Veliki test traktorjev Claas Arion

17 novembra, 2020
0
0

Zato smo naredili korak naprej in naredili veliki test traktorjev blagovne znamke Claas, točneje serije Arion in sicer od najmanjšega Arion 410 do modela Arion 450 s sedmimi različnimi priključki na površinah v Strahinju poleg podjetja Grapak A1, ki je uradni zastopnik programa Claas pri nas.

Šest modelov ima od 90 do 140 konjskih moči, mase od pet do šest ton, je primeren za slovenske kmetije, tako za poljedelske kot tudi živinorejske.  Je močan, okreten, varčen. Ni prevelik, ne premajhen. Lahko se ga dobi v osnovni izvedbi, ki je zelo enostaven za uporabo. Lahko pa v polni opremi in se prilagodi posameznikovim željam in potrebam. Namenjen je za manjša dela (kot npr. delo z zgrabljalnikom) ali pa težja dela (oranje s štiri brazdnim plugom, kombinacija prednje in zadnje kose, delo s sprednjim nakladalnikom…

Ugotovili smo, da kljub temu, da si skoraj ne moremo več predstavljati, kaj bi na traktorjih še izboljšali, so malenkosti, ki vožnjo naredijo udobno. Ali je to na splošno brezstopenjski menjalnik, ali pa druga stopenjska izvedba s prestavljanjem s tipko na upravljalni ročici, traktorji se peljejo vedno bolj tekoče, tako kot smo to vajeni pri avtomobilih. In tudi vedno več opreme imajo. In lahko le rečemo: to je edino pravilno. Če preživimo v avtu le uro v povprečju ali manj, pa je delovni stroj vir preživetja za kmetijo. In zato naj bo vozniku traktorja nadvse udobno, da preživi dolg dan pri oranju ali spravilu krme.

Več pa v novi reviji Tehnika in Narava, ki bo izšla 25.novembra.