Novost iz podjetja Pöttinger: Nadgradnja sistema sensosafe za odkrivanje živali pri košnji

Tako so pred kratkim predstavili sistem sensosafe, ki naj bi v praksi preprečil morebiten nalet in poškodbo živali pri košnji.

Sistem sensosafe deluje na naslednji način: optični senzor nadzoruje površino neposredno pred košnjo. Sistem košenja se takoj preneha, v kolikor senzor zazna morebitno žival, ki se skriva v travi. Sam okvir sistema sensosafe je nameščen neposredno na sprednji kosilnici ali na okvir.

V letu 2020 so v podjetju Pöttinger naredili velik korak naprej pri razvoju sistema sensosafe. Prvič so sistem predstavili leta 2017 na sejmu Agritechnica in zanj prejeli srebrno medaljo. Kot pravijo v podjetju, bi lahko na ta način rešili veliko živali, predvsem mladičev srn, ki se skrivajo nemočno v travi.

Sistem deluje optimalno tudi pri polni dnevni ali sončni svetlobi. Senzorji pretvorijo svetlobo različnih valovnih dolžin v električni signal. Tako sensosafe zazna različne živali ali drugo majhno divjo žival. Signal se takoj pošlje hidravličnemu sistemu kosilnice in kosilnica se sunkovito in hitro vzdigne pred živaljo. Voznik traktorja prejme tudi zvočni signal in lahko ustavi traktor.

Letošnja nadgradnja je tudi sistem sensosafe na zadnji oziroma bočni kosilnici. Na stranskem delu je sistem sensosafe zazna delovno območje bočne kosilnice in v primeru naleta na divjad voznika opozori. Ta po sprejemu signala (vizualnega in zvočnega) traktor ustavi in reši odkrito divjo žival, ali pa samo dvigne zadnjo kosilnico in pusti majhen nepokošen prostor, kjer je žival.

Podjetje Pöttinger ima v ponudbi bobnaste (EUROCAT), sprednje in bočne diskaste kosilnice (NOVAALPIN, NOVACAT, NOVADISC) delovne širine od 2,20 pa v kombinaciji vse do 11,20 metra. Obračalniki (ALPINHIT in HIT) imajo od 4 do 12 vrtavk za delovno širino od 4,40 do 12,70 metra, zgrabljalniki (ALPINTOP, TOP in EUROTOP) pa od 3,40 do 8,60 metra delovne širine. V ponudbi imajo tudi senene (BOSS, EUROBOSS in PRIMO) in silažne (FARO, EUROPROFI, TORRO, JUMBO) prikolice. Za obdelavo tal izbiramo med plugi (SERVO), predsetveniki (SYNKRO), vrtavkastimi branami (LION), sejalnicah (AEROSEM in VITASEM) ter kombiniranimi sejalnicami (TERRASEM).