Novost iz podjetja CLAAS: Nove, lahke bočne kosilnice Disco 10 in Disco 100

Kosilnice bodo imele delovno širino od 2.2 do 3.4 metra.

Kosilnice imajo sistem MAX CUT, to je edinstveno valovno oblikovan kosilni greben iz enega samega kosa, ki so ga v podjetju CLAAS prvič predstavili leta 2015. Ta oblika omogoča, da so rezalne plošče postavljene kar se da naprej, kar zagotavlja še boljšo kakovost rezanja v vseh pogojih. Posebna oblika drsnikov in velik kanal med njimi omogoča večjo stopnjo samočiščenja in čistejšo krmo. Kosilni kosi z vijaki in trajno mazani deli pogona poenostavljajo vzdrževanje in zagotavljajo dimenzijsko stabilnost ter dolgo življenjsko dobo.

Za preprečevanje preobremenitev pogonskega sistema je vsak disk varovan z varnostnim elementom SAFETY LINK, ki ga je možno zamenjati že v nekaj minutah. Vse kosilnice so izdelane tako, da trajno prenašajo tudi največje obremenitve. Na najbolj obremenjenih delih ohišja so navarjeni vložki iz jekla Hardox, še posebej odpornega na obrabo. Za osnovno trdnost kosilnice skrbi vijačen kosilni greben, pri katerem je debelina pokrova kar 6 mm. Na njem so pritrjene drsne sani iz kaljenega jekla. Nosilci nožev so iz enega kosa specialnega jekla, debeline 5 mm, in s kaljenimi sorniki za vpetje nožev. Najbolj izpostavljen del nosilca je za zaščito pred obrabo prevlečen z volframovim karbidom, ki se drugače uporablja tudi za zaščito žlic pri bagrih. Pogonski zobniki iz kaljenega jekla, ki prenašajo moč do posameznih kosilnih diskov, so široki kar 24 mm. Tudi premer zobnikov je največji na tržišču, kar pomeni, da je stalno v prijemu večje število zob. Tako so zagotovljeni kar najbolj miren tek, zanesljiv prenos moči in dolga življenjska doba.

Vsak kosilni disk je gnan s pomočjo svojega pogona. Zaradi velikega prekrivanja rezalnih krogov nastane enakomerna slika košnje. Hermetično zaprti kroglični ležaji s poševnim naleganjem iz avtomobilskega področja poskrbijo za najbolj miren tek in dolgo življenjsko dobo. Z montažno ročico se noži menjajo z eno potezo. Nadomestni noži so priročno pospravljeni v škatli, ki je varovana pred dežjem. 

Poseben je sistem razbremenitve. Velika reliefna vzmet se zaskoči na sredini okvirja stroja. Poleg tega sila vzmeti poteka točno skozi težišče kosilne enote. Majhna vzmet medtem odvzame pritisk na samem pogonu rezila. Zaradi notranjega in zunanjega nosilca se sila enakomerno prenaša na celoten kosilni greben. Vse skupaj prinaša prednosti središčnega vzmetenja pri bočno obesnih modelih.

Novosti delimo v dve skupini, in sicer DISCO 10 s tremi novimi modeli DISCO 24, DISCO 28 in DISCO 32 z delovno širino od 2,2 do 3,0 metra. Še posebej je lahka izvedba Disco 10, ki lahko kosi brežine z naklonom do 45 stopinj in ima mehansko varovalni mehanizem v primeru naleta na oviro. Transport je enostaven, saj lahko kosišče nagnemo za 95 stopinj. Vrtljaje priključne gredi lahko pri delu zmanjšamo iz 540 na 480 vrtljajev na minuto, in s tem prihranimo na gorivu.

Serija DISCO 100 ima modela Disco 320 in 360 z 3,0 in 3,4 metra delovne širine. Na voljo je tudi v izvedbi s prstnim gnetilnikom (C) ali gnetilnikom z valji (RC).