Kubota: Nova serija M6002

Serija M6002 ponuja tri modele, in sicer M6122, M6132 in M6142. Opremljeni so s štirivaljnim motorjem, ki izpolnjuje okoljske zahteve stopnje V. Predstavili so tudi posodobljene serije M4003 (modela z močjo 66 in 74 KM), M5002 (modeli z močjo 94, 107 in 115 KM) in M7003 (modeli z močjo 150, 170 in 175 KM), ki jih bomo opisali ob prvi priložnosti.

Pri seriji M6002 znaša maksimalna moč s power boost sistemom (20 KM) za delo s priključno gredjo in transport 90 kW/123 KM, 97 kW/133 KM in 105 kW/143 KM. Motor ima interval čiščenja DPF filtra na 3000 do 6000 delovnih ur. Prostornina zalogovnika za gorivo znaša 230 litrov, kar pomeni, da ga imamo dovolj za dolgotrajno celodnevno delo.

Menjalnik

Menjalnik je popolnoma nov.

Kubota 8 Powershift ima 8 prestav pod obremenitvijo v 3 skupinah (počasi, srednje, hitro) in tako omogoča samodejno prilagoditev prestave pri menjavi skupine in ima serijsko integrirano avtomatsko funkcijo. Na ta način lahko prestavite vseh 24 prestav za naprej in prav toliko za nazaj, brez pritiska na sklopko in brez prekinitve vožnje pri pretikanju med skupinami.

Avtomatska funkcija in številne dodatne funkcije nudijo udobje v vožnji tako na cesti kot na polju. Hitrost prestavljanja med prestavami je možno nastavljati brezstopenjsko po hitrostnih stopnjah odzivanja (hitrejše in blažje prestavljanje). Premore tudi funkcijo prestavljanja na posebej hribovitem terenu, kjer se menjalnik sam prilagaja idealnemu številu vrtljajev s spremembo prestave. Traktor premore tudi elektrohidravlični inverter. Nožne sklopke skratka ni treba več pritiskati, saj imajo traktorji funkcijo Xpress, ki nadzoruje glavno sklopko. To aktiviramo neposredno preko zavornega pedala. Voznik tako lahko traktor ustavi brez uporabe sklopke pedala, le s pritiskom na zavoro. Hitrost vožnje je do 40 km/h pri le 1640 vrtljajih motorja.

Zavore na vsa štiri kolesa kakor tudi hidravlične zavore za prikolice, elektrohidravlični sistem vklopa blokad diferencialov vklopimo samo s pritiskom na gumb. Hidravlični sistem EHR ima dvižno silo kar 7000 kg. Hidravlična črpalka CCLS ima pretok 115 l/min.

Serijski električni vklop neodvisne priključne gredi omogoča enakomeren in natančen vklop samo s pritiskom na gumb, in sicer za hitrost gredi 540/540E/1.000/1.000Evrt./min. Elektrohidravličen je tudi vklop sprednjega pogona.

Kabina

Nova je tudi prostorna kabina, ki je razkošno opremljena. Ima nov večnamenski naslon za roko z upravljalno ročico, pomnilnikom vrtljajev motorja, krmiljenjem sklopov in nadzor samodejnega prestavljanja. Ergonomska stranska konzola za vsa glavna stikalna je nameščena na na desni strani voznikovega sedeža, dosegljivo z roko. Strešno okno ponuja dobro vidljivost za delo s sprednjim nakladalnikom. Traktor ima 10 standardnih LED delovnih luči in 6 dodatnih LED delovnih diod za 360-stopinjsko pokritost osvetljevanja. Za udobje voznika skrbita Premium Grammarjev sedež in mehansko vzmetenje kabine.

Čeprav traktorji serije M6002 sodijo med večje standardne traktorje, pa je presenetljiva predvsem njihova okretnost. Okretnost je izjemna zaradi prenosa prek dvojnih stožčastih zobnikov in sistema Bi-Speed, ki se avtomatsko aktivira takrat, kadar kot zavijanja prednjih koles prekorači 35 stopinj. Pri tem se avtomatsko poveča hitrost prednjih koles glede na zadnja kolesa (po potrebi tudi do 60 %) in tako lahko odpeljete zavoje mehkeje, hitreje in na manjšem prostoru kljub vklopljenemu pogonu na vsa štiri kolesa s 58 stopinjskim kotom zavijanja prednjih koles. Obračalni zunanji polmer je tako le 4,5 metra pri dolgi medosni razdalji, ki nudi večje udobje pri transportu. Vsi modeli so dobavljivi z vzmeteno prednjo premo. Tako kot za ostale Kubota traktorje so tudi za to serijo dobavljivi originalni Kubota nakladalniki.

Serija M6002 ima kot opcijo že znani sedem inčni upravljalni K-monitor s tehnologijo na dotik. Monitor omogoča boljšo preglednost, uporabo številnih menijev, prikaz delovanja kamere na traktorju, v kombinaciji z ISOBUS sistemom v celoti nadomesti upravljalni terminal priključka … Če je traktor opremljen z navigacijskim sistemom, nov monitor ravno tako v celoti prevzame funkcijo dodatnega upravljalnega monitorja navigacije ter skrbi za shranjevanje pridobljenih podatkov. Eden izmed paketov programske opreme v kombinaciji z GPS signalom omogoča spremljanje lokacije traktorja na terenu, trenutno število vrtljajev motorja, porabo goriva in število vrtljajev priključne gredi.