Novost iz podjetja Massey Ferguson: Nova serija MF 1700 M

Vsi modeli imajo serijsko vgrajen pogon na vsa štiri kolesa in so po izbiri opremljeni z udobno, tiho kabino ali z varnostnim lokom ter hidrostatičnim ali mehanskim menjalnikom.

Ti novi, dobro opremljeni traktorji odlično dopolnjujejo modela MF 1520 z 20 KM in MF 1525 s 25 KM. S svojo kompaktno šasijo je serija MF 1700 M popolna izbira za vse tiste, ki iščejo traktor, ki je ožja in lažja različica od serij MF 3700 in MF 4700, katerih moč se začne pri 75 KM.

»Z uvedbo serije MF 1700 M je podjetje Massey Ferguson v celoti prenovilo svojo ponudbo traktorjev za manjše kmetije in obdelavo zemljišč,« pravi Murro. Hkrati so izkoristili priložnost, da občutno izboljšajo opremo kompaktnih traktorjev, kar bo dvignilo produktivnost in udobje tako za komercialne kot zasebne uporabnike.

Z MF 1735 M in MF 1740 M postane košnja užitek

Modela MF 1735 M z močjo 35 KM in MF 1740 M z močjo 40 KM, ki ju poganjajo najnovejši 1,8-litrski motorji stopnje V, združujeta kompaktne mere in precejšnjo moč. Kot popolna traktorja za košnjo oba modela nudita zanesljiv, sedaj izboljšan hidrostatični menjalnik HST in izbiro različic z varnostnim lokom ali kabino.

Oba traktorja sta na voljo z novo, tovarniško nameščeno in 152 cm široko kosilnico s tremi rezili. Nad kosilnico se je mogoče zapeljati – zato jo je mogoče preprosto in hitro namestiti. Višino košnje je mogoče nastaviti iz sedeža v osmih stopnjah od 2,5 cm do 11,5 cm, kosilnica pa je po zaslugi večjih pnevmatik od tal oddaljena 15 cm.

Da lahko izpolnjuje stroge standarde glede emisij izpušnih plinov, je motor s skupnim vodom opremljen z naknadno obdelavo izpušnih plinov »vse v enem«. Pri tem sistemu s samodejno regeneracijo so vse komponente združene v eni kompaktni enoti pod pokrovom motorja. Vidljivost naprej ostaja neovirana in sistem seveda ne potrebuje vzdrževanja.

Udobna kabina je s 106,5 cm širša kot prej. Serijska klimatska naprava poskrbi za hladno delovno mesto, z nizko ravnjo hrupa, ki znaša le 76 dB(A), pa je tudi tiha. Za dodatno udobje poskrbi opcijski zračno vzmeten sedež.

Vsi upravljalni elementi se dobro prilegajo v roke, nastavljiv volanski drog pa omogoča udoben položaj sedenja. Sodobna zasnova nudi tudi ogrevano zadnje steklo, dve USB-vtičnici, en 12-voltni polnilni priključek in celo posebno držalo za mobilni telefon. Traktor je pripravljen na vgradnjo radia in ima anteno ter zvočnike.

Modeli s platformo imajo serijsko nameščen zložljiv varnostni lok za zaščito pri prevrnitvi in so serijsko opremljeni z enakimi upravljalnimi elementi kot modeli s kabino.

Oba traktorja sta serijsko opremljena s 3-stopenjskim hidrostatičnim menjalnikom Servo HST. Najvišja hitrost znaša 34 km/h. Upravljanje poteka udobno z ročico za obračanje pod volanom in s stopalko za plin.

Nastavljiv tempomat z nastavljivo olajša upravljanje in ohranja želeno hitrost brez uporabe stopalke HST. Tako lahko voznik brez težav zagotovi optimalno produktivnost in natančnost, s čimer lahko npr. pri košnji igrišč za golf doseže popoln rezultat.

Z obsežnim kardanskim pogonom in dobro hidravliko modela MF 1735 M in MF 1740 M z lahkoto opravita z vsakim priključkom.

Serijska zadnja priključna gred 540/540 Eco ima možnost mehkega zagona in samodejne zaustavitve, ki pri vzvratni vožnji ali zaustavitvi traktorja izklopi priključno gred. Na sredini nameščena priključna gred z 2000 vrt/min je prav tako serijska.

