Stroja za strniščno obdelavo tal: Soiler in Terasofter za zmanjšanje stroškov na kmetiji

Rahljalnik Terasofter in krožna brana Soiler zato nista iskana le pri nas, ampak tudi v Evropi in širom sveta. Nenazadnje ne pozabimo, da se je podjetje Gorenc predstavilo s omenjenima strojema tudi na sejmu Agritechnica v Hannovru. Podjetje Gorenc letos obeležuje že 50 delovanja.

S setvijo strniščnih posevkov v njivskem kolobarju izboljšamo kolobar, v poletnem času se izognemo propadanju strukture tal zaradi vročine in poletnih neviht, pridelamo dodatno krmo za živino in preprečujemo razmnoževanje plevelov, bolezni in škodljivcev. Po spravilu žit tla čim prej pripravimo za setev. Na strnišče lahko v nočnem času ali neposredno pred padavinami navozimo gnojevko in jo takoj zadelamo v tla, da preprečimo izgube amonijske oblike dušika. Tla plitvo obdelamo s specialnimi stroji in opravimo setev strniščnega posevka.

Rahljalnik Terasofter

Podjetje Gorenc za plitvo obdelavo tal priporoča stroja Terasofter in Soiler. Rahljalnik Terasofter je pomemben stroj za osnovno obdelavo tal pred setvijo, priročen je predvsem pri zadelavi žetvenih ostankov, predvsem koruznice, v tla in pri globokem rahljanju zemlje na delovnih globinah do 40 centimetrov. Glede na nastavitve je možno izvesti plitvo ali globoko obdelavo tal.

Prednost Gorenčevega rahljalnika Terasofter je v enostavnih nastavitvah stroja. Pri rahljanju so v ospredju osem centimetrov široke nogače, ki so na ogrodje rahljalnika pritrjene pod kotom 21 stopinj. Dodatno lahko Terasofter opremimo z lemežnimi noži, in sicer z navadnimi, Hardface in diamantnimi, odvisno kako težka je zemlja in koliko površin uporabnik letno obdela. Ti so namenjeni rezanju obdelovalne površine po celotni širini rahljalnika.

Osem zgoščevalnih koles (diskov) ima premer 51 centimetrov in so namenjena izravnavanju obdelovalne površine neposredno za nogačami z lemeži. Čvrsta konstrukcija in velik premer zgoščevalnih koles (diskov) zagotavljata enakomernost izravnave obdelovalne površine in nemoteno delovanje brez zatikanja. Možna je prilagoditev postavitve na transportno širino. Delovna globina prednjih nogač se nastavi z višino tritočkovnega hidravličnega drogovja. Zgoščevalna kolesa za poravnavanje površine tal je potrebno nastaviti glede na vrsto tal, vozno hitrost in količino slame oziroma rastlinskih ostankov na tleh.

Izravnalna valja sta lahko ceni ali V-različica valja. Slednji je sestavljen iz 21 obročev, vsak ima premer 56 centimetrov, med njimi je 14 centimetrov razdalje. Ob obročih so nameščena preprosta ploska in jeklena strgala, ki dobro odstranjujejo odvečno prst in so vpeta z vzmetnim varovalom. Osnovna oprema je tudi hidravlični sistem nastavljanja globine. Tako lahko natančno, brezstopenjsko nastavljamo globino obdelave s pomočjo enostavne krmilne ročice iz kabine traktorja.

Krožna brana Soiler

Krožna brana Soiler je pripomoček za površinsko obdelavo strnišč in učinkovito pripravo tal pred setvijo. Dvovrstni sistem diskov, osnovna različica ima premer 51 cm, možnost je 56 cm, ki jih dopolnjuje izravnalni cevni ali disk valj, učinkovito reže vrhnjo plast obdelovalne površine, drobi grude, zrači in rahlja setveno prst. Dobro prezračena prst s primešanimi ostanki žetve ustvarja idealne pogoje za rast posevka. Omogoča enostavno obdelavo tal v enem samem prehodu do globine 15 cm.

Prednosti krožne brane so predvsem v tem, da prva vrsta diskov učinkovito reže in rahlja obdelovalno površino, druga vrsta diskov pa drobi grude, odstranjuje stebla, zrači ter mehča prst. Pri tem pomaga čvrsta konstrukcija stroja in premišljena postavitev diskov, kar omogoča učinkovito delovanje in preprečujeta zatikanje.

Hidravličen sistem nastavljanja globine omogoča enostavno, brezstopenjsko nastavljanje globine obdelave, ki jo fiksirajo vgrajeni distančniki. Spreminja se lahko zadnja vrsta diskov glede na prvo vrsto diskov, tako da lahko dobimo zamik diskov. S tem dosežemo optimalno obdelavo tudi najzahtevnejših vrst tal. Stranska plošča zadržuje zemljo v obsegu obdelovanega pasu. Za doseganje maksimalnega učinka dopušča različne nastavljivosti pozicij. Diski na gumijastih vzmeteh zagotavljajo še bolj enakomerno obdelavo tal. Sila vzmeti povečuje drobilni učinek, hkrati pa znatno prispeva k udobju voznika traktorja.

Tako Terasofter kot tudi Soiler lahko opremimo z mehansko ali pnevmatsko sejalnico, ki se lahko uporablja za setev ajde, različnih vrst travnih mešanic in drugo za ozelenitve njivskih površin.