Novost iz podjetja Deutz Fahr: Serija 3 nadomestila serijo Agrokid

Motorji izpolnjujejo okoljske zahteve stopnje V, so pa v primerjavi s serijo Agrokid močnejši. Namreč modeli 3050 Narrow, 3050 in 3060 imajo od 51 do 59 KM, serije so preprostejše izvedbe, uporabne v vinogradništvu, komunali, vrtnarstvu itn. V Sloveniji program Deutz Fahr, ki ima dolgoletno tradicijo, zastopa podjetje Agromehanika iz Hrastja pri Kranju.

Okrog 2,2-litrski motorji so od proizvajalca Perkins in izpolnjujejo okoljsko stopnjo V s pomočjo filtra DPF, sistema EGR in katalizatorja DOC. Filter DPF se čisti med delom in ni nam treba ustavljati in pustiti traktor, da pri visokih vrtljajih sežge trde delce v filtru. Ta proces poteka tudi pri nizkih vrtljajih motorja.

Traktorji imajo štirivaljni motor Common Rail s turbopolnilnikom 51 ali 59 konjskih moči pri 2600 vrtljajih na minuto in so vodno hlajeni. Največji navor znaša 145 do 170 Nm pri 1600 vrtljajih na minuto. Imajo menjalnik, ki ima na voljo tri skupine s po štirimi prestavami, kar pomeni 12 prestav in 12 za vzvratno vožnjo (možnost 16 + 16 s plazečimi prestavami). Na voljo so zadnje priključne gredi 540, 540E in 1000 ter sredinska z dva tisoč vrtljaji na minuto. Zavore so lamelne, potopljene v olju. Hidrostatični volan ima lastno hidravlično napajanje. Preostali hidravlični sistem je zelo zmogljiv s pretokom 30 litrov na minuto in z dvižno silo 1360 kilogramov ter s tremi ali petimi hidravličnimi izhodi, od katerih je eden sredinski, eden pa je nameščen spredaj. Po naročilu ima sprednje hidravlično dvigalo zmogljivost dviga 730 kilogramov. Končna hitrost znaša 30 kilometrov na uro, najmanjša hitrost znaša 260 metrov na uro. Masa je okoli 1400 kilogramov. Na razpolago so traktorji s kabino ali z lokom. Kabina ima možnost nadgradnje s klimatsko napravo in karbonskim filtrom.

Zahvaljujoč majhni masi imajo odlično razmerje med močjo in maso. Ta znaša 27 kilogramov na konjsko moč pri modelu 3060, kar pomeni, da imamo lahek traktor primeren za težka dela, kjer pazimo, da ne prihaja do prevelike tlačnosti tal. Ožja različica serije 3050 ima delovno širino le 138 cm.

Traktorji bodo pri nas dobavljivi predvidoma po Novem letu.