Kraje traktorjev vse pogostejše

Vse, ki bi o tatvinah kar koli vedeli, prosijo, da to sporočijo na 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.

Tako se je začel zapis sporočila za javnost Policijske uprave Maribor, ki dodajajo, da je neznani storilec v noči na 17. oktober 2020 na območju Zgornje Senarske odtujil leto dni star traktor, znamke New Holland, tip T5.95, modre barve, z nameščenimi registrskimi tablicami MB TG-739. Materialna škoda znaša okoli 44 tisoč evrov.

V obeh primerih sta bila traktorja odtujena z originalnimi ključi. Policisti pozivajo vse lastnike vozil, še posebej kmetijskih traktorjev in delovnih strojev, naj kontaktne ključe skrbno shranjujejo in ravnajo samozaščitno. Na tak način v veliki merijo onemogočijo tatove pri njihovi nameri.

Podoben traktor znamke New Holland so neznani storilci odtujili že noč prej na Zgornjem Hlapju pri Jakobskem Dolu, a ga je lastnik s pomočjo znancev našel v Vukovju. Poklicali smo družino Peklar in z nami se je pogovarjal Mitja Peklar, ki je dejal, da je bil traktor New Holland T4030 ukraden iz garaže. Traktor so odpeljali skupaj z vilami za bale. Z njim so se odpeljali iz garaže, čez jarek na cesto in v smeri proti Pernici. Domači so zjutraj okoli sedme ure ugotovili, da je traktor pogrešan in takoj obvestili policijo. Za pomoč pri iskanju so prosili tudi na socialnem omrežju Facebook. Še preden je policija naredila zapisnik dogodka, so prejeli klic, da se v oddaljenosti pet kilometrov od kmetije nahaja zapuščen traktor, ki bi morda lahko bil njihov. Takoj so se odpeljali na ogled traktorja in na srečo ugotovili, da je traktor z nekaj manjšimi poškodbami, odstranjenimi identifikacijskimi ploščicami in registrskimi tablicami njihov.

 

Mitja Peklar pravi: »Identifikacijske ploščice, registrska tablica in nalepke ter vile za bale se bile odvržene nekaj metrov stran v koruzo. Na traktorju so izpustili zrak iz pnevmatik do te mere, da so odstopile od platišč. Zato so jih morali odstraniti in jih odpeljali k vulkanizerju, da so jih ponovno napolnili z zrakom. Po nameščanju gum je bil traktor ponovno vozen in že služi svojemu namenu na kmetiji. Seveda pa smo sedaj veliki bolj pozorni oz. smo svoje imetje bolje zavarovali za primer kraje,« pravi Mitja Peklar, ko dodaja, da bodo najbrž nakupili in namestili varnostne kamere, senzorske luči in GPS sledilnik, ki bi ga vstavili v traktor.

Na naše vprašanje, zakaj so bile traktorske pnevmatike skoraj prazne, Mitja odgovarja: »Predvidevamo, da je bil traktor previsok in ga niso mogli naložiti na tovornjak. Zato so spustili prevmatike in najbrž so eno spustili preveč, saj se je ob premikanju traktorja pnevmatika odlepila od platišča. Traktor je bil zato deloma nevozen in so imeli težave pri nakladanju. Ker niso imeli dovolj časa in bi preveč zbujali pozornosti, so traktor raje pustili na travniku, kot pa da bi še naprej tvegali, da jih nekdo odkrije,« še dodaja Mitja, ki poziva vse lastnike traktorjev, naj zaklepajo traktorje in ključe pustijo na varnem v hiši. Družini Peklar je bila kraja dober poduk in le sreči so se imeli zahvaliti, da imajo na kmetiji še vedno »skoraj« ukradeni traktor.

Ne spreglejte koledarja TRAKTORJI 2021, ki ga lahko prelistate in naročite s klikom na naslovnico, po telefonu na tel. št. 01 473 53 79 ali po elektronski pošti na e-naslov karmen@czd-kmeckiglas.si.