Novost iz podjetja Uniforest: Rezalne klešče RK260

21 septembra, 2020
0
0

V letu 2016 so pričeli z razvojem rezalnih klešč RK250, v lanskem letu pa so na sejmu AGRA prvič predstavili nov model rezalnih klešč RK260, ki se uporabljajo kot priključek za bagre.

Rezalne klešče RK260 so namenjene profesionalni uporabi v komunalnih storitvah ali za kmetijsko-gozdarska opravila, kot so rezanje tanjših dreves in vejevja, obrezovanje dreves, čiščenje nabrežij, pašnikov,… Uporabljajo se lahko kot rezalne klešče ali kot klasična prijemala za hlodovino in vejevja, najučinkovitejša je uporaba v kombinaciji obojega. Preklop med funkcijama je hiter in enostaven.

Pri rezanju mehkega lesa, je maksimalni premer reza debla 26 cm, pri trdem lesu pa ta znaša do 21 cm. Ob tem je potrebno omeniti, da lahko rezalne klešče premer debla 26 cm prerežejo ob maksimalnem tlaku, ki je 240 barov, saj je le tako zagotovljena zadostna sila za rezanje. Pri nižjem tlaku dosežemo manjšo rezalno silo, posledično je manjši maksimalni premer debla, ki ga lahko prerežemo.

Za razliko od modela RK250B je nov model RK260B na voljo v štirih različicah. RK260B je osnovna izvedba s togim vpetjem za bager, model RK260BZ, ima dodatno prijemalo za zbiranje. Pri RK260BR je vpetje izvedeno preko rotatorja, model RK260BRZ pa ima poleg rotatorja še dodatno zbiralo.

Dodatno zbiralo zagotavlja večjo delovno storilnost, saj lahko delavec z njimi opravi več zaporednih rezov tanjših debel in vejevja brez vmesnega odlaganja odrezanega materiala. Torej zagotavljajo večjo storilnost. Kompaktna in robustna konstrukcija, ki je v celoti iz materiala Nicrodur, odpornega proti obrabi, omogoča večjo prijemalno moč in daljšo življenjsko dobo. Za namene zagotavljanja visoke rezalne moči imajo vgrajen gibljiv rezalni nož iz materiala Hardox 500, ki je jeklo z visoko trdnostjo in žilavostjo. S tem je zagotovljena tako visoka odpornost na obrabo kot zadostna elastičnost, da se nož ne deformira. Vsi vrtljivo gibljivi deli imajo drsne ležaje z možnostjo mazanja, mazalna mesta pa so zavarovana proti poškodbam.

Z rezalnimi kleščami RK260 je mogoče hlodovino ne le rezati, ampak tudi premikati in nalagati na gozdarske ali druge prikolice. Za lažjo manipulacijo in boljšo dostopnost na zahtevnejšem terenu imata modela RK260BR in RK260BRZ nameščen rotator, ki omogoča neomejeno vrtenje rezalnih klešč. V primeru uporabe prijemala samo za manipulacijo, se lahko izklopi funkcija noža oziroma funkcija reza z mehanskim ali elektro krmiljenim ventilom.

Posebna pozornost pri razvoju stroja je bila namenjena njegovemu upravljanju. To je urejeno z dvosmerno hidravliko, ki nima dodatnih ventilov in tako pripomore k večji učinkovitosti in minimalnim stroškom vzdrževanja.

Vsi modeli RK260 so predvideni za namestitev na bager. Optimalno se vgradijo na bagre z lastno težo od 5 do 8 ton. Za delovanje sta potrebna le en oziroma dva para hidravličnih priključkov; dodatne nadgradnje bagrov za delovanje rezalnih klešč niso potrebne.