Novost iz podjetja Pöttinger: Sejalna enota Tegosem

11 septembra, 2020
0
0

Na ta način prihranimo pri obdelavi tal, saj v enem hodu obdelamo in posejemo naš pridelek. Tegosem je mogoče namestiti na vse kombinacije z delovno širino 3 do 4 metre. Zastopnik programa Pöttinger pri nas je podjetje Zupan Trade iz Šempetra.

Tegosem sejalni sistem je zasnovan za tritočkovno priklopljene stroje in je opremljen s pritrdilnimi nosilci in nakladalno ploščadjo. Nakladalna ploščad, stopnice in zalogovnik za seme sestavljajo kompaktno enoto, ki je nameščena na zadnji valj. Popolnoma so integrirani in v celoti ustrezajo smernicam evropskim in varnostnim predpisom.

Opisano sejalnico se lahko uporablja za setev širokega spektra semenskega materiala, od gorčičnega semena do trav in oljnih repic do žit z manjšo setveno gostoto.

Sejalnica deluje na pnevmatski način z uporabo obračljivih razdelilnih plošč. Seme se lahko odloži pred ali za zadnjim valjem. Velika prednost setve pred valjem je v tem, da zobci na valju pokrijejo seme s prstjo, preden valj preide seme. Zadnji valj tako povalja prst in hkrati pritisne seme ob tla in zagotovi boljšo kaljivost.

Sejalnica Tegosem je serijsko opremljena z upravljalnim terminalom, ki uravnava in nadzira dozirno enoto ter elektronsko nastavi pretok semena. Merilna enota je elektronsko krmiljena neodvisno od hitrosti vožnje in jo je mogoče brezstopenjsko nastaviti iz kabine traktorja. Nadzorni terminal ima funkcijo nastavitve setve v kg na hektar, štetje delovnih ur, posejanih hektarjev in drugo.

Kalibracija sejalnica je enostavna: postopek kalibracije se začne s pritiskom na gumb, ki se nahaja na priročni napravi. Kalibracijska vrečka je na voljo kot standardna oprema.

Pöttinger poudarja, da so prednosti sejalnice v kazalniku nivoja za spremljanje vsebine lijaka za seme, senzorju hitrosti setve DGPS, senzor na zgornji povezavi za zagon in zaustavitev doziranja semen ter dostopna nakladalna ploščad. Na ta način je enostaven dostop in enostavno polnjenje. Količina semena je lahko do 200 litrov.