Novost pri Fendtu: Serija 200 Vario

Pri seriji 200 Vario želijo vpeljati vse inovacije tako kot pri večjih serijah.

Tako imamo sedaj po novem možnost namestitve sistema za pametno kmetovanje. Kupci se lahko odločajo med dvema možnostma, in sicer tako imenovano medvrstno natančno vodenje (sistem sam določa primerno razdaljo med vrstama) ali pa natančno pozicioniranje prek GPS sistema. Prek GPS sistema je natančnost Vario Guide kmetovanja na centimeter natančno in je primeren predvsem za pridelovalce zelenjave, kjer se pri pridelavi zahteva natančnost. Nov je tudi sistem ISOBUS in v modulu Agronomy je na voljo tudi dokumentacijski sistem Fendt Task Doc (prej VarioDoc Pro). Fendt Task Doc sistem skrbi za povezavo med pisarno in traktorjem in skrbnik lahko preverja dnevna opravila traktorista na različnih parcelah ali pa mu med samim delom pošilja ukaze iz domače pisarne.

Vsi modeli so na razpolago v Power, Profi and Profi+ (predhodno ProfiPlus) različicah.

Pet modelov traktorje Fendt 207 Vario do Fendt 211 Vario so opremljeni s 3,3-litrskim trivaljnim motorjem AGCO (AP 33 AWI), ki izpolnjuje okoljske standarde stopnje V s pomočjo sistema DPF (filtra za trde delce), sistema DOC (dizelski oksidacijski katalizator) in SCR tehnologije z dodatkom sečnine. Moč traktorjev je po novem s pomočjo Dynamic Performance power boost sistema za deset KM večja od predhodne različice in znaša od 79 do 124 KM.

Prostorna kabina pri Fendtu 200 Vario je višja od predhodnice in ponuja več prostora. Za enostavno in intuitivno upravljanje stroja je na voljo nova nadzorna konzola z večnamensko krmilno ročico. Koncept upravljanja FendtONE vključuje novo nadzorno ploščo na strani z večnamensko krmilno ročico, križne ročice za upravljanje sprednjega nakladalnika in hidravličnih izhodov križnih vrat ter dodatnim 12-inčnim zaslonom. Deset inčna digitalna armaturna plošča z upravljanjem na dotik je nameščena na krmilni drog. Njegovi kazalniki vključujejo hitrost vožnje, število vrtljajev motorja in nivo tekočin. Digitalno armaturno ploščo lahko upravljate z dotikom in s potisnim gumbom na volanskem drogu. Nastavitve stroja so po novem jasnejše in enostavnejše. Fendt 200 Vario je standardno opremljen z električnimi hidravličnimi ventili, ki olajšajo vsakdanje delovno življenje. To pomeni, da je mogoče natančno nadzorovati pretok in enostavno izbrati časovne funkcije in to na obeh terminalih, ki jih lahko združujete.

Pri Fendtu dodajajo, da je različica Fendt 200 Vario Power zaradi nizkega težišča, okretnosti, brezstopenjskega menjalnika Vario in samodejnega zaklepanja diferenciala primeren za delo tudi na gorskih kmetijah za delo na strminah. Na terminalu lahko shranite dve hitrosti tempomata; morda eno za delovno uporabo in drugo za cestni prevoz, lahko shranite tudi število vrtljajev motorja za stalno vrtilno frekvenco priključne gredi. Vse to lahko upravljate enostavno na krmilni ročici. Krmilna ročica ima še dodatne gumbe, ki so pripravljeni za dodelitev dodatnim upravljalnim elementom, kot so delovne luči in funkcije motorja ali menjalnika. V praksi se to pokaže na način, da mi izberemo na terminalu, da naj bo gumb namenjen za vklop vseh delovnih luči in gumb na krmilni ročici bo enostavno dobil sličico luči, kar pomeni, da je do preklica namenjen osvetljevanju pri delu.

Menjalnik

Transmisija je prilagojena manjšim meram in posebnim potrebam plantažnih traktorjev. Menjalnik ima samo eno območje hitrosti od 20 metrov do 40 kilometrov na uro (najvišja hitrost je dosežena že pri 1.750 vrt./min) in vključuje tudi brezstopenjsko menjavo smeri vožnje. V traktorje je vgrajen tudi uveljavljeni Fendtov sistem za nadzor motorja in menjalnika TMS, ki skrbi za njuno usklajeno učinkovito delovanje, kar zmanjšuje porabo goriva in povečuje udobje upravljanja.

Nova je tudi sprednja kardanska gred s hitrostjo vrtenja 540 E pri nižjih vrtljajih motorja. Zračne zavore so nadzorovane elektronsko, kar poveča varnost predvsem pri vožnji večjega tovora. Nova izvedba krmiljenja sprednjih koles “VarioActive” zagotavlja hitro zamikanje sprednjih koles pri hitrosti do 8 km/h, od 8 do 18 km/h pa je ta učinek zamika precej zmanjšan. Če volan zavrtimo za pol vrtljaja, se sprednja kolesa zamaknejo do končnega položaja v eno smer.

Zmogljivejša je tudi črpalka za olje za hidravlično dvigalo s pretokom 104 l/min (Load sensing črpalka). Hidravlični izhodi spredaj so krmiljeni električno.

Udobje pri vožnji so v kabini povečali z novo sedežno blazino in podaljšanim naslonjalom za hrbet. Nov je talni grelec, ki je predvsem primeren pozimi, ko je v traktorju hladno. Fendt je v serijo 200 Vario vgradil električne grelne elemente neposredno v tla kabine. Nadzor nad temperaturo uravnavajo s senzorji, ki omogočajo hitro ogrevanje tal in preostanka kabine, saj se topel zrak počasi dviguje. Voznikove noge so tako ogrevane, kar je bila pri traktorjih vedno težava. Varnostno stikalo preprečuje pregrevanje. LED svetila še izboljšajo nočno osvetlitev.

Novi traktorji serije 200 Vario se bodo lahko naročali že od oktobra letos naprej, serijska proizvodnja se bo začela konec januarja 2021.