aparata pod pritiskom in možnostjo polnjenja. Nakup je sicer dražji, vendar je vzdrževanje in popravilo cenejše. Denar prihranite v daljšem časovnem obdobju. Poleg tega stalen učinek tresenja v vozilu gasilni aparat vzdržuje pod pritiskom.

5. Ob požaru pravilno posredujte in uporabite gasilni aparat

Vedno ob požaru najprej pokličite 112! Kajti tudi majhen vir ognja, ki bi ga lahko pogasili z gasilnim aparatom, se lahko hitro razširi. V najboljšem primeru je požar že pogašen, ko pride gasilska enota – in nobeno osebje se ne bo pritoževalo nad klicem. Če nimate gasilnega aparata, boste lahko imeli kasneje težave z zavarovalnico. Pri gašenju ne smete ogroziti sebe ali drugih ljudi v bližini. Pravilno morate oceniti trenutno situacijo.

Gasilni aparat se iz varne bližine usmeri v plamen in se ga vklaplja po potrebi. Nato preverjamo ali obstaja možnost ponovnega izbruha ognja. Če uporabljamo več gasilnih aparatov, jih uporabimo hkrati. Po uporabi napolnimo gasilni aparat in preverimo njegovo delovanje. 

Gasilni aparat pri roki lahko prepreči razširitev požara na stroju

Gasilni aparat pri roki lahko prepreči razširitev požara na stroju

6. Ne kadite na polju

Nenazadnje, tudi če se nekaterim zdi težko: kajenje na njivah, travnikih, med baliranjem slame, sena, spravilom sena in podobno, je prepovedano. To velja tudi v zaprtih kabinah. Že iskra je namreč lahko dovolj.