Podjetje Agroteh Vrbek: Dvoriščni nakladalniki Impodan

Kmetovanje že od nekdaj velja za težko in zahtevno delo, ki ga polek širokega spektra potrebnih znanj spremlja tudi ogromno odrekanja, fizičnih naporov in vremenskih neprilik. Tehnologija v kmetovanju se je v zadnjih desetletjih izjemno spremenila. Od prvih traktorjev, ki so zamenjali vprežno živino, raznih kosilnic na motorni pogon,  obračalnikov, samonakladalk, trosilcev gnoja, obiralnikov koruze itn., do najsodobnejše računalniško podprte kmetijske mehanizacije, ki imajo skoraj nepredstavljive zmogljivosti.

Ker zaradi ekonomskih zakonitosti kmetije postajajo vedno večje, mora kmet za svoje preživetje pridelati vedno več pridelkov, obdelati vedno več zemlje in nahraniti vedno več živine, dan pa ima še vedno samo 24 ur. Zaradi teh zakonitosti, kmetje kupujejo vedno večje in zmogljivejše stroje, da lahko opravijo nujno potrebna dela. Na kmetiji je tudi ogromno manjših, lažjih del, katera se opravljajo ročno in z raznimi improvizacijami, ki vzamejo veliko časa in energije. Vendar se kmetje velikokrat tega niti ne zavedajo in ne razmišljajo o stroju, ki bi jim lahko spremenil življenje.

Na trgu so že leta prisotni vsestranski dvoriščni nakladalniki raznih izvedb, ki lahko izjemno pripomorejo pri raznovrstnih dnevnih opravilih na kmetiji, vendar so se pri nas zelo redko pojavljali.

Sodobni kmetje, ki jim je pomembno, da je vsako delo opravljeno v najkrajšem času in s čim manj napora, se odločijo za nakup dvoriščnega nakladalnika, ki jim z raznimi priključki olajša vsakodnevna opravila. Kar naenkrat postane dvoriščni nakladalnik najbolj uporaben stroj na kmetiji. 

Poznamo razne izvedbe dvoriščnih nakladalnikov, je pa bolj kot izvedba pomemben njihov pomen na kmetiji. S prihodom dvoriščnega nakladanika si kmetje ogromno del, ki so jih prej opravljali ročno sedaj prilagodijo za delo z novim strojem. Z uporabo raznih priključkov ga uporavljajo za kidanje gnoja, prenašanje bal, krmljenje živali, prenašanje palet, breme po tleh ali na višino, prenašanje peska, sipkih materialov, spravljenje krme, prestavljenje traktorskih priključkov, pometanje dvorišča, hlevov, nalaganje raznih bremen na prikolico in še mnoga druga opravila.

Delo z dvorišnim nakladalnikom je v primerjevi s traktorjem s sprednjim nakladalnikom bistveno hitrejše in enostavnejše ter ima bistveno boljše manevrske sposobnosti. Prav tako je lažji vstop in izstop, menjavanje priključkov je hitrejše ter stroški vzdrževanja traktorja z nakladalcem dolgoročno bistveno narastejo, saj so določeni sklopi bolj obremenjeni od predvidene namembnosti.

 

V osnovi se nakladalniki delijo na zgibne ali nezgibne in na izvedo dvižne roke, klasična dvižna roka ali teleskopsko iztegljiva dvižna roka za doseganje večjih višin. Za pravilno izbiro nakladalnika je zelo pomembno opredelite želje in potrebe. Pri nakupu moramo vedeti, kakšna bo teže bremena, ki ga želimo prenašati, na kakšno višino moramo breme dvigovati, kakšna je lahko višina in širina stroja, da lahko pridemo v željene prostore. Vedeti je potrebno ali je bolj pomembna okretnost ali stabilnost stroja, bo stroj delal na ravnini ali na hribovitem terenu. Ker je v praksi relativno malo izkušenj s takšnimi stroji, se morate pred nakupom dobro posvetovati glede pravilne izbire stroja in priključkov. 

Poleg cenejše linije za manj zahtevne uporabnike, imajo tudi profesionalno linijo nakladalnikov, ki so izdelani za najzahtevnejšega kupca z vgrajenimi komponentami svetovno znanih proizvajalcev. Z uporabo najsodobnejših proizvodnih tehnik in uporabo vrhunskih komponent tudi motorjev Kubota, hidravličnih komponent Bucher Hydraulics in pogonske tehnike Bondioli&Pavesi dokazuje svojo profesionalnost, ekonomičnost in dolgo življensko dobo.

Delo z nakladalniki Impodan je lahkotno in enostavno. Z uporabo hidrostatskih pogonov, smer vožnje izbirate s tipko na krmilni ročici, z dodajenjem plina na desnem nožnem pedalu pa spreminjate hitrost in moč. Glavno upravljalno funkcijo ima priročno nameščena krmilna ročica, s katero upravljate dvigalo in priključke na dvigalu, smer vožnje in izbira hitrostnih prestav. Za hitro in učinkovito delo je pomemben tudi hiter odklop-priklop priključkov. Nakladalniki Impodan imajo serijsko vgrajen hidravlični odklop priključkov, kar vam omogoča menjavo priključkov,  ki nimajo hidravličnih komponent brez iztopa iz kabine. Izjemne maneverske sposobnosti, enostavnost uporabe, močna in odzivna pogonska tehnika ter hitra in natančna dvižna roka poskrbi, da stroj postane vaš nepogrešljiv sopotnik pri delu na kmetiji.