Craco PlanierProfi za zmanjševanje škod po divjih prašičih: Podrahljani, zravnani in posejani travniki

Škoda je ponavadi tako velika, da je ročno delo nesmiselno, poravnavanje in sejanje z običajnimi priključki pa zelo tvegano opravilo, saj je nevarnost naleta na skale na travnikih zelo velika. Z novim strojem je opravilo postalo precej lažje, namenjeno pa je zlasti ponudnikom strojnih storitev, katere usluge bi najemali lovci v dogovorih s kmeti, piše Top Agrar.

Profesionalni stroj deluje kot globinski mulčer prekopalnik in hkrati rahljalnik, saj zrahlja prst do globine 20 cm, jo izravna in po potrebi tudi poseje travno seme. Delovna širina znaša 2,25 metra ali 2,65metra, odvisno kako močan traktor imamo za pogon. Valja sta si nasprotno vrteča, prvi reže prst, drugi jo ravna. Vsak valj ima po 62 delovnih elementov, torej imamo skupaj 124 elementov, to so noži Cracos iz izredno trdega materiala, varovani na način z vzmetenjem, da ne prihaja do poškodb pri naletu na skalo.

Zaradi rotacijske hitrosti je prst dobro razdrobljena in skorajda ni grud. Površina je tako dobro pripravljena za seme in uspešno kalitev.