Dodatna črpalka z 41,5 l/min oskrbuje dvigalni mehanizem in hidravlične delovne in krmilne naprave z dovolj olja. Ločena krmilna črpalka skrbi za to, da pri obračanju ne pride do nižjega pretoka. Dvigalni mehanizem I.kategorije lahko s 1200 kg dvižne moči brez težav obvlada sodobne priključke.

Dva krmilna ventila na zadnjem delu sta skupaj s štirimi sredinsko nameščenimi ventili z upravljanjem prek krmilne ročice pri modelih s kabino serijska (možnost pri modelih s platformo). Krmilna ročica občutno olajša upravljanje priključkov, kot so kosilnice in sprednji nakladalniki, in prispeva k večji natančnosti ter boljši kakovosti dela.

Srednja modela obvladata večje naloge

Za tiste, ki potrebujejo več moči za večjo produktivnost in zmogljivost, sta na voljo modela MF 1750 M z močjo 49 KM in MF 1765 M z močjo 67 KM. Med serijsko opremo spadata hidrostatični menjalnik HST in udobna, klimatizirana kabina.

Moč nudi 2,4-litrski štirivaljni motor s turbopolnilnikom in vbrizgavanjem pred skupnega voda, ki z naknadno obdelavo izpušnih plinov »vse v enem« izpolnjuje strogi standard emisij izpušnih plinov stopnje V.

Novo pomnilniško stikalo upravljavcu omogoča, da shrani dve števili vrtljajev motorja. To poveča raven udobja, zlasti pri kardansko gnanih napravah, saj lahko voznik s pritiskom na gumb izbere ustrezno hitrost.

Tristopenjski menjalnik Servo-HST združuje produktivnost in preprosto upravljanje. Upravljanje poteka z le eno stopalko, smer vožnje pa je mogoče spremeniti z ročico za obračanje na volanu.

Tempomat še dodatno olajša upravljanje in vozniku omogoča, da s pritiskom na stikalo aktivira nastavljeno hitrost, dokler se traktor premika. Tempomat je mogoče preprosto izklopiti s pritiskom na stopalko HST ali zavorno stopalko.

Med delom je hitrost vožnje mogoče nastaviti z ročico na desni strani volanskega droga. Voznik lahko z novim vrtljivim gumbom nastavi stopnjo pospeševanja, kar mu omogoča nadzor nad hitrostjo odzivanja pogona. Sedaj je mogoče izbrati tudi najvišjo hitrost.

Prav tako kot manjši modeli imajo tudi ti traktorji serijsko vgrajeno sredinsko priključno gred z 2000 vrt/min in neodvisno zadnjo priključno gred z dvema hitrostma (540/540 Eco) ter funkcijo SoftStart. Nov samodejni način, ki ob zaustavitvi traktorja ali pri vzvratni vožnji izklopi priključno gred, je prav tako serijski. Dvižna moč 1580 kg pri MF 1750 M in 1600 kg pri MF 1765 M omogoča uporabo večjih, sodobnih delovnih naprav. S pretokom olja do 48 l/min so traktorji zasnovani za delo s številnimi sodobnimi priključki. Dva zadnja krmilna ventila z upravljanjem prek krmilne ročice sta serijska.

Traktorja za manjše kmetije

Za manjše kmete, ki potrebujejo lahek in kompakten traktor, sta na voljo modela MF 1755 M z močjo 54 KM in MF 1765 M z močjo 67 KM. Oba sta opremljena z mehanskim menjalnikom in sta na voljo v različici s kabino in platformo. Idealna sta za delo na majhnih poljih, v vinogradih, sadovnjakih, na poljih s posebnimi kulturami ali v konjeniških centrih.

Ta traktorja sta serijsko opremljena z mehanskim 12/12-stopenjskim menjalnikom. Ta menjalnik nudi štiri prestave v treh območjih, upravljanje pa poteka z ročico zraven voznikovega sedeža.

Smer je mogoče enostavno spremeniti z ročico za obračanje na levi strani pod volanom. Sicer pa sta ta traktorja opremljena z enakimi specifikacijami kot srednjerazredna modela HST.

»Z uvedbo serije MF 1700 M podjetje Massey Ferguson dodatno razširja svojo ponudbo. Serija obsega velikansko izbiro traktorjev z močjo od 20 do 405 KM,« je dejal Murro. »Kompaktni traktorji serije MF 1700 M nudijo moč in zmogljivost, ki ju naše stranke potrebujejo pri številnih opravilih – ni pomembno, ali delajo v sadjarstvu, pri košnji trave na igriščih za golf ali v mestu, v konjeniških centrih, vinogradih, sadovnjakih ali na majhni kmetiji.«